Zdravnica ga je odpravila, češ da gre le za gnojni izmeček, sledil je šok. Diagnoza: rak.

Imel je blage simptome – nič značilnega, le gnojni izmeček. Osebna zdravnica mu je dejala, da je to značilno za osebe, ki dolgo kadijo.

“Šele ko sem opazil krvav izpljunek, sem bil napoten na nadaljnje preiskave. Diagnozo so mi postavili v zadnjem trenutku – rak je bil že v tretjem stadiju. Tumor je bil velik 5,5 krat 4,5 centimetre. Nahajal se je v zgornjem režnju levega pljučnega krila, z metastazami na bezgavkah,” pripoveduje Faik Ajdarović, ki so mu diagnozo raka pljuč postavili pri 59 letih. Tri leta pred tem je nehal kaditi, bil pa je zaposlen v kemični tovarni, kjer so uporabljali kemikalije, ki so registrirane kot tiste, ki lahko povzročajo raka (melamin).

Sogovornik pravi, da je najhujša negotovost, čas ko čakaš na rezultate preiskav. Ko enkrat dobiš diagnozo, imaš veliko vprašanj. Zakaj sem zbolel ravno jaz? Nato pride obdobje, ko se moraš osredotočiti na zdravljenje in verjeti, da boš zmogel, poudarja.

Tisti, ki ne kadijo, naj nikoli tudi ne začnejo. Kadilcem pa sporočam: vsemu se lahko odpove, tudi zasvojenosti. Ne kadite in zmanjšajte tveganje, da bi zboleli.

Faik Ajdarović

Zaupati zdravnikom in uradni medicini

Kot pravi Faik Ajdarović, ga alternativni pristopi ne prepričajo, zaupa zdravnikom in uradni medicini. “Veliko sem imel vprašanj v zvezi z zdravljenjem, operacijo, kemoterapijo, invalidnostjo … ampak sem vse odgovore dobil pri kirurgu in pri drugih zdravnikih. Zdravljenje s kemoterapijo je bilo neprijetno,” priznava.

Operacija – odstranitev celega levega pljučnega krila – je po besedah sogovornika potekala v redu. V bolnišnici je bil približno en teden. Sprva se ni mogel rekreirati, nato je začel s počasno hojo. Na začetku je bilo težko, ampak je vztrajal, dokler ni dosegel cilja, ki si ga je zadal: prehoditi osem kilometrov na dan. Danes mu to ni več v breme, temveč v veselje. Navdušen je celo njegov zdravnik, saj z enim pljučnim krilom lahko pride od Medvod do Šmarne gore. “Sliši se nenavadno, ampak je velik uspeh,” poudari.

Doda, da bolezen zelo spremeni način življenja in psihofizične sposobnosti. Pri vsaki bolečini pomisliš na najhujše. Podzavestno je vedno prisotna bojazen, da bi se bolezen ponovila. Tudi fizično so sposobnosti zmanjšane – opredeljeno ima 70-odstotno invalidnost.

Nekaj let popolne agonije

Deset mesecev po tem, ko so njemu postavili diagnozo raka pljuč, je zbolela tudi njegova žena, ki je zaradi bolezni izgubila življenje. “Nekaj let sem bil v popolni agoniji. Z nikomer se nisem pogovarjal. Nato sem našel Društvo onkoloških bolnikov Slovenije. Z njihovo pomočjo sem našel veliko dobrega, predvsem pa se mi je vrnilo dobro počutje. Taki pogovori so možni le med dvema, ki sta prestala podobno: bolnik z bolnikom,” meni Faik Ajdarović.

“Dobil sem nasvete, terapije in navodila, kako živeti z enim pljučnim krilom, ki sem se jih strogo držal. Redno sem izvajal dihalne vaje, ki so zelo pomembne pri okrevanju, saj je moralo desno pljučno krilo prevzeti vse naloge. Džal sem se navodil in počasi napredoval. Nič se ne da hitro narediti. Z vztrajnostjo sem svoje fizične sposobnosti okrepil in presegel vsa pričakovanja – svoja in tudi od zdravnikov. Nadpovprečno dobro sem si opomogel. Poudariti pa moram, da je zelo pomembna tudi psihična kondicija in to sem dobil v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije,”

opisuje pot do okrevanja Faik Ajdarović.

V Društvu onkoloških bolnikov Slovenije že več kot 30 let delujejo skupine za samopomoč bolnikov z rakom. Načelo samopomoči temelji na dejstvu, da si ljudje z enako izkušnjo bolezni in s podobnimi težavami najlaže zaupajo svoje stiske in učinkovito nudijo oporo.
Epidemija virusa covida-19 je za nekaj časa preprečila stike bolnikov v živo, hkrati pa pospešila digitalizacijo družbe. Na te izzive so v društvu odgovorili z vzpostavitvijo telefona OnkoFON (080 23 55) in ON LINE skupine za samopomoč bolnikov z rakom.
Odzvali so se tudi na pobude onkoloških bolnikov, da bi se radi med seboj spoznali in se povezali z drugimi bolniki s podobno diagnozo raka, si z njimi izmenjali izkušnje, mnenja in informacije. Bolniki pogosto tudi sporočajo, da bi radi pomagali drugim bolnikom, ki se soočajo z rakom, jih spodbudili in motivirali s svojo izkušnjo.
Vse to so bili razlogi, da so ustvarili spletno platformo Onko Bolnik Bolniku. Zamišljena je kot stičišče onkoloških bolnikov, kjer si lahko registrirani uporabniki (samo bolniki) izmenjajo kontaktne podatke (e-naslov, lahko tudi telefonsko številko) in se med seboj individualno povežejo.
Na spletni strani www.onkobolnikbolniku.si, lahko dobite več informacij o skupnosti, preberete pravila in izpolnite pristopni obrazec. Za dodatne informacije so dosegljivi tudi po telefonu 041 835 460.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,833
16.07.2024 ob 07:35
1,539
11.07.2024 ob 12:27
913
08.07.2024 ob 11:36
Preberi več

Več novic

New Report

Close