Ne odlašajte, s to diagnostiko bolezen zaznamo celo v najzgodnejših stadijih  

Medikol
Medikol

Medtem ko se nekatere metode lahko izkažejo na nezanesljive pri diagnosticiranju nekaterih stanj, magnetno resonančno slikanje (MR) zaradi svoje natančnosti zazna spremembe in bolezni celo v njihovih najzgodnejših stadijih. To zdravnikom omogoča hitrejšo in natančnejšo diagnozo.

MR je zaradi svoje natančnosti zelo uporaben pri diagnostiki različnih bolezni, nepravilnosti in posttravmatskih stanj. Uporablja se lahko v preventivne namene ali kot metoda spremljanja bolezni.

MR naprave z močjo 3T (Tesla) omogočajo natančen prikaz tudi najmanjših anatomskih struktur in s tem ponujajo najbolj optimalno diagnostiko.

Brez skrbi, med pregledom z MR ni rentgenskega (ionizirajočega) sevanja.

Prednost diagnostike z MR napravami 3T je še posebej izrazita pri tistih delih telesa, kjer naprave nižjih jakosti bolezenskih odstopanj še ne prepoznajo ali vsaj ne dovolj natančno. To pa seveda pomambno vpliva na samo diagnostiko in izboljša izide zdravljenja.

V vseh naših ambulantah v Polikliniki Medikol Zagreb in Polikliniki Medikol Čakovec lahko opravite magnetno resonanco hitro in pravočasno. V Zagrebu imamo poleg magnetov z jakostjo 1,5T (Tesla) na voljo tudi najsodobnejšo magnetno resonanco z jakostjo 3T (Tesla).

Od preventive do spremljanja bolezni z MR celega telesa

Se zadnje čase malo slabše počutite, pa nikakor ne najdete vzroka? Magnetno resonanco celega telesa lahko uporabimo tudi v preventivne namene. Priporočamo jo vsem, ki želite preveriti svoje trenutno zdravstveno stanje, tudi če simptomov nimate. Preiskava traja približno eno uro, poteka brez uporabe kontrasta.

Če pri preiskavi odkrijemo (patološke) spremembe, bodo z MR slikanjem pridobljene informacije zdravnikom omogočile bolj natančno oceno, naravo in obseg odkritih sprememb. Glede na to, kakšne spremembe so odkrite, lahko na Polikliniki Medikol priporočimo tudi nadaljnjo diagnostiko, ki jo lahko opravimo še isti dan.

Na MR celega telesa bomo pogledali:

  • glavo
  • vrat
  • prsne organe (toraks)
  • trebuh
  • medenico
  • sklepno-mišične strukture zgornjih in spodnjih okončin.

Izberite svoj termin preiskave in se že jutri prepričajte o svojem zdravju.

Medikol
Medikol

Kdaj MR s kontrastom in kdaj brez?

Določen del radioloških slikanj izvajamo brez dodajanja kontrastnega sredstva, saj med tkivi že obstaja naraven kontrast. Ko pa ta ni jasno viden, zlasti denimo po operacijah, moramo za razjasnitev diagnoze vbrizgati kontrastno sredstvo.

Dodatek kontrastnega sredstva zagotavlja boljšo prostorsko ločljivost, kar zdravniku specialistu olajša opazovanje strukturnih sprememb in morebitnih patoloških sprememb.

Brez skrbi, slikanje s kontrastnim sredstvom je sestavni del diagnostične preiskave in neškodljivo za telo. Izjema so bolniki, ki imajo težave z ledvicami, nosečnice, alergije …

V Polikliniki Medikol je na voljo celostna storitev, v primeru potrebe po vnosu kontrasta med slikanjem pa vam lahko v našem medicinsko-biokemijskem laboratoriju neposredno pred MR slikanjem brez čakanja odvzamemo sečnino in kreatinin iz krvi.

Kontrastno sredstvo dajemo intravensko in se po preiskavi naravno izloči iz sistema z urinom.

Medikol
Medikol

Magnetna resonanca dojk

MR dojk priporočamo pri nejasni diagnozi po mamografiji in ultrazvočnem pregledu ter ženskam, ki imajo večje tveganje za razvoj raka dojke. Vedno več preiskav z namenom spremljanja stanja ženske opravljamo tudi že po odkritem raku.

Moč aparata nove generacije, z močjo 3 Tesle, pomembno vpliva na vse slikovne parametre, vključno s kakovostjo slike in trajanjem diagnostičnega postopka.

To lahko pripomore k boljšemu odkrivanju majhnih tumorjev in različnih sprememb v tkivu dojke, kar je pomembno pri zgodnjem odkrivanju raka dojke in načrtovanju zdravljenja. MR s 3T se uporablja pri bolnicah z visokim tveganjem za razvoj raka dojke ali pri tistih, pri katerih je že bil diagnosticiran rak dojke. MR s 3T se lahko uporabi kot dodatna slikovna metoda pri bolnicah z gostim tkivom dojk ali pri tistih, pri katerih je bila že opravljena druga slikovna preiskava, ki ni pokazala jasnih rezultatov.

Večja ločljivost pripomore tudi pri prepoznavanju robov tvorbe, ki bo bolj jasno definirana pri vseh spremembah, benignih in malignih, kar je potrebno zaradi varnosti pri postavljanju diagnoze.

Magnetna resonanca, ki jo izvajamo na aparatu 3T, pomaga tudi pri predoperativnem zdravljenju žensk z novoodkritim rakom dojke. Diagnostični test je razmeroma hiter, ženske pa niso izpostavljene sevanju.

Medikol
Medikol

Revolucija v diagnostiki raka prostate

V zadnjih nekaj letih je razvoj tehnologije MR revolucioniral tudi diagnostiko raka prostate. MR slikanje je denimo postalo del diagnostičnih smernic Evropskega urološkega združenja (EAU) za raka prostate.

Moškim, s sumom na raka prostate, ki ste napoteni na biopsijo prostate, priporočamo, da opravijo MR slikanje že pred samo biopsijo. Zlasti tistim, ki ste že imeli en negativen izvid biopsije.

Da bo izvid MR kar najbolj v pomoč zdravniku pri diagnosticiranju, člani EAU in Ameriškega združenja radiologov (ACR) priporočajo pregled prostate na MR napravah z močjo 3 Tesla. Medtem pa so preiskave na napravah 1,5 Tesla namenjene moškim, ki imajo kovinske ali elektronske vsadke (na primer srčne spodbujevalnike, umetne sklepe).

Do diagnostike brez čakalnih dob, v nekaterih primerih tudi brez stroškov

Pri nas na svoj poseg ne boste čakali. Ker smo brez čakalnih dob in praktično takoj čez mejo, znani po svoji strokovnosti in opremljeni z najsodobnejšimi napravami, k nam v Polikliniko Medikol z veseljem prihajate tudi Slovenci.

Na magnetno resonanco v Polikliniki Medikol se lahko enostavno naročite prek spletnega obrazca

Poleg samoplačniške možnosti, ne pozabite, da vam Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) v nekaterih primerih povrne stroške za opravljeno storitev v tujini. Več o pogojih si lahko preberete v tem članku.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 10:25
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close