Okužba povzroča tudi nekatere primere raka penisa, nekatere rake ustne votline in grla

M. Ć., 23. januar 2023
OnkologijaZdravje
Foto: Profimedia

Okužba s HPV se prenaša s spolnimi odnosi vseh vrst. Prenese se lahko tudi zgolj ob ljubkovanju in stiku kože in sluznic med partnerjema.

Z doc. dr. Nino Jančar, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodjo oddelka za oploditev z biomedicinsko pomočjo s Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana, smo iskali odgovore na najpogostejša vprašanja o okužbi s HPV, raku materničnega vratu in cepljenju proti HPV.

Kakšni so znaki okužbe s HPV?
Okužba z različnimi genotipi HPV lahko povzroči cel spekter različnih bolezni. Kožni genotipi HPV povzročajo navadne kožne bradavice. Genitalne bradavice, ki so enako pogoste pri moških in pri ženskah, v večini primerov povzročata nizkorizična genotipa HPV 6 in 11. Ta dva genotipa povzročata tudi spremembe na materničnem vratu nizke stopnje. Visokorizični genotipi HPV, predvsem HPV 16, 18, 31, 33 in 45, povzročajo predrakave spremembe in rak materničnega vratu, predrakave spremembe in rak ženskega zunanjega spolovila, predrakave spremembe in rak nožnice, predrakave spremembe in rak zadnjika, rak penisa ter nekatere rake ustne votline in grla. Nizkorizični genotipi HPV dodatno povzročajo še benigne papilome grla.  

Kako se HPV prenaša in kako pogoste so okužbe s HPV?

Okužba s HPV se prenaša predvsem s spolnimi odnosi vseh vrst. Prenese se lahko tudi zgolj ob ljubkovanju in stiku kože in sluznic med partnerjema. Redkeje pa se okužba prenese z matere na plod med nosečnostjo in na novorojenčka ob porodu. Še redkejši je prenos ob skupni uporabi higienskih pripomočkov ali brisač, vendar se lahko zgodi. Okužbe s HPV so najbolj pogoste virusne spolno prenosljive okužbe. Ocenjujejo, da se vsaj enkrat v življenju okuži večina spolno aktivnih ljudi. Največ okužb je v starostni skupini 20 do 25 let. K sreči je večina okužb prehodnih in same izzvenijo v letu do dveh. Okoli 10 % okužb pa je dolgotrajnih in te so nevarne za razvoj predrakavih sprememb in rakov.

Kako lahko zmanjšamo možnosti za okužbo s HPV?

Možnosti za prenos okužbe s HPV zmanjšamo tako, da ne menjamo spolnih partnerjev in s striktno uporabo kondoma. Najbolj učinkovita zaščita pa je preventivno cepljenje proti okužbi s HPV s cepivom, ki zaščiti pred okužbo z devetimi genotipi HPV in tako pomembno zmanjša možnost, da dobimo genitalne bradavice in predrakave spremembe ter rak materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila pri ženski in zadnjika pri obeh spolih. Cepljenje je najbolj učinkovito, če ga prejmemo pred prvim spolnim odnosom, zato je zelo pomembno, da bi cepili cele generacije mladostnikov v 6. razredu osnovne šole.

Kakšna je povezava med okužbo s HPV in drugimi rakavimi obolenji?

Okužba s HPV povzroča tudi večino primerov raka nožnice in vulve pri ženskah ter raka zadnjika pri obeh spolih. Mehanizem nastanka je enak, kot pri raku materničnega vratu. Povzroča tudi nekatere primere raka penisa in nekatere rake ustne votline in grla.

Ali je cepivo proti okužbi s HPV varno in učinkovito?

Cepivo proti HPV je izjemno varno. Tako je leta 2017 zapisal svetovalni organ za varnost cepil pri Svetovni zdravstveni organizaciji. Tudi v Sloveniji beležimo vse neželene učinke po cepljenju proti HPV. Zabeležili so jih pri 0,1 % cepljenih. Prav vsi neželeni učinki so bili blagi in so izzveneli v nekaj urah ali dneh brez posledic. Cepivo je v 98 % učinkovito proti razvoju predrakavih sprememb in raka materničnega vratu ter karcinomu in situ zadnjika. Cepivo je v 100 % učinkovito proti predrakavimi spremembami in raku nožnice in vulve. Cepivo je v 75 % učinkovito proti raku zadnjika in predrakavimi spremembami visoke stopnje zadnjika. Cepivo je v 99 % učinkovito proti genitalnim bradavicam žensk in 89 % učinkovito proti genitalnim bradavicam moških.

Doc. dr. Nina Jančar, dr. med., spec. ginekologije in porodništva se ukvarja predvsem z zdravljenjem neplodnosti. Poleg tega se že vrsto let ukvarja tudi z odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb materničnega vratu in ostalih bolezni, ki jih pri ženskah povzročajo HPV. Tudi tema njene doktorske disertacije leta 2009 je bila: Razporeditev genotipov HPV pri ženskah z rakom materničnega vratu v Sloveniji in podtipske različice najpogostejših genotipov. Aktivna je tudi pri promociji cepljenja proti HPV in se z veseljem odzove na povabilo na roditeljske sestanke po osnovnih šolah, na katerih starše informira o pomenu cepljenja proti HPV za njihove otroke.

Je zaščite po cepljenju trajna?

Glede na dosedanje raziskave, ki potekajo že vse od leta 2000, je zaščita dolgotrajna. Za enkrat se poživitvenih odmerkov ne svetuje.

Kako je z okužbo s HPV pri moških? Kako se lahko zaščitijo oni?

Za moške velja enako, kot za ženske. Dosledno upoštevanje pravil varne spolnosti, kar pomeni, manjše, kot je skupno število spolnih partnerjev, manjša je verjetnost za prenos okužbe. Uporaba kondoma pri vsakem spolnem odnosu zmanjša možnost prenosa okužbe, vendar zaščita ni popolna, saj se HPV lahko nahajajo tudi na delu spolovil, ki ni pokrit s kondomom. Tudi moški se učinkovito zaščitijo pred okužbo s HPV s preventivnim cepljenjem proti HPV pred prvim spolnim odnosom. Prav zaradi tega smo izredno veseli, da v Sloveniji že drugo leto cepimo po nacionalnem programu tudi dečke v 6. razredu osnovne šole.

Kakšne so okužbe pri moških in ali je smiselno, da se proti HPV cepijo tudi moški?

Moški lahko kot posledico okužbe s HPV dobijo genitalne bradavice, enako pogosto kot ženske. Dobijo lahko predrakave spremembe in rak zadnjika, rak penisa in nekatere rake ustne votline (mandlji in baza jezika) ter grla in papilome grla. Vsekakor je smiselno, da se proti okužbi s HPV cepijo tudi moški.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so pripravili strnjene informacije, kjer lahko poiščete še več odgovorov na vprašanja, ki se vam porajajo v povezavi s HPV-jem. Informacije, letaki in video prispevek so na voljo TUKAJ!

Avtor
Piše

M. Ć.

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,833
09.07.2024 ob 13:59
1,539
11.07.2024 ob 12:27
913
08.07.2024 ob 11:36
Preberi več

Več novic

New Report

Close