Znanstveniki razkrivajo, koliko možnosti imate, da se s covid-19 okužite prek hrane

N.M., 06. december 2022
AktualnoInfektologija
Foto: Profimedia

Ste se kdaj spraševali, koliko časa virus covid-19 ostane na, na primer, plastenki vode, ki ste jo popili na poti ali pa na rogljičku in jabolku, ki ste si ju privoščili za malico? Britanski znanstveniki odgovarjajo na ta vprašanja.

Virus covid-19 so znanstveniki Univerze Southampton ročno nanesli na površine izdelkov, ki se jih potrošniki dotikajo in najverjetneje zaužijejo brez kuhanja ali umivanja.

Izbrali so živila, ki jih pogosto izbiramo v trgovinah, delikatesah ali pekarnah, kot so jabolka, paprika, sir, šunka, olive, hrustljav kruh in rogljički ter plastenke in pločevinke pijač.

Kakšno je torej tveganje za okužbo?

V večini primerov so opazili »pomemben upad« količine virusa v prvih 24 urah, so pa v nekaterih primerih sledi virusa zaznali tudi po tednu dni.

Raziskovalci so dodali, da so virus na preučevana živila in embalažo, vključena v študijo, nanesli ročno, kar pomeni, da nujno ne odražajo ravni kontaminacije teh živil z virusom v maloprodaji. Količina nanesenega virusa je simulirala izpostavljenost virusu, če bi v njegovi bližini nekdo kašljal ali kihnil ter virus tako kapljično prenesel na izdelek.

Za preventivo bo, pravijo, torej dovolj, da pri ravnanju s hrano iz trgovine upoštevate že priporočene ukrepe, kot je umivanje rok pred pripravo in zaužitjem hrane, sveža živila pa, ko lahko, operite.

Anthony Wilson, vodja skupine za oceno mikrobiološkega tveganja pri Agenciji za standarde hrane (FSA), ki je naročila raziskavo, je za BBC dejal: “V zgodnjih fazah pandemije nismo vedeli veliko o tem, kako bo virus preživel na različnih površinah in embalaži živil, zato je ocena tveganja temeljila na najbolj črnogledih predpostavkah.

“Ta raziskava nam daje dodaten vpogled v stabilnost koronavirusa na površinah različnih živil in potrjuje, da so bile predpostavke, ki smo jih naredili v zgodnjih fazah pandemije, ustrezne, in da je verjetnost, da se lahko z virusom okužite prek hrane, zelo majhna.”

Konkretneje pa:

Sveže sadje in zelenjava

Virus se je dlje obdržal na živilih z neravnimi površinami, denimo brokoliju in malinah, kot na izdelkih z gladko lupino, kot so jabolka. Je pa bil, na primer, virus teden dni kasneje zaznan na nekaterih ohlajenih živilih, v raziskavi so bile to sveže paprike.

Pri tem imajo jabolka še eno prednost, dodajajo znanstveniki. Lupine jabolk vsebujejo naravne kemikalije, ki lahko začnejo razgrajevati virus v nekaj minutah ali urah.

Pecivo

Na pecivu, kot je čokoladni rogljiček, so po nekaj urah zaznali le malo virusa. Znanstveniki FSA to pripisujejo plasti jajčnega premaza med peko. Jajca namreč vsebujejo arahidonsko kislino, ki ima lahko protivirusni učinek.

Delikatesni izdelki

Zdi se, da sir in hladno meso z visoko vsebnostjo beljakovin in maščob omogočata virusu, da preživi dlje: več dni, morda celo teden, so komentirali raziskovalci.

Pijače v plastenkah in vnaprej pripravljene jedi

Virus covid-19 lahko na plastičnih površinah preživi do tedna dni. Dobra novica za ljubitelje pijač iz aluminijastih pločevink: virus na teh verjetno preživi le nekaj ur, pravijo raziskovalci.  

Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close