Kaj pričakovati pri kolonoskopiji in kako se nanjo pripraviti

Foto: Profimedia

Kolonoskopija je najbolj natančna in zanesljiva preiskava, pri kateri zdravnik specialist z za prst debelo upogljivo cevjo imenovano endoskop, pregleda sluznico debelega črevesa in danke. Pomembna preiskava pa pri številnih ljudeh, ki jo morajo opraviti povzroča neprijetne občutke in strah. Upravičeno?

Preiskava se uporablja za diagnosticiranje in zdravljenje številnih stanj, vključno s kolorektalnim rakom, polipi, vnetnim črevesnim boleznim (npr. Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis), krvavitvami, bolečinami in drisko. Pred preiskavo je priporočljivo, da bolnik sledi posebni dieti in očisti črevesje s posebnim pripravkom, da se zagotovi, da bo zdravnik lahko pregledal čim bolj jasno sliko notranjosti črevesa.

Odgovore na najpogostejša strokovna vprašanja o sami preiskavi smo poiskali pri preventivnem programu Svit, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, izkušnjo iz prve roke pa nam je zaupala bralka (njeno ime hranimo v uredništvu), ki zaradi obstoječe bolezni kolonoskopijo opravi na vsake dve leti.

Priprave pred preiskavo

Pomembno je, da je črevo v času preiskave temeljito očiščeno. Omejena prehrana se začne že teden pred preiskavo, dodatno se zaostri tri dni pred preiskavo, pri čemer zadnjih 24 ur pred preiskavo razen velikih količin bistre tekočine (ter seveda odvajalnega napitka in ohlajenega ter odzračenega donata) ni dovoljeno zaužiti ničesar drugega. Izvajalec kolonoskopije, pred preiskavo preskrbi natančna navodila kako se na poseg pripraviti. Natančna navodila so na voljo TUKAJ!

Prvič mi je bilo malce neprijetno, sedaj, ko vem, kako poteka, nimam nobenih zadržkov. Zelo rutinska preiskava vam lahko reši življenje!

bralka o izkušnji s kolonoskopijo

Izkušnja iz prve roke

Najpogosteje se ljudje bojijo bolečine in imajo predsodek pred načinom izvedbe, saj zdravnik uvede endoskop skozi zadnjično odprtino, a je strah pred kolonoskopijo povsem odveč,” nam zaupa 40-letna bralka, ki je bila na kolonoskopiji večkrat. “Ob prihodu v ordinacijo se preoblečeš v posebne hlače za enkratno uporabo, ki imajo na zadnjici odprtino in preko katere zdravnik dostopa do zadnjične odprtine. Pred preiskavo ti medicinski tehnik zadnjično odprtino namaže z gelom, ki začne delovati že po nekaj minutah. Med preiskavo ležiš na boku, po določenem času pa se obrneš na hrbet. Med pregledom zaradi boljše preglednosti v črevo dovajajo zrak ali plin (to je včasih malce neprijetno), a te zdravnik vedno spodbudi k odvajanju zraka, saj se na ta način zmanjša napetost in je preiskava manj neprijetna Vse skupaj običajno traja nekje okoli pol ure,” podrobno opiše potek raziskave.

Zanesljivo odkrivanje sprememb

Če zdravnik gastroenterolog med kolonoskopijo odkrije črevesne polipe, jih lahko s pomočjo endoskopa tudi odstrani. Zdravnik lahko med preiskavo vzame delček tkiva za nadaljnjo preiskavo – opravi biopsijo. To, da je zdravnik specialist opravil biopsijo oziroma odvzel vzorec tkiva, še ne pomeni raka – pomeni le, da zdravnik specialist želi preveriti, za kakšno tkivo gre. Odvzeto tkivo nato pregleda zdravnik patolog in pripravi izvid, na podlagi katerega se odloči o nadaljnji obravnavi.

Program Svit poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Nosilec programa je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Preventivni zdravstveni program je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, vključuje moške in ženske med 50. in 74. letom starosti, in sicer vsaki 2 leti. Sodelovanje v Programu Svit je za tiste prebivalce Slovenije, ki so v ciljni populaciji in imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, brezplačno, saj stroške programa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Tudi naši bralci postavljajo vprašanja o kolonoskopiji. Med zapisi na forumih preverite ali podobna vprašanja pestijo tudi vas:

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
209
09.05.2017 ob 12:12
2,033
15.07.2024 ob 20:36
188
15.07.2024 ob 19:01
884
27.06.2024 ob 22:53
Preberi več

Več novic

New Report

Close