Kaj moramo vedeti o novi podrazličici omikrona, ki skrbi strokovnjake

I. K., 11. januar 2023
Koronavirus
Prehlajena ženska se briše nos
Foto: Profimedia

Podrazličica XBB.1.5 kriva za 28 odstotkov novih okužb v ZDA. Kako težek je potek bolezni?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je zaskrbljena zaradi širjenja nove različice koronavirusa XBB.1.5, sicer podrazličice omikrona, ki so jo odkrili oktobra in je bistveno lažje prenosljiva kot vse doslej znane različice. Nova podrazličica je v prvem tednu novega leta v ZDA povzročila kar 28 odstotkov novih okužb. Gre za 24-odstotni dvig v primerjavi s prvim tednom decembra.

“Neverjeten dvig,” pravi dr. Ashish Jha, koordinator Bele hiše za odziv na covid-19, epidemiologinja Maria Van Kerkhove z WHO pa je opozorila, da se je XBB.1.5 razširil že v najmanj 29 držav in velja za “najbolj prenosljivo različico omikrona do sedaj”. “Pričakujemo nove valove okužb po vsem svetu, a to še ne pomeni, da bo prišlo tudi do večjega števila smrti, saj naši protiukrepi še delujejo,” je še dejala. Tudi dr. Jha meni, da imamo učinkovita orodja, s katerimi lahko preprečimo hujše okužbe s covidom-19, kot so hitri testi, kakovostne maske, prezračevanje in filtracijo zraka v zaprtih prostorih, peroralne protivirusne tablete in posodobljena cepiva.

Kako nevarna je nova podrazličica?

“Kmalu bomo imeli več podatkov o tem, kako dobro cepiva nevtralizirajo XBB.1.5,” je še dejal Jha in poudaril, da še ni jasno, ali nova podrazličica povzroča hujši potek bolezni. Simptomi so za zdaj podobni tistim, ki jih povzročajo ostale podrazličice omikrona, se pravi simptomom prehlada.

XBB.1.5 se je razvil iz XBB, ki so ga v Veliki Britaniji prvič zaznali septembra lani. XBB je imel mutacijo, ki mu je pomagala premagati imunsko obrambno telesa, hkrati pa se je zmanjšala njegova zmožnost, da okuži človeške celice. Prof. Wendy Barclay z univerze Imperial College London pa pravi, da ima nova različica mutacijo F486P, ki je ponovno vzpostavila zmožnost, da se virus veže na celice in se obenem izogne imunski obrambi. Zaradi tega je ta različica bolj prenosljiva, pišejo pri BBC.

Strokovnjaki menijo, da se je podrazličica XBB.1.5 pojavila zaradi hkratne okužbe z dvema podtipoma omikrona.

Prof. Barclay je tudi dejala, da ni dokazov, da bi nova podrazličica nevtralizirala zaščito pred hudim potekom, ki jo zagotavljajo cepiva, jo pa skrbi za osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Podobnega mnenja je prof. David Heymann z londonske univerze za higieno in tropsko medicino. Strokovnjak je prepričan, da podrazličica v državah z visoko stopnjo precepljenosti in prekuženosti po vsej verjetnosti ne bo predstavljala večje težave, bolj ga skrbijo države, kot je Kitajska, kjer ni bilo velikega zanimanja za cepiva, poleg tega pa se zaradi daljšega zaprtja države državljani niso prekužili.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,158
14.08.2024 ob 13:42
3,279
13.06.2024 ob 09:27
24,468
20.07.2024 ob 22:57
13,190
28.07.2024 ob 16:00
143,482
13.08.2024 ob 22:10
Preberi več

Več novic

New Report

Close