Interakcije zdravil in zdravilnih rastlin

Mira Ćirović , 10. januar 2023
Življenjski slog

Zdravilne rastline, ki najpogosteje vstopajo v medsebojno delovanje z zdravili, so: baldrijan, česen, ginko, ginseng, glog, grenivka, kava kava in šentjanževka.

Medsebojno delovanje – uporablja se tudi izraz součinkovanje, še pogosteje pa izraz interakcija – je pojav, ko zdravilo bistveno vpliva na delovanje in učinkovitost drugega zdravila. Nastopi lahko povečanje ali zmanjšanje pričakovanega učinka zdravila. Nekatere interakcije med zdravili so želene, nekatere pa so neželene in se izražajo kot neželeni učinki zdravila ali kot neuspešno zdravljenje. Tudi zdravilne rastline lahko vstopajo v medsebojno delovanje z drugimi zdravili. Tako se lahko poveča ali zmanjša učinek zdravil na recept, ali pa se bolj izrazijo njihovi neželeni učinki. Med pogostejšimi so alergije, slabost, bruhanje, driska, bolečine v trebuhu, učinki na imunski sistem, srce, jetra in ledvice ter občutljivost kože za sončno svetlobo.

Mag. Miroslava Abazović, mag. farm., spec., Martina Ajd, mag. farm. in Maša Koritnik Zadravec, mag. farm. spec. so pri Slovenskem farmacevtskem društvu izdale knjižico s prispevki o pravilni in varni uporabi izdelkov iz zdravilnih rastlin, v kateri so poglavje namenile vsemu kar je pomembno, ko se odločamo za uporabo izdelkov iz zdravilnih rastlin.

Nekaj primerov interakcij:

  • Bolniki, ki se zdravijo z zdravili za znižanje ravni holesterola v krvi – statini, ne smejo uživati grenivke in njenega soka, ker bi to lahko privedlo do neželenih učinkov statinov na mišice.
  • Baldrijan lahko okrepi učinek pomirjeval in uspaval ter vpliva na delovanje zdravil za zdravljenje epilepsije.
  • Gloga se ne sme jemati hkrati z drugimi zdravili za srce in ožilje.
  • Uživanje šentjanževke in ameriškega slamnika lahko privede do zavrnitve presajenega organa.
  • Sočasna uporaba česna, ginka, ginsenga in grenivke z zdravili proti strjevanju krvi se odsvetuje, saj se poveča tveganje za krvavitve.
  • Šentjanževka zmanjša učinek zdravili proti strjevanju krvi in poveča tveganje za infarkt in možgansko kap.

Kam po prave informacije

Informacije o medsebojnem delovanju so navedene v Navodilu za uporabo, ki je priloženo vsakemu zdravilu sinteznega in rastlinskega izvora. Natančneje so te informacije predstavljene v poglavju Kaj morate vedeti, preden boste uporabljali zdravilo. V podpoglavju Uporaba drugih zdravil pa so navedena vsa zdravila, dosegljiva na recept ali brez recepta, in tudi zdravilne rastline, o katerih je znano, da lahko povečajo ali zmanjšajo pričakovani učinek zdravila oziroma povzročijo toksičnost. Zdravilne rastline so pogosto tudi sestavine prehranskih dopolnil, pri katerih pa ni navedenega tveganja ob sočasni uporabi z zdravili. Zato pri njih velja še večja previdnost oziroma sočasno uporabo odsvetujemo.

Avtor
Piše

Mira Ćirović

Napredne oblike zdravljenja, preventiva, celostni pristop k zdravju in osebna odgovornost vsakega posameznika v skrbi za svoje zdravje so teme, ki me že od nekdaj zanimajo. Moje izkušnje segajo od dela v spletnih do tiskanih medijev, od razvoja veščin v odnosih z javnostmi do iskanja poslanstva v ustvarjanju vsebin s področja zdravja. Če imate kakršen koli komentar na članek ali vprašanja, mi pišite na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close