Ali prehranska dopolnila res lajšajo simptome alkoholnega mačka?

N. K., 30. december 2022
Prehrana
Alkoholne pijače na polici
Foto: CHUTTERSNAP, Unsplash

Alkoholni maček negativno vpliva na številne vidike zdravja: okrni kognitivno funkcijo, slabša psihično počutje in oslabi funkcionalno delovanje pri dnevnih aktivnostih, kot je denimo vožnja avtomobila.

Kljub temu, da ni dokazov o učinkovitosti, je na trgu dostopnih kar nekaj prehranskih dopolnil, ki naj bi zmanjševali simptome alkoholnega mačka. V strokovni publikaciji Lancet so opravili pregled prehranskih dopolnil, za katera so proizvajalci navajali, da lajšajo simptome alkoholnega mačka in so dostopni v spletni trgovini Amazon, in skušali oceniti njihovo varnost in učinkovitost.

Skoraj 100 izdelkov »proti mačku«

V spletni trgovini so našli 82 izdelkov, ki so bili namenjeni lajšanju simptomov alkoholnega mačka. Bili so v obliki tablet, praškov, pijač in drugih tekočin, kožnih obližev, gumijastih bonbonov in aromatičnih dišav.

Najpogostejše sestavine v proizvodih so bile vitamin B, vitamin C, pegasti badelj, dihidromiricetin (DHM) in Nacetyl L-cysteine (NAC). Sestavine so bile pogosto kombinirane.

Za nobenega od 82 izdelkov raziskovalci niso našli niti enega strokovno recenziranega (peer-reviewed) znanstvenega dokaza, ki bi podpiral njihovo varnost ali učinkovitost, kljub temu, da so za več kot polovico izdelkov (64,4 odstotke) navajali izrecne trditve o zmanjševanju simptomov alkoholnega mačka. Poleg tega so bili v več kot polovici izdelkov (51 izdelkov oziroma 62,2 odstotka) odmerki večji od dnevnih priporočenih vnosov. V večini izdekov prav tako niso bili navedeni odmerki vseh učinkovin. Denimo, 59 odstotkov izdelkov ni imelo opredeljeno odmerka DHM in kar 73 odstotkov ni imelo opredeljenega odmerka NAC.

Zdravilo ali prehransko dopolnilo?

Sporno je tudi, da je NAC v ZDA odobren kot zdravilo in ne kot prehransko dopolnilo, zaradi česar se ga ne bi smelo vključevati v prehranska dopolnila. Dodatno pa ne obstaja niti enega znanstvenega dokaza o njegovi učinkovitosti pri lajšanju simptomov alkoholnega mačka – ravno nasprotno, ena raziskava je celo pokazala, da pri zmanjševanju alkoholnega mačka nima pomembnega vpliva. Podobno tudi za DHM ni dokazov o učinkovitosti. Pregled znanstvene literature je razkril le eno raziskavo, ki je poročala o nekaj pozitivnih učinkih pri zmanjšanju simptomov alkoholnega mačka, vendar dodatna analiza, v kateri so učinkovino primerjali s placebom, niso ugotovili statistično pomembne razlike v učinkovitosti. Pa tudi za najpogostejše sestavine v proizvodih za lajšanje simptomov alkoholnega mačka – vitamini in minerali – ni raziskav, ki bi dokazovale njihovo učinkovitost.

Najbolj učinkovito sredstvo proti alkoholnemu mačku je tako vzdržnost od alkohola oziroma pitje v omejenih količinah.

Kako je v Sloveniji z dostopnostjo prehranskih dopolnil, ki naj bi pomagala lajšati simtpome alkoholnega mačka, preverjamo pri Lekarniški zbornici Slovenije, o čemer bomo pisali v prihodnjih dneh.

25 najpogosteje uporabljenih učinkovin uporabljenih v 82 sredstvih proti alkoholnemu mačku:

  1. Vitamin B1. Prisoten v 48 izdelkih. V treh odmerek ni bil opredeljen, v 42-ih pa je bil višji od priporočenih dnevnih vnosov.
  2. Vitamin B6. Prisoten v 45 izdelkih. V dveh odmerek ni bil opredeljen, v 41-ih je bil višji od priporočenih dnevnih vnosov.
  3. Pegasti badelj. Prisoten v 40 izdelkih. V 27-ih odmerek ni bil opredeljen.
  4. Dihidromiricetin (DHM). Prisoten v 39 izdelkih. V 23-ih odmerek ni bil opredeljen.
  5. Nacetyl L-cysteine (NAC). Prisoten v 37 izdelkih. V 27-ih odmerek ni bil opredeljen.
  6. Vitamin B12. Prisoten v 37 izdelkih. V enem odmerek ni bil opredeljen, v 33-ih pa je bil višji od priporočenih dnevnih vnosov.
  7. Vitamin C. Prisoten v 36 izdelkih. V enem odmerek ni bil opredeljen, v 27ih pa je bil višji od priporočenih dnevnih vnosov.
  8. Vitamin B3. Prisoten v 33 izdelkih. V enem odmerek ni bil opredeljen, v 23-ih pa je bil višji od priporočenih dnevnih vnosov.
  9. Vitamin B5. Prisoten v 33 izdelkih. V enem odmerek ni bil opredeljen, v 23-ih pa je bil višji od priporočenih dnevnih vnosov.
  10. Vitamin B2. Prisoten v 32 izdelkih. V enem odmerek ni bil opredeljen, 27-ih pa je bil višji od priporočenih dnevnih vnosov.
  11. Magnezij, magnezijev citrat. Prisoten v 31 izdelkih. V enem odmerek ni bil opredeljen.
  12. Vitamin B9. Prisoten v 26 izdelkih. V enem odmerek ni bil opredeljen, v 12ih pa je bil višji od priporočenih dnevnih vnosov.
  13. Kalij, kalijev citrat. prisoten v 23 izdelkih, v enem odmerek ni bil opredeljen.
  14. R-alfa lipoična kislina. Prisotna v 22 izdelkih. V 16-ih odmerek ni bil opredeljen.
  15. Opuncija. Prisotna v 21 izdelkih. V 17ih odmerek ni bil opredeljen.
  16. Natrij. Prisoten v 21 izdelkih. V enem odmerek ni bil opredeljen.
  17. Tavrin. Prisoten v 20 izdelkih. V 16ih odmerek ni bil opredeljen.
  18. Vitamin E. Prisoten v 19 izdelkih. V enem odmerek ni bil opredeljen, v osmih pa je bil odmerek višji od priporočenega dnevnega vnosov.
  19. Cink. Prisoten v 19 izdelkih. V dveh odmerek ni bil opredeljen, v dveh pa je bil višji od priporočenega dnevnega vnosa.
  20. Kalcij / kalcijev karbonat / kalcijev dinatrijev EDTA. Prisoten v 18 izdelkih, v štirih odmerek ni bil opredeljen.
  21. Ingver. Prisoten v 15 izdelkih. V devetih odmerek ni bil opredeljen.
  22. Vitamin B7. Prisoten v 13 izdelkih. V 11-ih je bil odmerek višji od priporočenega dnevnega vnosa.
  23. Izvleček grozdnih semen. Prisoten v 12 izdelkih. V osmih odmerek ni bil opredeljen.
  24. Kurkumin. Prisoten v 11 izdelkih. V devetih odmerek ni bil opredeljen.
  25. Glutamin. prisoten v 11 izdelkih. V sedmih odmerek ni bil opredeljen.
Avtor
Piše

N. K.

Več novic

New Report

Close