Tudi tako lahko krepite mišice medeničnega dna

Prof. dr. Igor But, dr. med., v. svetnik

Ali lahko uporaba oziroma nošenje vaginalnih kroglic pripomore h krepitvi mišic v nožnici oziroma mišic medeničnega dna?

Da, odgovarja specialist ginekologije in porodništva prof. dr. Igor But, dr. med., v. svetnik. “Vaginalne uteži ali kroglice bi bile v teoriji lahko še bolj učinkovite od Keglovih vaj, saj gre pri nošenju kroglic poleg zavestnega še za refleksni stisk mišic medeničnega dna, ki preprečuje, da bi vaginalne uteži ali kroglice izpadle iz nožnice, vendar v praksi učinek ni uspešnejši od Keglovih vaj, kar so potrdile tudi metaanalize.”

Kdaj začeti z izvajanjem vaj?

Kot odgovarja prof. dr. But, se vaje za krepitev mišic medeničnega dna priporoča vsem ženskam, še posebej tistim, ki so rodile vaginalno. “Močne mišice medeničnega dna namreč bistveno zmanjšajo tveganje za uhajanje vode. Pri ženskah, ki so starejše od 50 let, je učinek Keglovih vaj manjši. Ženske po 35 letu namreč izgubljajo mišično maso, zato je napredek vaj manj viden. Keglove vaje priporočamo tudi tistim ženskam, ki imajo težave z zadrževanjem plinov in blata ter tistim, ki želijo boljši užitek pri spolnem odnosu.

Izvajanje vaj za krepitev mišic medeničnega dan se svetuje za preprečevanje uhajanja vode, plinov in blata ter za bolje občutenje med spolnim odnosom (manj ohlapna vagina). 

Keglove vaje

Prof. dr. Igor Bur pravi, da obstaja več šol učenja Keglovih vaj, sam priporoča sledeče:

  • Vaje izvajamo v udobnem polsedečem položaju na postelji ali na blazini na tleh z nekoliko razmaknjenimi nogami.
  • Najprej stisnemo mišice medeničnega dna za 6 sekund, kateri sledi sprostitev, prav tako za 6 sekund. To ritmično ponavljamo 5 minut, kar pomeni skupno 25 stiskov. Pri pravilnem izvajanju stiska se presredek nekoliko dvigne, kar lahko preverite na način, da dlan prislonite k presredku. Pri stiskanju mišic medeničnega dna pa nikar ne napenjajte trebušnih ali glutealnih (zadnjičnih) mišic. Pri nadzoru pravilnega izvajanja Keglovih vaj si lahko pomagate z Educatorjem, ki predstavlja posebej oblikovan pripomoček, palčko, ki jo vstavite v nožnico. Ob pravilnem stisku mišic se zunanji del palčke premakne navzdol.
  • Stiske podaljšujte postopoma do 10 sekund, čemur sledi sprostitev za 10 sekund. To izvajajte 5 minut in v tem času izvedite 15 stiskov.
  • Ko brez težav zdržite stisk 10 sekund, se začne delati na jakosti stiska. Jakost stiska mišic lahko preverite s perineometrom (PFX) ali pa z dvema prstoma, ki ju vstavite v nožnico. Informacijo o moči teh mišic in s tem o napredku treninga pa vam lahko zaupa tudi vaš partner pri spolnem odnosu.
  • Čisto na koncu treninga pri stiskih mišic medeničnega dna dodajajte še tri nadstiske (8., 9. in 10. sekunda) in nato sprostite mišice.
  • Takšen trening izvajajte 3 mesece, dvakrat na dan po 5 minut, zjutraj ali zvečer, denimo v postelji.
  • Pri stresni urinski inkontinenci je uspeh tovrstnega treninga približno 65-odstoten.
  • V primerih, ko dobra moč mišic medeničnega dna ne prepreči uhajanja vode in pri neuspehu tega treninga vam priporočamo minisling operacijo, ki jo izvajamo v lokalni anesteziji. Laserska terapija pri uhajanju vode ne pomaga.
Avtor
Piše

N. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,083
16.07.2024 ob 06:13
261
04.07.2024 ob 10:41
1,612
29.05.2024 ob 22:34
849
15.07.2024 ob 21:24
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close