Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Zamasena Evstahijeva cev in letenje

Zamasena Evstahijeva cev in letenje

Spoštovani,

Pred poletom v Slovenijo sem obtičala v tujini zaradi zamašenih sinusov in vnetja srednjega ušesa na desni strani. To je potrdil zdravnik 10.2. Dobila sem antibiotik in nekaj drugih tablet. Včeraj sem bila na pregledu in vnetja ni več, ostala pa je zamašena Evstahijeva cev z nekaj tekočine v srednjem ušesu. Boli me ne, imam pa občutek kot da imam nekaj v ušesu in tudi slišim ne nič. Levo uho je ok. Pogledal mi je tudi nos, sinusi so minimalno otečeni (srednje luknjice). Občasno se mi nos še malo maši.

Ali s takim stanjem lahko grem na letalo (let je dolg 12h)? Pred nekaj leti mi je ob vnetju in nepravilni oskrbi počil bobnič, vendar se je zacelil brez posledic. Od takrat sicer ob vnetju sinusov dostikrat dobim tudi vneto desno uho. Ali moram čakati, da se Evstahijevz cev odpre? Želim si čim prej domov, seveda pa zaradi tega nočem tvegati daljših negativnih posledic na sluh.

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

zamašena Evstahijeva cev in tekočina v srednjem ušesu lahko vztrajata še več tednov. Če želite, da bo polet in izenačevanje varno, vam svetujem, da vzamete glukokortikoid v obliki tablete (metil-prednizolon v enkratnem odmerku 1-2 mg na kg vaše telesne teže) 4 ure pred vzletom, učinek traja do 24 ur (torej bo deloval celoten 12-urni polet).  Verjetno boste potrebovali recept zdravnika, v nekaterih državah pa lahko kupite to v lekarbi brez Rp. Poleg tega pa še v nos dekongestivne kapljice 3-4 v vsako nosnico 10 minut pred vzletom in 10 minut pred pristankom.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani.

Težava se je začela konec marca. Imela sem prehlad, ki je trajal kakšen teden (en dan povišana temperatura 37.5, zamašen nos, pekoče in boleče grlo) Po tednu dni se stanje izboljša, izboljšanje traja kakšne tri dni, nato znova pojavi bolečina v žrelu, na desni strani, pri požiranju sline. Hkrati pa tudi topa bolečina v desnem ušesu, ki do danes še ni ponehala. Pred petimi dnevi sem imela znova rahlo povišano temperaturo, zato sem obiskala osebnega zdravnika, ki pa pri pregledi ni videl vnetja ne v ušesu, ne v žrelu. Naredil je krvno sliko, ki pa je bila zelo dobra in ni nakazovala vnetja. Slišim dobro, le bolečina je zelo moteča in deluje, kot, da bi imela polno uho. Opažam tudi, da je desna nosnica manj prehodna. Po uporabi fiziološke raztopine se sprosti, vendar ne za dolgo. Nimam pa izcedka iz nosu (prehlada).

Prosim za mnenje, kaj lahko naredim, da uho več ne bo boleče.

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni,

glede na vaš opis bi pomislila na angino ali / in bakterijsko okužbo ter vnetje bezgavke, antibiotik učinkuje sicer šele po 48-72 urah. Ali lahko napišete natančne vrednosti izvidov krvi? Možna je sicer tudi ponovna viroza, pri kateri pa bolečina ni tako lokalizirana, se razširi.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close