Eden pogostejših rakov pri ženskah je preprečljiv

Čeprav je rak materničnega vratu med vsemi raki najbolje preprečljiv rak, je še vedno četrti najpogostejši rak pri ženskah na svetu. Najučinkovitejši ukrep je cepljenje, zato smo preverili, ali je smiselno tudi cepljenje odraslih.

Preventivni program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA, ki ga vodi Onkološki Inštitut Ljubljana, je v 20 letih dosegel izjemne rezultate, saj se je zbolevnost z rakom materničnega vratu v Sloveniji več kot prepolovila. Slovenija je bila v preteklosti ena izmed evropskih držav z največjim bremenom raka materničnega vratu, zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje in rezultatov pod okriljem programa ZORA pa se je breme raka materničnega vratu v Sloveniji pomembno zmanjšalo.

Leta 2021 je s tem rakom zbolelo zgolj 88 žensk, odkrili pa so kar 1.589 predrakavih sprememb visoke stopnje. To so že rezultati, ki omogočajo odpravo raka materničnega vratu. Slovenija bi lahko postala celo prva evropska država, ki bi ji uspelo raka materničnega vratu odpraviti.

Slovenija kot primer dobre prakse

SZO je Slovenijo na podlagi dobrih rezultatov programa ZORA že prepoznala kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi doseže odpravo raka materničnega vratu. Na dobre rezultate so ponosni tudi na Ministrstvu za zdravje.

Spodbujanje cepljenja proti virusom, ki povzročajo raka, je ena izmed vodilnih pobud Evropskega načrta za boj proti raku in pripravljajo se prva evropska priporočila za preprečevanje rakov, ki jih povzročajo okužbe. Pri oblikovanju teh priporočil aktivno sodeluje tudi Slovenija, med drugim s pomembno vlogo v evropskem projektu PERCH (angl. Partnership to contrast HPV).

Najučinkovitejši ukrep je cepljenje

“Najučinkovitejši ukrep za preprečevanje raka materničnega vratu in drugih s HPV povzročenih rakov, je cepljenje proti HPV,” poudarja spec. javnega zdravja Nadja Šinkovec Zorko, dr. med., z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Cepljenje proti HPV se izvaja pri mladostnicah in mladostnikih kot priporočeno cepljenje na sistematskem pregledu v šestem razredu osnovne šole. Cepljenje proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja pripada tudi zamudnicam (tj. dekletom, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena) ter zamudnikom (tj. dečkom, ki so v šolskem letu 2021/22 obiskovali šesti razred osnovne šole in še niso bili cepljeni).

Kaj pa za zamudnike?

Priporočeno (prostovoljno) cepljenje proti HPV v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja (OZZ) se izvaja ob sistematičnem pregledu pri deklicah in dečkih, ki v šolskem letu obiskujejo 6. razred osnovne šole. Cepljenje v breme OZZ se opravi tudi pri tistih dekletih, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena (zamudnice), ter pri dežkih, ki se niso cepili v lanskem šolskem letu. Za vse ostale, ki bi se želeli cepiti proti HPV, pa je cepljenje samoplačniško.

Kot za Med.Over.Net pojasnjuje ginekologinja doc. dr. Nina Jančar, dr. med., je cepljenje najbolj učinkovito pred prvim spolnim odnosom. Priporoča se tudi kasneje, najbolj smiselno pa pred starostjo 26 let. “Za cepivo proti HPV so na voljo raziskave o učinkovitosti do starosti 45 let, na starejših pa ni bilo preiskovano. Starejši tvorijo manj zaščitnih protiteles, kot mlajši, poleg tega, pa obstaja večja verjetnost, da so že bili okuženi s katerim od genotipov HPV. Proti HPV se dejansko lahko cepi vsaka odrasla oseba, ne glede na spol. Prav tako ni potrebno pred cepljenjem preverjati, ali je oseba že okužena s katerim od genotipov HPV.”

Doc. dr. Jančarjeva še pove, da se cepljenje proti HPV odsvetuje v nosečnosti. “Če je ženska že prejela katero od treh doz cepiva pred ali v začetku nosečnosti, pa ni opisanih neželenih učinkov pri nosečnici ali plodu. Svetuje pa se, da se aplikacijo preostalih doz izvede po porodu.”

Cepljenje je priporočeno za osebe z prirojeno ali pridobljeno okvaro imunskega sistema, saj so ti bolj dovzetni za okužbo s HPV. Cepljenje je priporočeno za vse skupine, ki so bolj tvegane za spolno prenosljive okužbe. Glede na podatke nekaterih znanstvenih objav, pa je cepljenje priporočljivo tudi pri tistih, ki so bili že zdravljeni zaradi predrakavih sprememb ali drugih bolezni, ki jih povzročajo HPV. Cepivo ni terapevtsko, ne pozdravi že prisotne okužbe s HPV, ščiti pa pred novimi okužbami z genotipi HPV, ki jih vsebuje cepivo.

Doc. dr. Nina Jančar, dr. med.

Sedem najpogostejših genotipov povzroča 90 odstotkov raka

V Sloveniji je na voljo 9-valentno cepivo, ki varuje pred sedmimi najpogostejšimi nevarnejšimi genotipi HPV, ki povzročajo okrog 90 odstotkov raka materničnega vratu ter nekatere druge rake spolovil, danke in ustnega dela žrela, pa tudi pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročita do 90 odstotkov genitalnih bradavic. Cepljenje proti HPV je izjemno varno in učinkovito. Cepljenje je najbolj učinkovito, če ga mladi prejmejo dovolj zgodaj, še preden postanejo spolno aktivni. Takrat je imunski odziv na cepljenje najboljši, poleg tega cepljenje že obstoječih okužb s HPV ne zdravi.

Podatki in rezultati nedavnih raziskav, ki so jih izvedli na Švedskem, Danskem in v Veliki Britaniji jasno kažejo, da največ raka materničnega vratu preprečimo, če se dekleta cepijo dovolj zgodaj, idealno v starosti, ki je predvidena v nacionalnih programih cepljenja.

Več o simptomih in prenašanju okužbe s HPV, si lahko preberete na tej povezavi.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,083
16.07.2024 ob 06:13
261
04.07.2024 ob 10:41
1,612
29.05.2024 ob 22:34
849
15.07.2024 ob 21:24
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close