Mislili so, da ima vnetje mandljev, sedaj je Leon mrtev

Foto: Instagram

Bolezni niso prepoznali.

28. septembra 2022 je Karolina Deiß izgubila svojega 15-mesečnega sinčka Leona. Za malčka je bil usoden pnevmokokni meningitis, ki ga zdravniki niso takoj prepoznali. Zaskrbljena mamica ga je s povišano telesno temperaturo odpeljala k zdravniku, ki je bil mnenja, da ima deček vnetje mandljev. Dva dni pozneje se je njegovo stanje še poslabšalo. Ko je Leonov oče opazil, da otrok zavija z očmi, so spet pohiteli v bolnišnico in dobili drugo diagnozo – laringitis. Deček je umrl pet dni po prvih simptomih.

Dobra dva meseca po otrokovi smrti se v družini še vedno ne morejo sprijazniti z dejstvom, da je moral Leon umreti. Otrok je bil namreč cepljen. “Ne vemo, kako je prišlo do okužbe. Pojasnili so nam, da obstaja veliko vrst pnevmokokov, žal pa se proti vsem vrstam ni mogoče cepiti. Lahko, da je bil Leon cepljen proti 13 vrstam, na koncu pa je dobil 14. vrsto, proti kateri se ne moreš cepiti,” je za RTL povedala 28-letna mamica, ki krivi tudi sebe in ne le zdravnikov. “Ko smo slišali različne diagnoze, sem pogledala svojega bolnega otroka, ki ni hotel iz mojega naročja in je bil totalno utrujen, ter pomislila: ‘Nekaj je narobe.'” Nemka pravi, da zdravnikom odslej ne bo več slepo zaupala. “Zaupala bi svojemu materinskemu čutu. Če pravi, da je z mojim otrokom nekaj narobe, bom raje spet obiskala zdravnika in otroka dala še enkrat pregledati,” je povedala in dodala: “Še vedno zaupam zdravnikom, a se zagotovo ne bom pustila odgnati, če mi bo občutek govoril, da je nekaj narobe. Vztrajala bom.”

Karolina je o svoji zgodbi spregovorila tudi zato, ker je ugotovila, da je javnost slabo obveščena o meningitisu in pnevmokokih.

Pravočasno zdravljenje je običajno uspešno

“Pnevmokoki se prenašajo s človeka na človeka s kužnimi kapljicami, s kihanjem in kašljanjem. Pnevmokoke pogosto najdemo v nosno-žrelnem prostoru zdravih ljudi. Pri majhnih otrocih so prisotni pogosteje kot pri odraslih. Okužba se prenaša ob stiku z bolnikom ali z zdravim klicenoscem,” piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer poudarjajo, da lahko zboli kdorkoli, največje tveganje pa je pri otrocih do drugega leta starosti, pri starejših od 65 let, pri ljudeh s šibkim imunskim sistemom in pri kroničnih bolnikih.

Najtežje okužbe, ki jih povzročajo pnevmokoki, so pnevmokokni meningitis, sepsa, bakteriemija in pljučnica. Pri otrocih se pnevmokokne okužbe najpogosteje izrazijo kot vnetje srednjega ušesa.

NIJZ

Bolezni, povzročene s pnevmokoki, največkrat zdravimo s penicilinskimi antibiotiki, še pravijo pri NIJZ. “Pravočasno začeto zdravljenje je običajno uspešno, vendar pa v zadnjih letih tudi pri nas narašča delež proti antibiotikom odpornih pnevmokokov, kar predstavlja velik problem. Prav zaradi večjega pojavljanja odpornih pnevmokokov je preprečevanje teh okužb s cepljenjem vse bolj pomembno.”

To so simptomi pnevmokoknega meningitisa

Simptomi se običajno pojavijo en do tri dni po tem, ko smo bili izpostavljeni bakteriji.

Bodite pozorni na naslednje znake:

  • bolečina v prsnem košu
  • mrzlica
  • zmedenost
  • kašelj
  • glavobol
  • visoka vročina
  • bruhanje
  • šibkost
  • vznemirjenost
  • razdražljivost
  • hitro dihanje
  • tog vrat
Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close