Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Bolec mandelj

Bolec mandelj

Pozdravljeni,

ze tri dni imam tezave z bolecim grlom. Boli me levi mandelj, ko poziram, ko migam z jezikom, ko zazeham. Moji mandlji so ze po naravi veliki, razbrazdani, kot otrok sem imela pogosto gnojne angine. Mislim, da ze vsaj 15 let nisem dobila recepta za antibiotike, tudi tezav nisem imela dokler niso otroci zaceli hoditi v vrtec.

Ali je mozno, da se vname samo en mandelj? Desnega ob poziranju ne cutim, prav tako kasljam in malo smrkam. Bolecine v mandlju so izrazitejse zvecer in ponoci, cez dan niso tako hude. Ce pomislim za nazaj, se mi zdi, da sem v omenjenem mandlju veckrat cutila bolecino, vcasih tudi v uho, a temu nisem dajala pretirane pozornosti. Pri zobozdravniku sem bila pol leta nazaj, ni omenil nikakrsnih sprememb.

Celotna situacija me ne bi prevec skrbela, ce ne bi bila 4 leta nazaj operirana na MV zaradi HPV. Zanima me, ali je smiselno, da grem k osebnemu zdravniku prej(datum sem dobila nekaj dni pred novim letom) in ali obstaja kaksen bris, test za hpv test na grlu, ki bi ga bilo smiselno opraviti?

Najlepsa hvala za vas cas in vse dobro vam zelim.

R.

Pozdravljeni,

glede na vaš opis je lahko to virusno vnetje žrela in nosu (še posebej, ker tudi smrkate), manj verjetno pa angina. Angina je bakterijska okužba mandlja, ki se lahko še razvije, v tem primeru bo bolečina hujša, običajno se pojavi tudi zvišana telesna temperatura. V tem primeru obiščite svojega zdravnika.

HPV v žrelu prav nič ne boli. Bris na HPV iz žrela se ne izvaja. Lahko se pojavi kakšen majhen pecljat papilom, ki ga preprosto odrežemo kar v ambulanti. Tipizacija HPV v koščku (odščipu) sluznice za dokaz točno določenih postipov HPV virusov v spremembi pa je precej draga preiskava.

HPV v grlu (na glasilkah) se izrazi v obliki papilomov, kar vidimo pri endoskopiji grla. Odstranijo se pri operaciji – mikrolaringoskopiji v splošni anesteziji.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Spoštovani.

Zgoraj v grlu me ze en mesec pece ko poziram,posebej zvecer in zjutraj. Ze en teden pa imam sedaj rdec madez na strani jezika,v sredini  priblizno. Madeza nisem opazila se nikoli orej,zato me nekoliko skrbi.

Iskrena hvala za vas odgovor

Teja

Pozdravljeni,

v zvezi s pekočim požiranjem bo potreben ORL pregled. Madež na jeziku pa lahko slikate s telefonom in pošljete sliko sem na forum.

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close