Dvoletnik tako bled, da so se bali, da ima levkemijo, sledilo je presenečenje

Foto: Profimedia

Za anemijo je bilo krivo mleko.

Johnny Donovan obožuje kravje mleko. Na dan ga je spil tudi po liter, kar je mnogo več od priporočene dnevne količine, ki znaša med 4 in 6 decilitrov. Po enem letu prekomernega uživanja mleka pa so se pri dvoletniku pojavile težave. Bil je utrujen in nagnjen k izbruhom jeze, kar za otoke njegove starosti sicer ni nič nenavadnega. A Johnny je bil tudi zelo bled. Njegova mama Laura je to najprej pripisala kislemu vremenu in irskemu poreklu, na žalost pa se je motila.

Da je z otrokom nekaj narobe, je najprej prepoznala pediatrinja in naročila preiskavo krvi, ki je pokazala, da je Johnnyjeva raven hemoglobina močno pod običajnim pragom za dvoletnika. Zdravnica se je zbala, da ima Johnny levkemijo, v resnici pa je otroku primanjkovalo železa, zaradi česar telo ne more proizvajati hemoglobina. Brez hemoglobina rdeče krvničke ne morejo prenašati kisika do drugih celic.

Kravje mleko otežuje absorpcijo železa, kar lahko vodi v bledoličnost, utrujenost, razdražljivost, hitro bitje srca, pomanjkanje teka, vrtoglavico, zmanjšana odpornost na okužbe, pojavijo pa se lahko tudi težave z dihanjem.

“Sumila sem, da popije preveč mleka, ki ga je nasitilo, nisem si pa mislila, da lahko njegovo prekomerno uživanje povzroči tolikšno škodo,” je za Daily Mail povedala šokirana mama.

Tudi Laurin prvi sin je popil preveč mleka, a ni imel težav. Tudi zato ni posumila, da bi lahko Johnnyju škodilo. Malček pa je imel smolo. Zaradi pomanjkanja železa se je pri njem razvil šum na srcu. Dobra novica pa je, da je po mesecu in pol zdravljenja, ki je vključevalo dve transfuziji in uživanje prehranskih dodatkov, sedaj popolnoma zdrav in tudi boljše volje.

Pazite na prehrano

Anemija, ki jo povzroči pomanjkanje železa, je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije najpogostejša prehranska motnja na svetu. Bolezen prizadene med 2 in 3 odstotke malčkov.

“Kadar je anemija že razvita, je potrebno zdravniško zdravljenje z ustreznimi zdravili.
Da pa do slabokrvnosti ne bi prišlo, lahko veliko naredimo tudi sami. Ključnega pomena je ustrezna prehrana, ki je vir železa, vitaminov in mineralov. Najpomembnejša mikrohranila, ki jih moramo vnesti v telo, so: železo, vitamin B12 in folna kislina, vitamin B6 in B2, vitamin C in baker. Železo se nahaja v govejem mesu, jetrih, posušenem sadju, sardelah, jedilni čokoladi, polnozrnatih žitih, … Dokazano je, da se železo iz živalskih virov hitreje vsrka kot železo iz rastlin. Zato moramo rastlinske hrane za isti učinek pojesti nekoliko več in na to morajo biti pozorni vegetarijanci,”
pišejo na spletni strani Zvem.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 14:01
13,152
16.07.2024 ob 14:46
143,394
16.07.2024 ob 14:05
Preberi več

Več novic

New Report

Close