Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Rino(septo)plastika

Rino(septo)plastika

Pozdravljeni

Januarja 2020 sem bil na septoplastiki. Nosna pregrada je bila ukrivljena tudi v kostnem predelu. Zdaj pa se mi zdi oz. sem prepričan, da je pregrada spet ukrivljena. To se predvsem odraža s simptomi, ki sem jih imel tudi pred septoplastiko: oteženo dihanje ter pogosto zamašen nos. Najbolj pa se to odraža v ležečem položaju, ko ležim na bokih. Če ležim na levem boku, čakam, da se zamašenost prenese na levo nosnico, da lahko vsaj skozi desno nosnico normalno diham. Isto je v obratni smeri. Ker pa imam tudi “grbo” na sredini nosu (izbočena kost na sredini), razmišljam, da bi obe operaciji opravil hkrati.

Ali svetujete obe operaciji hkrati ali je bolje opraviti vsako posebej?

Hvala za branje, odgovore in lep pozdrav

 

Pozdravljeni,

 

hvala za natančen opis težav z nosom. Omenjate motečo nosno grbo. Ta nepravilnost v ksotnem delu nosu se lahko popravlja skupaj z nepravilnostmi hrustančnega dela nosu. Včasih je oteženo dihanje zaradi spuščene nosne konice, če ta nima dovolj opore – močnega sprednjega dela nosnega pretina. Vse skupaj se popravi pri odprti rinoplastiki – to je ena operacija.

Morda dihanje ovirajo še vedno povečane spodnje nosne školjke.

Operacijo lahko opravite samoplačniško ali pa v javni zdravstveni mreži, odločitev je seveda vaša

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close