Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Tinitus pregled

Tinitus pregled

V velenju sem imel pregled zaradi dolgotrajnega tinitusa v desnem ušesu. Vse skupaj je trajalo pol minute pogledal usta nos uho samo z črnim nastavkom od tistega ko gleda uho. In pol reče ja tko je ti bo pač šumelo do konca življenja zdravila za to ni. Nenormalno vzvišen nesramen nestrokoven doktor. Kaj naj gre , da te res pregledajo tako kot se zagre.

Pozdravljeni,

popolnoma vas razumem, saj dolgotrajni tinitus izčrpava, jemlje koncentracijo, krati spanec, nekaterim tudi povzroča strah, paniko, anksioznost. Pri tinitusu ORL specialisti opravimo poleg pregleda še:

– meritev sluha (ADG)

– timpanogram

– video HIT test za delovanje ravnotežnih organov.

V primeru asimetrije sluha ali znakov za (enostransko) okvaro ravnotežnega organa v noztranjem ušesu se odločimo še za slikovno diagnostiko, običajno MRI glave s kontrastnim sredstvom.

V veliki večini primerov se ne najde vzroka za tinitus, se pa s pregledom in preiskavami osebi s tinitusom zagotovi, da ne gre za nevarno bolezen. Proces odprave tinitusa je neverjetno dolgotrajen in zahtreva veliko potrpežljivosti in zavzetosti.  Pomagajo tehnike sproščanja,  obogatitev slušnega okolja s šumi narave,  redna telesna dejavnost, vaje za vratne mišice, masaža vratu, gretje vratu, vedenjsko – kognitivna terapija, akupunktura.

Upam, da boste kmalu odpravili težave in lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Lep pozdrav!
Sem Enej, star sem 21 let in že 2 meseca imam zvonenje v obeh ušesih. Danes sem bil na pregledu, pa mi je zdravnica povedala, da bo verjetno potrebna operacija nosu. Ni pa mi povedala ali bo tinnitus po operaciji izginil oz. se izboljšal.
Dg: Dev. septi nasi
Hypert.c.n. lat. sin.
Tinnitus auris bil.

Me je kar strah, ker sem še “dokaj” mlad in nočem slišati piska za vedno.

Najlepša vam hvala za odgovor!
Lp

Pozdravljeni,

pri ORL pregledu so vam ugotovili slabšo prehodnost nosu (premaknjen nosni pretin iz sredine in povečano spodnjo nosno školjko na levi strani). Ali vas to v resnici moti? Morda boste ob uporabi nosnega glukokortikoida povsem zadovoljni s prehodnostjo nosu.

Kirurško se lahko izboljša prehodnost nosu: izravnava nosnega septuma, radiofrekvenčna skrčitev (mukotomija) spodnjih nsonih školjk . Odločitev je vaša

O tinitusu niste nič napisali – kakšen je in kdaj ga imate. Kakšne so vaše preiskave sluha, timpanogram  in testi ravnotežja?

Moram vas razočarati, da najverjetneje ne bo zdravljenje nosu ( z zdravili ali kirurško) prav nič vplivalo na tinitus in ga še posebej ne bo odpravilo. Seveda vas razumeme, da ne bi radi poslušali piskanja za vedno in zelo upam, da se pri vas tinitus kmalu preneha.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close