Korak k prepoznavanju in uresničevanju potreb ter pravic pacientov

Med.Over.Net, 05. januar 2023
Aktualno
Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Zveze organizacij pacientov Slovenije in prof. dr. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije ob podpisu izjave o sodelovanju Foto: Zveze organizacij pacientov Slovenije

Partnerstvo društev pacientov z zdravstvenim osebjem naj bi prineslo pomemben napredek pri opolnomočenju pacientov, izboljšanju kakovosti oskrbe ter prenosu izkušenj pacientov.

Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Zveze organizacij pacientov Slovenije (ZOPS) in prof. dr. Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) sta danes podpisali Izjavo o sodelovanju ZOPS in ZZS.

Ob podpisu pogodbe je dr. Bojana Beovič povedala: “V Zdravniški zbornici Slovenije na podlagi izkušenj ocenjujemo ustanovitev Zveze organizacij pacientov Slovenije kot pomemben korak k prepoznavanju ter uresničevanju potreb in pravic pacientov. Cilj sodelovanja, ki se začenja z današnjim podpisom, je ustvarjanje pogojev v nacionalnem zdravstvenem sistemu za zagotavljanje zadostnih kadrovskih, strokovnih, tehničnih in drugih zmogljivosti ter evropsko primerljivih finančnih virov za izvajanje pravočasne, kakovostne in varne zdravstvene obravnave.”

Reševanje težav zahteva sodelovanje

 “V zdravstvenem sistemu je veliko vključenih deležnikov, vsem je skupen en skupni imenovalec, dobrobit pacienta. Prepričani smo, da je ustavitev krize, stabilizacija razmer in končno napredek zdravstvenega sistema v interesu velike večine prebivalcev Slovenije, tako pacientov kot zaposlenih v zdravstvu. Reševanje težav zahteva sodelovanje, prekiniti je potrebno prakso kazanja na drugega, najprej je potrebno pospraviti pred lastnim pragom. Če želimo pacienti boljši položaj zase, je to deljena odgovornost ne le zaposlenih v zdravstvu, ampak vseh, tudi pacientov. Podpis izjave o sodelovanju z Zdravniško zbornico je le prva med tovrstnimi gestami nove krovne zveze pacientov. Podobne izjave o sodelovanju bomo predlagali tudi drugim deležnikom v zdravstvenem sistemu. To vključuje vse, tudi tiste organizacije ali gibanja, ki si poleg Zveze prizadevajo za boljši položaj pacientov,” pa je povedala Štefanija Lukič Zlobec.

Se obetajo spremembe v sistemu zdravstvenega varstva

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, v ZZS in ZOPS pričakujejo razvoj skupnih projektov, ki vključujejo ozaveščanje o zdravem načinu življenja ter pripravo sprememb sistema zdravstvenega varstva, ki bodo vključile pacienta in njegove svojce v zdravstveno obravnavo. Navajajo, da bodo eden pomembnejših korakov prizadevanja za vzpostavitev novega nacionalnega sistema kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave pacientov in njihovih svojcev, vključno z uvedbo nekrivdne odškodninske odgovornosti države v primeru zapletov pri zdravljenju.

Tukaj si lahko preberete več o izjavi o medsebnonem sodelovanju ZOPS in ZZS.

Avtor
Piše

Med.Over.Net

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close