Mnogi se med prehladom zatekajo k temu, pa je to res pametno?

I. K., 14. januar 2023
AktualnoInfektologija
Foto: Profimedia

S prehladom v savno – da ali ne?

Po podatkih ameriškega centra za nadzor bolezni ima večina odraslih 2 do 3 prehlade na leto. Prehlad, neprijetno, a nenevarno bolezen, povzročajo virusi. Ker večina ljudi za njimi zboli pozimi, mnogi verjamejo, da so zboleli zaradi hladnega vremena. To delno tudi drži. Novejša študija je namreč dokazala, da hladen zrak vpliva na imunski odziv nosu. Več o tem TUKAJ.

Res je tudi, da se virusi prehlada bolje razmnožujejo pri nizkih temperaturah in da so lažje prenosljivi, ker več časa preživimo v notranjih prostorih.

Za prehlad ni zdravila, obstajajo le zdravila za lajšanje simptomov. Mnogi verjamejo, da jim bo pomagal tudi obisk savne. Že leta namreč kroži mit, da se z znojenjem iz telesa izločajo toksini.

Foto: Profimedia

Ali vam bo savna pomagala, je odvisno predvsem od tega, kdaj in kako redno jo obiskujete. Avstrijska študija iz leta 1990 je pokazala, da savnanje lahko zmanjša verjetnost, da boste zboleli za prehladom, če jo redno uporabljate, ko ste zdravi.

Če pa si že okužen, potem savnanje ne pomaga. Pravzaprav lahko uporaba savne po tem, ko ste se prehladili, podaljša okrevanje, je še pokazala raziskava, v kateri je sodelovalo 50 ljudi, ki so jih spremljali pol leta. Ugotovili so, da je polovica sodelujočih, ki so med študijskim obdobjem redno obiskovali savne, poročala o manj prehladnih obolenjih od tistih, ki savne niso obiskovali, in to kar za polovico manj. Ugotovljeno je bilo tudi, da savnanje ni bistveno vplivalo na dolžino in resnost obolenja.

Med prehladom raje ne v savno …

Savnanje med prehladom za telo predstavlja stres in slabi imunski sistem, kar pomeni, da se bo virus lažje razmnoževal. Poleg tega savnanje zaradi prekomernega znojenja povzroča dehidracijo, ki upočasnjuje okrevanje. Kadar ste bolni, je zelo pomembno, da spijete zadostne količine tekočin. Obstaja pa tudi precej velika verjetnost, da boste okužili druge obiskovalce.

Foto: Profimedia

Savna ima številne pozitivne učinke na zdravje

Znanstveno je dokazano, da imajo redni obiski savn pozitivne učinke na zdravje. Med drugim izboljšujejo imunski sistem, pomagajo pri lajšanju stresa, izboljšajo delovanje srca in ožilja, povečajo krvni obtok, zmanjšajo bolečino, izboljšajo fleksibilnost sklepov, pomagajo pri astmi in težavami s kožo (pozitivne učinke so zaznali bolniki z luskavico, težave z atopijskim dermatitisom pa lahko obisk savne poslabša) …

Ne drži pa, da se z znojem iz telesa izločajo toksini. Z znojenjem se telo hladi. Če bi bilo znojenje res učinkovito orožje proti prehladu, bi moral znoj vsebovati toksine, a laboratorijske analize so pokazale, da je sestavljen predvsem iz vode, nekaj soli in maščob. Toksine, kot so alkohol, živo srebro in aluminij, večinoma odstranijo ledvice, jetra in črevesje, piše Medical News Today.

Po drugi strani pa obisk savne dviguje razpoloženje in izboljša počutje, saj pospeši izločanje dopamina. Ta učinek je žal le kratkotrajen.

Vdihavanje vodne pare pomaga pri zamašenem nosu, zato boste po obisku savne zagotovo lažje dihali, a le za kratek čas, saj vroča para ne bo ubila virusov, spletna stran Hydrant citira dr. Franka Esperja.

Foto: Profimedia

Povzetek! Ali savnanje pomaga pri prehladu? Le preventivno, ne zmanjšuje pa trajanja in resnosti obolenja. Za nekaj časa lahko zmanjša nekatere simptome, kot je zamašen nos. Obisk savne vam ne bo škodil, kljub temu je bolje, da ostanete doma, da ne okužiti drugih obiskovalcev. Prav tako ne drži, da lahko z znojenjem pozdravite bolezni. Če bi bilo to res, bi moral znoj vsebovati toksine, a jih ne.

Nekaj napotkov za varno uživanje v savnah

  • Obisk naj ne bo daljši od 20 minut. Začetniki naj obiske omejijo na največ 10 minut.
  • Z zdravnikom bi se morali pred obiskom savne posvetovati vsi, ki imate nizek krvni tlak ali srčno-žilne težave, saj lahko v savni pride do padca krvnega tlaka.
  • Savnanje povzroča dehidracijo, zato se pred obiskom savne izogibajte kavi, alkoholu in slani hrani, ki telo prav tako dehidrirajo.
  • Po savnanju spijte 4 kozarce vode.
  • Nosečnicam se obisk savn odsvetuje.

Kako se znebiti prehlada?

Slovita klinika Mayo Clinic svetuje tri stvari:

  • Pijte dovolj vode: voda pomaga redčiti sluz in zmanjšati težave z zamašenim nosom. Če imate vročino, boste morali nadomestiti tekočino, ki ste jo izgubili s potenjem. Zato pijte veliko vode, sokov, juh ali tekočin, ki vsebujejo elektrolite.
  • Privoščite si veliko počitka: spanje lahko okrepi vaš imunski sistem in okrepi obrambo vašega telesa pred virusi. Zato poskrbite za dovolj počitka, še posebej, ko ste bolni.
  • Uporabite vlažilec zraka: vdihavanje navlaženega zraka lahko pomaga zmanjšati težave z zamašenim nosom.
Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
15.07.2024 ob 09:15
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close