Exatlon: Član zdravniške ekipe o kritikah gledalcev

I. K., 11. november 2022
Bolečina

Tega poligona se član zdravniške ekipe, ki skrbi za naše tekmovalce Exatlona, najbolj boji.

V Dominikanski republiki, kjer snemajo šov Exatlon, smo se pogovarjali s Tadejem Dragovanom, magistrskim študentom fizioterapije, ki skrbi za naše tekmovalce.

Med drugim nam je razkril, katere poškodbe so najpogostejše in kaj pravi na kritike, da nekateri tekmovalci niso bili dovolj dobro pripravljeni na ta izziv.

V prvem tednu Exatlona smo bili priča mnogim poškodbam – manjšim in večjim. Na spletu so se pojavile kritike, da so v šov sprejeli slabo pripravljene tekmovalce. Kakšno je vaše mnenje?
Meni se zdijo dobro pripravljeni, je pa Exatlon poln presenečenj. Tekmovalci prihajajo iz različnih športov – od košarke do atletike in plavanja. Plavalci na primer niso navajeni skokov ali metov tako kot košarkarji. Tukaj so razlike. Vsak je močan na svojem področju. Na Exatlon se je sicer težko pripraviti. Na televiziji je videti preprosto, ampak lahko iz prve roke potrdim, da je težko, gre za visok športni nivo. Poškodbe so del tega. Pri navadnem športu so gibi isti, tukaj pa je teren zelo raznolik.

Poligon Apokalipsa je bil usoden za Tejo in Majo, ki sta se tako hudo poškodovali, da sta morali šov zapustiti. Za kakšne poškodbe je šlo?
Teja je narobe pristala in si je strgala križno vez. Predvidevam, da je bila premalo osredotočena. Fokus je v Exatlonu zelo pomemben. Gre za poškodbo, ki je pogosta, če oseba ni dovolj osredotočena. Misliš, da je vse lažje in se ”šparaš” za drugi del poligona, nato pa se zgodi napaka. Tudi Maja je napačno pristala. V tem primeru pa se mi zdi, da je preveč razmišljala o nalogi in na blazini pristala drugače, kot je nameravala.

Kako pomembna je psihološka pripravljenost?
Zelo. Razlike se poznajo tudi med tistimi, ki so bili v preteklosti že kdaj poškodovani, in med tistimi, ki niso bili. Tistih, ki so že kdaj utrpeli poškodbo, vsaka poškodba namreč ne bo takoj psihično obremenjevala.

Kaj so najpogostejše poškodbe?
Preobremenitveni sindromi kolen in ramen, lažji zvini gležnja in udarci. Slednjih sploh ne opazijo, dokler ne pridejo na cilj. Šele takrat vidijo, da krvavijo ali da jih kaj boli. Največja poraba je pri povojih in protibolečinskih tabletah ter kremah.

Kako pa ste lahko tekmovalcem pomagali pri navajanju na klimatske razmere?
Najbolj pomembno je, da so dovolj hidrirani in da jim ne primanjkuje elektrolitov.

Kako bi ocenili oskrbo naši tekmovalcev, še zlasti Maje in Teje, ki sta utrpeli hujšo poškodbo?
Zadovoljen sem z oskrbo dominikanskih zdravnikov. Obe poškodbi so dobro pregledali in sanirali. Vedeli smo, kaj je narobe, in poskrbeli, da bosta okrevali. Ta ekipa izvrstno skrbi za tekmovalce. Sicer nisem bil udeležen v odločitve, ali lahko tekmovalec nadaljuje igro ali ne. Jaz predajam informacije naprej produkcijski ekipi. Ker izhajam iz zdravstvenih in športnih krogov, lažje razumem, kaj je narobe.

Kaj bi nam lahko povedali o starejših tekmovalcih. Marko, Jana, Aleš in Andreja so vsi stari že čez 40 let.
Mlajši tekmovalci bodo lahko srečni, če bodo šli po njihovi poti. Dobro so pripravljeni. Ravno prej sem se pogovarjal z Markom in mu čestital. Utrpel je ogromno udarcev, pa je še vedno v igri. Aleš je bil vojak in smo pričakovali, da je fizično dobro pripravljen. Ampak Marko in Andreja … Sploh Andreji, ki ima multiplo sklerozo, lahko glede na njeno diagnozo rečem le kapo dol … Nimam besed.

Katerega poligona se vi najbolj bojite?
Apokalipse, in sicer zaradi prej omenjenih poškodb Maje in Teje. Lahko samo upamo, da se v prvem delu ne bo nič zgodilo. Pri vodnih sem bolj sproščen.

S katerim tekmovalcem imate trenutno največ dela?
Z Markom. Ves čas udarci… Nima sreče. Dobi en udarec, nato se spet udari na isto mesto … Ima smolo

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close