»Preseneča me, da uporabnikov teh izdelkov nihče ne pregleda«

Noemi Kandus , 14. februar 2023
StomatologijaZdravje

Vsi si želimo sijoč nasmeh in ravne zobe. A pozor! Če so tudi vas prepričali oglasi zobnih poravnalnikov, ki jih lahko kupite prek spleta, si čim prej preberite, kaj o tej praksi pravi specialistka zobne in čeljustne ortopedije.

V tujini je mogoče preko spleta kupiti cenejše različice tako imenovanih zobnih poravnalnikov, poroča BBC. Vendar je cena uporabe tovrstnih izdelkov lahko zelo visoka, saj lahko pripelje do uničenega zobovja.

“Če prav razumem, ponudniki omenjenih storitev pošljejo kupcu nekakšen kit, s katerim si sam naredi odtis zobnih lokov, oziroma v nekaterih primerih ponujajo možnost skeniranja zobnih lokov v njihovih ekspoziturah. Na podlagi odtisa oziroma slike pa izdelajo nevidne poravnalnike,” pravi Gordana Čižmek, dr. dent. med., specialistka zobne in čeljustne ortopedije iz dentalnega centra OrthoDental. Dodaja, da zgolj odtisi zobnih lokov ne razkrijejo niti informacije o odnosu med zgornjo in spodnjo čeljustjo, kaj šele natančne informacije o zdravju zobnih in obzobnih tkiv ustne votline.

Predpogoji za ravnanje zob

“Strašljivo je dejstvo, da uporabnikov teh aparatov nihče ne pregleda. Pred vsakim začetkom ortodontske obravnave je potreben natančen pregled zdravja zob in ustne votline, prepoznava prisotne čeljustne nepravilnosti in vrednotenje dodatnih diagnostičnih pripomočkov, kot so rentganski posnetki,” poudarja Gordana Čižmek.

Razloži, da se lahko s poravnavo zob prične, ko so pozdravljeni tako kariozni zobje kot obzobna tkiva. Kot problematično sogovornica izpostavi tudi odsotnost natančne priprave načrta ortodontske obravnave, saj je občasno, po natančni oceni kakovosti kostne opore pred začetkom poravnave potrebno za pridobitev prostora izpuliti kakšen zob ali se dogovoriti za dodatne ukrepe, ki med postopkom poravnave zagotovijo bolj predvidljiv in varen potek premikov zob.

Lahko se naredi huda škoda

“Če se pri ravnanju zob ne naredi celostna ocena zdravja zob in ustne votline, se lahko dela huda škoda: lahko se aktivirajo kronični vnetni procesi v čeljustnici, poslabša se lahko parodontalna bolezen, pojavijo se lahko umiki dlesni, zobje lahko postanejo majavi in če se jih premika v nepravilni smeri, lahko celo izpadejo,” opozarja Gordana Čižmek.

Na vprašanje ali so že obravnavali kakšnega bolnika, ki bi si naredil škodo zaradi nakupa nevidnih ravnalnikov preko spleta, sogovornica odgovarja, da to še ne, so pa obravnavali bolnike, ki so bili nezadovoljni z ortodontsko obravnavo v tujini.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
119
19.04.2024 ob 10:11
31
22.05.2021 ob 22:40
14
20.09.2018 ob 11:48
296
12.05.2024 ob 14:52
380
15.07.2024 ob 23:28
Preberi več

Več novic

New Report

Close