Kako sta povezana pljučnica in diabetes?

M. Ć., 29. marec 2023
Diabetologija
Foto: Profimedia

Povezava med pljučnico in diabetesom je kompleksna, saj lahko bolezni vplivata druga na drugo. Diabetes ima lahko negativen učinek na imunski sistem, kar lahko poveča tveganje za nastanek pljučnice, na drugi strani pa lahko pljučnica povzroči povišanje ravni krvnega sladkorja, kar lahko poslabša nadzor nad sladkorno boleznijo.

Sladkorna bolezen tipa 2 predstavlja kar 90 odstotkov vseh primerov sladkorne bolezni in se najpogosteje razvije v kasnejšem življenjskem obdobju. Simptomi se pojavljajo postopoma in pogosto ostanejo neprepoznani več let, medtem ko se sladkorna bolezen tipa 1 razvije hitro in jo je nemogoče spregledati. V takih primerih je nujno takojšnje nadomeščanje inzulina. Nosečnostna sladkorna bolezen pa je tretja oblika sladkorne bolezni, ki se pojavi med nosečnostjo in lahko predstavlja napovednik za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 v prihodnosti.

Za učinkovito obvladovanje vseh treh glavnih oblik sladkorne bolezni je ključno celostno zdravljenje, ki poleg uporabe inzulina in drugih zdravil zajema še zdravo prehrano, redno telesno dejavnost ter vzdrževanje primerne telesne teže.

Bakteriemija povečuje smrtnost

Sladkorna bolezen se pogosto pojavlja skupaj z drugimi boleznimi, kot so srčne in pljučne bolezni, kar lahko dodatno poslabša prognozo. Epidemiološke študije so pokazale, da so osebe s sladkorno boleznijo enako nagnjene k pnevmokoknim okužbam kot drugi kronični bolniki, vendar pa je sladkorna bolezen dejavnik tveganja za pogostejšo bakteriemijo in povečuje smrtnost pri pnevmokokni pljučnici. Posamezniki z diabetesom so zato bolj ogrožena skupina kroničnih bolnikov, ki zahtevajo posebno pozornost zaradi možnosti kroničnih zapletov in poslabšanja presnove. Sladkorna bolezen lahko poveča tveganje za zaplete in zdravstvene težave, vendar pa je mogoče s primernim zdravljenjem, spremembami življenjskega sloga in skrbnim spremljanjem bolezni preprečiti ali odložiti njene posledice.

Ranljiva skupina so starejši kronični bolniki

Čeprav se s pnevmokoki lahko okužijo ljudje vseh starosti, je to tveganje največje pri otrocih, starih do dve leti, ter odraslih nad 65 let. Pnevmokokne bolezni so povezane s precejšnjo obolevnostjo in smrtnostjo. Sama okužba se prenaša kapljično, ob tesnem stiku dveh ljudi. Gre za okužene kapljice, ki jih ob dihanju, kihanju in kašljanju izločamo v okolico. pri katerih sta pogosti bolezni gripa in pnevmokokna pljučnica povezani z visoko obolevnostjo in smrtnostjo.

Pnevmokoki so bakterije, ki jih poznamo že več kot 100 let. Obstaja okoli 100 različnih vrst oziroma sevov bakterije, med katerimi lahko večina povzroči razvoj bolezni – največkrat že omenjeno pljučnico, nadalje pa lahko privede tudi do okužbe krvi in vnetja možganskih ovojnic oz. meningitisa.

Pomembnost prepoznavanja znakov pnevmokoknih okužb

Znaki, ki kažejo na pnevmokokno pljučnico so zvišana telesna temperatura, tresenje, mrzlica, kašelj in kratka sapa, medtem ko so za pnevmokokni meningitis značilni zvišana telesna temperatura, glavobol in otrplost vratu. Okužbe s pnevmokoki zdravimo z antibiotiki, vendar pa narašča problem odpornosti S. pneumonia proti antibiotikom. To pomeni, da je v veliko primerih pnevmokokne bolezni težko zdraviti, zato je preprečevanje bolezni še bolj pomembno.

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je pri osebah s sladkorno boleznijo priporočljivo

Osebe s sladkorno boleznijo imajo povsem normalen imunski odziv na cepljenje, tako da učinkovitost cepljenja ni zmanjšana. Učinkovitost cepiva je odvisna od imunološkega statusa bolnika. Ne glede na prisotnost sladkorne bolezni cepljenje proti pnevmokoknim okužbam učinkovito prepreči pljučnico, hospitalizacijo in smrt. Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je učinkovit način za preprečevanje pljučnice, hospitalizacije in smrti, ne glede na prisotnost sladkorne bolezni. Ugotovljeno je bilo, da ima cepljenje proti pnevmokokom pomembne koristi za preživetje, zmanjšanje dihalne odpovedi ter skrajšanje hospitalizacije pri tistih, ki so okužbo s pljučnico že doživeli.

Novost v cepilni shemi

Z letošnjim letom je cepljenje proti pnevmokoknim okužbam na voljo brezplačno vsem starejšim od 65 let ter kroničnim bolnikom. Cepljenje se opravi z enim samim odmerkom, enkratna revakcinacija pa je pri starejših od 65 let priporočljiva po petih letih v primeru, če so cepljenje opravili pred 65. letom. Cepivo je varno, saj gre za mrtvo cepivo, kar pomeni, da vsebuje le očiščene delce mikroba in posledično ne more povzročiti pnevmokokne okužbe. Cepivo je 23 valentno, to pomeni, da se v njem se nahajajo tisti serotipi pnevmokoka, ki najpogosteje povzročajo invazivno bolezen.

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
12.07.2024 ob 08:29
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 13:24
Preberi več

Več novic

New Report

Close