Zdravljena v mladosti, zmanjša tveganje za umrljivost v odrasli dobi

Deklica v rokah drži krof in meter
Foto: Profimedia

Debelost v mladih letih je problematična, ker gre za kronično bolezen, ki se pogosto nadaljuje v odrasli dobi.

Tako opozarja specialist pediatrije izr. prof. dr. Primož Kotnik, dr. med., ki poudari, da so posledice debelosti v mlajših letih, če je dovolj zgodaj zdravljena, reverzibilne. “V mladosti se debelost lahko pozdravi in s tem se prepreči nastanek zapletov. Najpogostejši zaplet debelosti so hipertenzija, dislipidemija, sladkorna bolezen tipa 2, ateroskleroza in drugi srčno-žilni zapleti, zamaščenost jeter, težave s sklepi, dihanjem in psihosocialne težave (depresija). Ti zapleti pomembno vplivajo na umrljivost v odrasli dobi. Zgodnejši pojav zapletov je povezan z zgodnejšo umrljivostjo,” razlaga.

Debelost pri otrocih in mladostnikih je pomembno zgodaj prepoznati, obravnavati in zdraviti, ker se s tem preprečijo ali zakasnijo zapleti debelosti, ki so povezani z umrljivostjo v odrasli dobi.

Dr. Primož Kotnik

Ne gre le za nezdrav življenjski slog

Po besedah dr. Primoža Kotnika ima velik delež otrok z debelostjo genetske predispozicije, ki vplivajo na motnjo v apetitu. “Pogosto ne gre le za nezdrav življenjski slog, ampak tudi za genetsko predispozicijo za debelost. Zato je pomembno, da o debelosti razmišljamo kot o drugih boleznih. Otroci in njihovi starši morajo razumeti, da debelost ni njihova krivda. Gre za družbeno bolezen, težave razvijejo tisti, ki imajo za to predispozicijo in živijo v okolju, ki je obesogeno (spodbuja debelost). Družba debelosti ne sme stigmatizirati, saj vsaka stigmatizacija še poglobi težave posameznika.

Obesogeno okolje in vpliv epidemije

Sogovornik priznava, da je sodobno okolje veliko bolj obesogeno, kot je bilo pred nekaj desetletji, zaradi česar se je povečalo število ljudi, ki imajo težave s prekomerno telesno težo. K temu je dodatno prispevala še epidemija covid-19, saj se je med epidemijo povečal povprečni indeks telesne mase otrok, vendar podatki iz šol kažejo, da se ta trend že obrača na raven, kot je bila pred epidemijo.

Kdaj je potrebna obravnava?

Zelo pomembno je pravočasno obravnavati otroke, ki imajo zelo povečano telesno maso že zgodaj v otroštvu (pred šestim letom) in imajo izrazito moten apetit, so ves čas lačni, pove dr. Kotnik. Dodaja, da je v Sloveniji sicer zelo dobro delujoč sistem sistematskih pregledov, ki jih imajo otroci od rojstva in do konca osnovne šole. Tam se izvaja tudi neke vrste presejanje za debelost, kjer uspešno zajamejo otroke, ki potrebujejo obravnavo.

V primerjavi z odraslimi, so pri otrocih in mladostnikih pogosteje učinkoviti konservativni ukrepi za zdravljenje debelosti, lažje se jim tudi privzgoji zdrav življenjski slog.

Dr. Primož Kotnik

Zdravljenje

Dr. Primož Kotnik pojasni, da obravnava oziroma zdravljenje debelosti otrok in mladostnikov poteka na več nivojih: pri izbranih pediatrih, v centrih za krepitev zdravja, v bolnišnicah in na Pediatrični kliniki, kjer obravnavajo osebe z najbolj izrazitimi težavami, opredeljujejo vzroke in zdravijo zaplete.

“Obstajajo smernice zdravljenja debelosti in zapletov, vendar je debelost tako kompleksen problem, da je takšna tudi obravnava. Zdravljenje debelosti v prvem koraku obsega konservativne ukrepe –  psihološko podporo, kliničnega dietetika ter strokovnjaka za telesno vadbo. V kolikor ti ukrepi niso uspešni so pri mladostnikih z res izrazito prekomerno maso in zapleti debelosti mogoča tudi bariatrični poseg ali zdravljenje z zdravili. Običajno imajo te otroci že prisotne tudi nekatere od zapletov bolezni, v tem primeru je treba zdraviti tudi te,” razloži dr. Kotnik.

Kot še pove, je pri otrocih telesna aktivnost predvsem podpora prehranskim ukrepom, saj otroci zgolj z aktivnostjo težko zmanjšajo telesno težo. Poudari, da pa je zelo pomembno, da so čim manj časa telesno neaktivni. Ter, da je poleg pregleda nad vnosom kalorij, zelo pomembna tudi sestava hrane, ki jo otrok uživa – čim manj naj bo procesirane hrane, preprostih ogljikovih hidratov in hitre hrane.

Za otroke se svetuje vsaj eno uro na dan telesne aktivnosti in manj kot dve uri telesne neaktivnosti na dan.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,179
05.10.2024 ob 20:50
3,284
17.09.2024 ob 07:01
24,489
05.10.2024 ob 17:35
13,217
28.07.2024 ob 16:00
143,615
05.10.2024 ob 22:25
Preberi več

Več novic

New Report

Close