Kakšna je povezava med alkoholom in rakom dojk?

Natak stoji za šankom v lokalu
Foto: Taylor Davidson, Unsplash

Izogibanje alkoholu dokazano zmanjšuje tveganje za sedem vrst rakov: v ustih, žrelu, grlu, požiralniku, na dojkah, jetrih in črevesju.

Pet odstotkov rakov dojk je povzročenih s prekomernim uživanjem alkohola, kar v Sloveniji pomeni približno 70 bolnic letno, je na konferenci Življenje z rakom po raku povedala onkologinja doc. dr. Simona Borštnar, dr. med. In dodala, da ne le, da uživanje alkohola poveča tveganje za raka dojk, temveč, da obstaja linearna povezava med količino zaužitega alkohola in tveganjem – več alkohola, ko nekdo uživa, večje ima tveganje. Za vsakih deset gramov dnevno zaužitega alkohola (en deciliter vina, 2.5 decilitra piva, 0.1 mililitra žgane pijače) se tveganje za raka dojk poveča za sedem do deset odstotkov.

Glede posameznih vrst alkoholnih pijač ni jasnega dokaza, kako vplivajo na tveganje za pojav raka dojk, je pa ugotovljeno, da je najbolj škodljivo uživanje žganih pijač, ki vsebujejo visoke koncentracije rakotvornega acetaldehida.

Doc. dr. Simona Borštnar, dr. med.

Kot je še pojasnila onkologinja, uživanje alkohola v puberteti in zgornji odrasli dobi poveča tveganje za razvoj benignih sprememb v dojkah, občasno težko popivanje pa tveganje za raka dojk poveča za 1,33-krat.

Vpliv na zdravila

Alkohol vpliva tudi na metabolizem zdravil proti raku. Pri zbolelih, ki se zdravijo s proti rakavimi zdravili, lahko uživanje alkohola spremeni razpoložljivost zdravila ter poveča možnost neželenih učinkov ali zmanjša učinkovitost zdravila.

Dejavniki tveganja za raka dojk:

  • Starost, ženski spol
  • Družinska obremenitev
  • Dedna mutacija genov BRCA1, 2
  • Predhodni rak dojk
  • Nekatere benigne spremembe dojk
  • Vplivi okolja – ionizirajoče sevanje
  • Starost ob prvi in zadnji menstruaciji (prej ko dobiš menstruacijo in kasneje ko prideš v menopavzo, daljša je izpostavljenost estrogenom, večje je tveganje)
  • Nerodnost, pozen prvi porod, majhno število otrok ter kratek skupni čas dojenja
  • Oralni kontraceptivi
  • Nadomestno zdravljenje menopavznih težav s hormoni
  • Povečana telesna teža
  • Telesna nedejavnost
  • Alkoholne pijače

Imate vi osebno ali kdo od bližnjih težave z alkoholom? Poiščite pomoč.

V Sloveniji deluje več organizacij, ki nudijo podporo svojcem iz družin alkoholikov.

  • Organizacija NACOA Slovenija, Društvo za pomoč otrokom alkoholikov je podporna organizacija za otroke zaznamovane s starševskim alkoholizmom vseh starosti. Prizadeva si za detabuizacijo otrok alkoholikov v javnosti in jim nuditi prostor za podporo in dostop do informacij. Več informacij najdete na www.nacoa.si ali kontaktnih naslovih: [email protected] / telefon: 051 323 547.
  • Društvo Žarek upanja je organizacija, ki nudi celostno psihosocialno obravnavo odvisnih od alkohola in drugih zasvojenosti in njihovih družin. Več in informacij najdete na: www.zarekupanja.net ali kontaktnih naslovih: [email protected] / telefon: 041 732 381.
  • Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije je krovna organizacija skupin zdravljenih alkoholikov in izvaja različne preventivne dejavnosti. Več informacij najdete na: www.zveza-kza-slovenija.si.
  • Še več naslovov, kje lahko poiščete pomoč: https://brezalkohola.si/kam-po-pomoc.

Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, interneta in bi želeli ostati anonimni? Posvetujte se s strokovnjaki na forumu Zasvojenost in pomoč.
Naredite osebnostni test tveganja za najbolj tvegane socialno – psihološke težave: https://esos.gre.si.

NOVO!
Začenja nova online podporna skupina za odrasle otroke alkoholikov. Je zaprte narave, delali bodo po priročniku, ki bo vodil preko raziskovanja svoje zgodbe, premika v svoje občutke, povezovanja preteklosti s sedanjostjo, ozaveščanja in soočenja s ponotranjenimi, prepričanji in vzorci, učenja novih veščin in nove zgodbe. Več informaciji: [email protected].

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,083
16.07.2024 ob 06:13
261
04.07.2024 ob 10:41
1,612
29.05.2024 ob 22:34
849
15.07.2024 ob 21:24
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close