Kako natančna je mamografija, če imate prsne vsadke?

Od česa je odvisno, na kakšno slikovno preiskavo za dojke – mamografijo ali ultrazvok – vas pošlje zdravnik?

V Sloveniji vsako leto za rakom dojk zboli več kot 1.300 žensk, nekaj manj kot 400 žensk pa umre, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato je preventiva zelo pomembna. Zanjo je v Sloveniji dobro poskrbljeno.

“Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah, 80 % žensk zboli po 50. letu. V Sloveniji poteka program za zgodnje odkrivanje raka dojk DORA, v katerega so vključene ženske med 50. in 69. letom brez znakov bolezni dojk, ki jih vsaki dve leti povabijo na presejalno mamografijo,” so za naš medij povedali na Onkološkem inštitutu Ljubljana, kjer so nam skupaj z Združenjem Europa Donna Slovenije odgovorili na nekaj vprašanj o pregledovanju dojk pri ženskah, ki imajo prsne vsadke. Na nas se je namreč obrnila bralka, ki razmišlja o vsadkih, a okleva, ker naj bi ženske z vsadki pregledovali le z ultrazvokom, mamografija pa velja za natančnejšo metodo.

Vrsta pregleda je odvisna od starosti

“Slikovna preiskava za dojke (mamografija ali ultrazvok) je tako pri ženskah, ki imajo prsne vsadke kot pri ženskah, ki jih nimajo, odvisna od starosti in posledično od strukture tkiva dojke. Pri mlajših ženskah je v dojki več žleznega tkiva, ki je mamografsko slabše pregledno, zato se kot slikovna preiskava uporablja ultrazvok,” razlagajo.

Zaradi visoke občutljivosti pa se kot prva slikovna preiskava uporablja mamografija:

  • za preventivne preglede navidezno zdravih žensk (brez simptomov bolezni), starejših od 50 let,
  • za preventivne preglede zdravih žensk, ki so zmerno ogrožene z rakom dojk in so starejše od 40 let in
  • za diagnostični pregled žensk, starejših od 35 let, s tipnimi ali vidnimi spremembami na dojkah.

Na mamografijo so v sklopu programa DORA povabljene tudi ženske s prsnimi vsadki, saj so strokovne smernice za presejanje za raka dojk enake kot za ženske brez vsadkov. “Mamografija je tudi pri ženskah s prsnimi vsadki trenutno najbolj zanesljiva metoda za zgodnje odkrivanje raka dojk. Je pa pri ženskah s prsnimi vsadki občutljivost mamografije za zgodnje odkrivanje raka nekoliko manjša, ker je tkivo dojke zaradi vsadkov lahko slabše pregledno. Zato se poleg štirih mamografskih slik pri ženskah z vsadki naredi še dodatne štiri slike, da se prikaže čim več tkiva dojke, ki ga sicer vsadek delno prekriva. Nekoliko težje je tkivo dojke prikazati pri ženskah, ki imajo vsadke nad mišico, kar pa ni glavni kriterij za odločitev glede izbora vrste vsadka. Če je preglednost slabša, se lahko dodatno priporoča še ultrazvočna preiskava kot dopolnilna preiskava.”

Z mamografijo ni mogoče ugotavljati položaja ali morebitnih poškodb vsadkov, zato pri sumu na poškodbo vsadkov mamografija ni priporočljiva, še pravijo naši sogovorniki.

Pomembno je redno samopregledovanje

Pet odstotkov rakov dojk je povzročenih s prekomernim uživanjem alkohola, kar v Sloveniji pomeni približno 70 bolnic letno, je na konferenci Življenje z rakom po raku povedala onkologinja doc. dr. Simona Borštnar, dr. med. In dodala, da ne le, da uživanje alkohola poveča tveganje za raka dojk, temveč, da obstaja linearna povezava med količino zaužitega alkohola in tveganjem – več alkohola, ko nekdo uživa, večje ima tveganje. Za vsakih deset gramov dnevno zaužitega alkohola (en deciliter vina, 2.5 decilitra piva, 0.1 mililitra žgane pijače) se tveganje za raka dojk poveča za sedem do deset odstotkov.

rak dojke

Tudi zato je pomembno, da vse svoje življenje skrbimo za zdrav življenjski slog in da si ženske mesečno samopregledujejo dojke. “Samopregledovanje dojk s prsnimi vsadki se bistveno ne razlikuje od samopregledovanja dojk brez vsadkov. Lahko pa traja nekaj časa, da ženske prepoznajo novo t. i. ‘normalno stanje’ in strukturo svoje dojke, da bi tako lažje prepoznale morebitne spremembe. Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati ter pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti ter obliki dojk in barvi kože, uvlečenost bradavice, izcedek iz nje. Ob kakršnih koli spremembah dojk (vidnih ali tipnih) se mora ženska takoj obrniti na svojega osebnega zdravnika ali ginekologa, ki jo bo napotil v najbližji center za bolezni dojk. Samopregledovanje žensk po 50. letu ne more nadomestiti obiska presejalnega programa DORA, kjer lahko odkrijejo netipnega raka dojk v začetni fazi, zato v programu DORA vse ženske pozivajo, da se vabilu odzovejo.”

Nekaj nasvetov za samopregledovanje dojk s prsnimi vsadki:

  • Postavite se pred ogledalo in spoznajte, kako so vaše prsi videti zdaj.
  • Pretipajte vso prsno tkivo. Ne pozabite, da prsno tkivo sega tudi do ključnice in pod pazduho.
  • Pregledujte se stoje in leže, da bi spoznali, kako vaše prsi izgledajo v različnih položajih.
  • Pri samopregledovanju pazite na morebitne brazgotine ali spremembe v občutljivosti dojke, ki so nastale po operaciji.
  • Bodite potrpežljivi. Navadili se boste na novo ‘normalno stanje’. Samopregledovanje naj poteka enkrat na mesec.
  • Če opazite kaj nenavadnega ali se pojavi nova sprememba, se posvetujte z zdravnikom.
Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,833
09.07.2024 ob 13:59
1,539
11.07.2024 ob 12:27
913
08.07.2024 ob 11:36
Preberi več

Več novic

New Report

Close