Bralka obupana, ker ji ne morejo pomagati, to ji svetuje strokovnjak

I. K., 10. november 2022
OrtopedijaZdravje
Foto: Profimedia

Kdaj na operacijo in kdaj ne?

Na nas se je obrnila bralka, ki si je pred časom zvila gleženj. Rentgen ni pokazal posebnosti, ultrazvočni pregled pa raztrganine. Čeprav je od nezgode minilo že nekaj časa, jo gleženj med obremenjevanjem še vedno boli, zdravniki pa pravijo, da ji ne morejo pomagati. V tujini naj bi takšnim pacientom svetovali takojšnje obremenjevanje okončine, prej kot pri nas jih menda tudi pošiljajo na operacijo.

Kako se pravilno lotiti zdravljenja, smo vprašali magistrskega študenta fizioterapije, Tadeja Dragovana, ki skrbi tudi za naše tekmovalce šova Exatlon.

Foto: Profimedia

”Obremenitev je v primeru zvina gležnja koristna – čim prej začnemo nogo obremenjevati, tem bolje. Pomembno pa je, da gleženj začnemo obremenjevati postopoma. Že drugi dan po poškodbi naj se začne razgibavanje – z brisačo povlečemo gleženj k sebi ali pa s stopalom po zraku pišemo abecedo. Vse pa mora ostati v mejah sprejemljive bolečine. Če imamo lestvico bolečine od 1 do 10, se mora bolečina gibati med 2 in 3,” je razložil Dragovan in dodal: “Razgibavamo večkrat na dan. Pomembno je, da gležnju povrnemo gibljivost, zato so na prvem mestu vaje za gibljivost, nato pa za moč ter stabilizacijo gležnja in propriocepcijo. Pacient naj najprej spet normalno shodi, nato pa se lahko začne dvigati na prste – najprej z obema nogama, nato pa samo s poškodovano nogo.”

Kako hitro bo oseba napredovala, je nemogoče napovedati, še pravi naš sogovornik, ki bi operativni poseg priporočil le v primeru, da se več vezi popolnoma pretrga.

”Pri delnih raztrganinah bi najprej priporočil konservativno zdravljenje, se pravi fizioterapijo in vaje. Če se po treh ali šestih mesecih kljub fizioterapiji stanje ne izboljša, se opravi pregled in morda svetuje tudi operativni poseg. Raztrganine se ponavadi same zacelijo, pomembno pa je, da se noga od kolena do gležnja okrepi.”

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
212
19.03.2023 ob 19:31
160
14.08.2024 ob 02:45
328
04.07.2024 ob 19:29
64
02.09.2020 ob 18:12
1,365
28.07.2024 ob 16:00
Preberi več

Več novic

New Report

Close