Katerih živil ne smemo zamrzovati?

Obstajajo nekatera živila, ki jih ni priporočljivo zamrzovati, saj se lahko med postopkom zamrzovanja in odmrzovanja njihova kakovost poslabša ali pa celo postanejo nevarna za uživanje.

Zamrzovanje je odličen način za podaljšanje roka uporabnosti hrane, saj upočasni razmnoževanje bakterij in ohranja hranilne snovi v živilih. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa opozarjajo, da v zamrznjenih živilih še vedno počasi potekajo kemične in encimske reakcije, zato je, preden pristopimo k zamrzovanju najvažnejša priprava oz. obdelava živil, upoštevati moramo pa tudi dejstvo, da vseh živil ne smemo zamrzovati. Na pestrem seznamu najdemo vse od jajc, do testenin in celo krompirja.

Mleko in mlečni izdelki

Mlečni izdelki, kot so sir, jogurt, smetana in kisla smetana, se lahko med zamrzovanjem ločijo in postanejo grudičasti ter izgubijo konsistenco in okus. Tudi zamrzovanje sira se načeloma ne priporoča, saj lahko pod lediščem siri izgubijo svoj tipični okus, postanejo drobljivi in tudi njihov videz se spremeni. Za zamrzovanje so primerni trdi in pol-trdi sirih, kot sta denimo cheddar in parmezan.

Jajca in jedi iz jajc

Kuhana jajca, ki so že olupljena, lahko postanejo žilava in izgubijo svojo teksturo in okus, zato jih ne smemo zamrzovati. Tudi jajčne omake in majoneza ne sodijo v zamrzovalnik.

Krompir, testenine in kumare

Zamrzovati ne smemo niti kremnih juh, krompirja in krompirjevih jedi, riža, zelenjave in sadje, ki vsebuje veliko vode (kumarice, grozdje, melone, lubenice, solata, paradižnik, jabolka). Testenin, ker lahko spremenijo sestavo. Odmrznjenih živil, ki so že bila zamrznjena, ker se lahko zastrupimo.

Upoštevajte navodila

Pri zamrzovanju hrane, je priporočljivo, dobro pakiranje v neprepustne plastične vrečke ali posode, ki so primerne za zamrzovanje. Prav tako se priporoča, da se pred zamrzovanjem iz hrane odstrani čim več zraka, saj lahko prisotnost zraka v posodah povzroči slabšo kakovost živila. Po upoštevanju vseh navodil varnega zamrzovanja pa se moramo držati še časa shranjevanja živili v zamrzovalniku. Tudi ta je pomemben za neoporečnost živili.

Najdaljši čas shranjevanja nekaterih živil po priporočilih NIJZ:

  • goveje meso (10 do 12 mesecev),
  • svinjsko meso – mastno (4 do 5 mesecev),
  • svinjsko meso – pusto (6 do 8 mesecev),
  • perutninsko meso – (9 do 12 mesecev),
  • ribe – (7 mesecev),
  • zelenjava – (5 mesecev),
  • sadje – (8 mesecev),
  • pripravljene jedi – (6 mesecev),
Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].

Več novic

New Report

Close