Oživljanje: “Šokiral me je občutek pokanja in škrtanja reber pod mojimi rokami.”

N.M., 13. februar 2023
Urgentna medicina
postopek oživljanja
Foto: Profimedia

Kako normalno je pokanje reber ob oživljanju, se sprašuje naša bralka, ki je pred kratkim vse do prihoda reševalcev ponesrečenca oživljala z masažo srca.

“Pred kratkim sem prvič v življenju sodelovala pri oživljanju nezavestne osebe. Večkrat sem že opravljala tečaj prve pomoči, postopek poznam, zato mi ni bilo težko pristopiti in pomagati. Kljub temu, pa me je šokiral občutek pokanja in škrtanja reber pod mojimi rokami. Ob vsakem pritisku je nekaj močno počilo. Nisem si mislila, da se rebra pri oživljanju tako lomijo?” nam je zaupala naša bralka.

Zajela jo je negotovost, če ponesrečencu svojo masažo srca morda bolj škoduje, kot pa pomaga.

“Dodaten dvom je v meni zbudilo dejstvo, da je do prihoda reševalcev minilo kar precej časa. Po nekje 30 minutah nisem bila več prepričana, če je oživljanje sploh še smiselno, če ni morda že prepozno,” se je spraševala.

Pokanje nas ne sme prestrašiti, masirati je treba naprej!

Uroš Zafošnik, vodja Simulacijskega centra Zdravstvenega doma Ljubljana pojasnjuje, da ob pravilnem oživljanju res pogosto prihaja do poškodbe reber. Pri oživljanju se mora ob zunanji masaži srca prsni koš pod pritiskom rok ugrezniti za vsaj 5-6 centimetrov, dodaja.

Prsni koš varuje notranje organe prsne votline, zato se, nadaljuje Zafošnik, tudi upira naši zunanji masaži srca. “Spomnimo se, srce moramo stisniti med hrbtenico in prsnico. Ob tem se rebra upogibajo in ko je sila, s katero masiramo srce večja od skrajne meje upogljivosti posameznega rebra, takrat rebro poči. To se čuti med masažo, včasih tudi sliši. To nas ne sme prestrašiti, masirati je treba naprej. Gre namreč za reševanje življenja!” spodbuja sogovornik.

Stisi prsnega koša lahko povzročijo prelom reber, prelom prsnice, okvaro pljuč, razpoko jeter ali vranice, našteva.

“Če je položaj rok pri stisih pravilen, je verjetnost teh zapletov minimalna. Do preloma reber pa lahko pri odraslih pride tudi pri pravilnem izvajanju stiskov prsnega koša, ker rebra niso več dovolj elastična. Pri otrocih so prelomi reber redki.”

Uroš Zafošnik, vodja Simulacijskega centra Zdravstvenega doma Ljubljana.

Naša bralka je pravilno ravnala, ko je masažo srca izvajala vse do prihoda reševalcev. “Oživljati je treba vse do prihoda reševalcev,” je jasen sogovornik.

Oživljajte v razmerju 30:2. To pomeni 30 stisov prsnega koša, 2 vpiha.

Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 14:05
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close