Perilo za šport in rekreacijo – kaj je pomembno?

Oglasno sporočilo, 08. marec 2023
Novice
Powered by:

Na področju športnih oblačil je prišlo v zadnjih letih do izjemnega razvoja. In če ste do nedavnega mislili, da za tek, fitnes ali skupinsko vadbo lahko oblečete katerokoli spodnje perilo, danes temu ni več tako.

Oblačila za trening in rekreacijo imajo pomemben vpliv na učinkovitost vadbe in končni rezultat. In perilo, ki je edino v stiku z našo kožo, ima pri tem ključno vlogo.

Slabo prilegajoče se ali nefunkcionalno perilo je pogost vzrok za nelagodje in negativno vpliva na vaš trening ali katerokoli obliko rekreacije.

Zaradi tega športniki, rekreativci in vsi drugi ljubitelji športa vse pogosteje posegajo po športnem perilu. Pod aktivno športno perilo sodijo spodnjice, nedrčki, majice s kratkimi in dolgimi rokavi ter dolge spodnje hlače.

Foto: Vita Proshop

Gre za posebno vrsto perila, ki se optimalno prilega telesu, nudi oporo, dobro odvaja vlago in poskrbi, da se med športno aktivnostjo dobro počutite.

Več kot očitno je, da je izbira perila za šport in rekreacijo zelo pomembna, zato smo raziskali, na kaj morate biti še posebej pozorni.

Izbira prave tkanine športnega perila

Tako kot druga športna oblačila mora biti tudi športno perilo izdelano iz materiala, ki dobro odvaja vlago. Pomembno je, da je tkanina mehka in raztegljiva ter nudi udobje čez cel dan in pri vseh dejavnostih.

Med najbolj priljubljenimi tkaninami za športno perilo so:

  • najlon – je sintetični material, ki velja za najbolj priljubljenega za izdelavo športnih oblačil;
  • poliester – je prav tako izjemno priljubljen, saj je zračen, trpežen in se hitro suši, vendar pa je na osnovi plastike in nima antibakterijskih lastnosti;
  • elastan – je zelo raztegljiv material in ohranja svojo obliko še dolgo časa; običajno je mešan z drugimi naravnimi in sintetičnimi vlakni;
  • bambus – je okolju prijazen, mehak in trajnosten material, ki ima antibakterijske lastnosti in tudi dobro odvaja vlago;
  • merino volna – je material, iz katerega je izdelano najbolj kakovostno perilo za šport in rekreacijo, saj nudi optimalen nadzor temperature, zračnost in odvajanje znoja;
  • bombaž – je material, iz katerega je zelo pogosto izdelano spodnje perilo, vendar je njegova največja slabost, da v sebi zadrži vso vlago in se ne suši dobro.

Izmed zgoraj naštetih materialov izberite mešanice in kombinacije tkanin, ki zagotavljajo predvsem zračnost, učinkovito odvajanje znoja in vlage ter imajo antibakterijske lastnosti.

To pomeni, da bo spodnje perilo lepo drselo po koži brez kakršnegakoli drgnjenja, ohranjanje suhih intimnih predelov pa preprečuje tudi glivične in bakterijske okužbe.

Oblikovanje športnega perila

Športno perilo je zasnovano tako, da se tesno prilega vašemu telesu in nudi optimalno oporo, ne glede na to, s katero športno aktivnostjo se ukvarjate. Poleg tega pa zaščiti vaše najbolj občutljive dele telesa, pri čemer se lahko še vedno popolnoma neovirano gibate.

Najbolj kakovostno športno perilo je oblikovano brez šivov ali pa so le ti obrnjeni. Zaradi tega ima spodnje perilo največkrat lasersko odrezane robove, ki zagotavljajo gladko in laskavo silhueto. To pa preprečuje neprijetno drgnjenje na notranji strani stegen.

Foto: Vita Proshop

Običajno ima perilo za šport in rekreacijo tanek pas, ki preprečuje njegovo vihanje in neprijetno tiščanje med športno aktivnostjo.

Udobje športnega perila

Če želite, da bo športno perilo udobno, potem izberite raztegljive materiale, ki se premikajo v vseh smereh. Zaradi tega boste imeli občutek, da se perilo premika z vami in bo kot nekakšna vaša druga koža.

Kadar gre za aktivno perilo, se pogosto poraja vprašanje tudi o tem, ali je športno perilo lahko tudi nekoliko ohlapnejše. Na splošno velja, da toplejše kot je vreme, bolj ohlapno naj bo perilo, saj je s tem zagotovljeno boljše kroženje zraka.

Za popolno udobje, pa morate obvezno preveriti, da ima perilo za šport in rekreacijo vgrajeno tehnologijo, ki preprečuje rast mikrobov in na ta način deluje proti neprijetnim vonjavam. Ne pozabite pa tudi na mehkobo in zračnost.

Zakaj potrebujete športno perilo?

Marsikdo se sprašuje, zakaj bi pri vadbi sploh izbrali športno perilo in ne običajnega perila iz bombaža, ki ga sicer uporabljate vsak dan.

Odgovor na to vprašanje je popolnoma jasen: športno perilo nudi optimalno oporo telesu, se hitro suši, dobro odvaja vlago in ima antibakterijski učinek.

Čeprav je športno perilo namenjeno različnim športnim aktivnostim, pa to še ne pomeni, da njegovo uporabo omejite izključno na vadbo v telovadnicah, fitnesih ali na primer pri teku. Če ugotovite, da vam ta vrsta udobja in podpore ustreza, ni nobenega razloga, da športnega perila ne bi nosili vsak dan.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 19:14
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close