Če se imate radi, si redno privoščite ta prigrizek

I. K., 08. februar 2023
Prehrana
Foro: Profimedia

Nova študija kaže, da lahko uživanje drevesnih oreškov zmanjša dejavnike tveganja za razvoj kardiovaskularnih bolezni.

Mnogi od nas med obroki radi posežemo po prigrizkih, kar lahko privede do neželenega povečanja telesne teže, nezdravi prigrizki pa pogosto celo nadomestijo bolj hranljivo hrano.

Rezultati nove študije kažejo, da si boste naredili veliko uslugo, če boste za malico posegli po drevesnih oreških. Raziskovalci so namreč našli povezavo med uživanjem drevesnih oreškov – mandljev, indijskih oreščkov, lešnikov, makadamije, pekan orehov, pistacij in navadnih orehov – in znižanjem krvnega tlaka, ki je pomemben dejavnik tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. Poleg tega dvigujejo razpoloženje, kar pri mnogih vpliva tudi na izgubo telesne teže.

Foto: Profimedia

V študiji, objavljeni v publikaciji Nutrients, so pod drobnogled vzeli 131 oseb s prekomerno telesno težo, ki so sodelovali v 24-tedenskem programu za izgubo in ohranjanje telesne teže. Na dan so si lahko privoščili 42-gramski prigrizek. 39 oseb je jedlo preste, 56 pa drevesne oreške. Oba prigrizka sta imela isto kalorično vrednost. Na koncu so raziskovalci analizirali vzorce blata in krvno plazmo vsakega udeleženca, da bi ugotovili učinke različnih prigrizkov.

Pri udeležencih, ki so jedli oreške, so povišane ravni metabolitov (oziroma presnovkov, produktov v procesu presnove) esencialne aminokisline L-triptofana, ki varuje srce in je pomemben za proizvodnjo serotonina v telesu, našli tako v vzorcih krvne plazme kot tudi blata. Občutno povečanje ravni serotonina v krvi so pri tej skupini zaznali v 12. tednu (60,9 %) in 24. tednu (82,2 %), se pravi med fazo hujšanja in med vzdrževalno fazo. Pri tistih, ki so jedli preste, se je le med vzdrževalno fazo študije (med 12. in 24. tednom) povečala raven serotonina, in to le v krvi.

Raziskovalci so bili presenečeni, da so povišanje ravni serotonina v skupini, ki je uživala oreške, našli v obeh raziskovalnih fazah – med hujšanjem in med fazo vzdrževanja teže. Da so na koncu študije povišane ravni serotonina v krvi zaznali pri obeh, pa pripisujejo odzivu telesa na izgubo teže.

Drevesni oreški so bogat vir triptofana

Foto: Profimedia

“Odkrili smo nekaj novih povezav med metaboliti triptofana in krvnim tlakom, srčnim utripom in sitostjo pri osebah s prekomerno telesno težo/debelostjo, kar kaže na širši vpliv presnove triptofana na splošno zdravje, vključno z zdravjem srca in ožilja,” pravi avtorica študije dr. Zhaoping Li. “Črevesni mikrobiom in njihovi metaboliti lahko prispevajo k uravnavanju našega metabolizma in razpoloženja,” je še dejala za Medical News Today.

Povezave med čustvi in prenajedanjem ne smemo spregledati

Čeprav so oreški kalorični, so skrbi, da bi se zaradi njih zredili, neupravičene. Študije so celo pokazale, da je večji vnos oreškov povezan z zmanjšanjem telesne teže in telesne maščobe. Verjetno zato, ker vplivajo na raven serotonina. “Čustveno prenajedanje je pomemben dejavnik, ki prispeva k debelosti. Oreški lahko izboljšajo razpoloženje, saj povečajo raven serotonina, ki je eden ključnih nevrotransmiterjev za uravnavanje razpoloženja,” pravi dr. Li.

Foto: Profimedia

Nutricionistka Michelle Routhenstein je pod drobnogled vzela nekaj oreškov in naštela njihove pozitivne učinke na zdravje.

  • Pistacije vsebujejo fitosterole, kalij in karotenoide, ki spodbujajo zdravje krvnih žil in lipide v krvi.
  • Brazilski oreščki vsebujejo selen, ki pomaga pri boju proti oksidativnemu stresu ter krepi zdravje srca in imunski sistem.
  • Orehi pekan so bogati z bakrom, ki pomaga pri presnovi krvnega sladkorja in lahko pomaga ohranjati zdravo ščitnico.
  • Mandlji vsebujejo veliko antioksidantov, vlaknin in beljakovin.
  • En brazilski oreh zagotavlja 100 % priporočene dnevne količine selena.
Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close