Grozljivo! Tako naj bi bil videti človek v prihodnosti

U. L., 06. november 2022
Zdravje
Bodo imeli ljudje v prihodnosti "krempljaste roke"? Profimedia

Roke, ki spominjajo na kremplje, manjši možgani in deformirani komolci? Raziskovalci menijo, da je vse to mogoče.

Sključen hrbet, roke v obliki krempljev in druga veka bi lahko v prihodnosti veljali za običajne značilnosti človeške anatomije. Šokantno poročilo raziskovalnega projekta svari, da lahko pretirana uporaba tehnologije proces evolucije usmeri v številne telesne deformacije.

Tehnologija ima danes nedvomno veliko in stalno vlogo v življenju mnogih. Kakšne telesne posledice nam prinaša dolgotrajna uporaba zaslonov? Raziskovalci so v sodelovanju s 3D oblikovalcem ustvarili podobo “človeka prihodnosti”, ki upošteva vse težave, ki jih lahko povzroči dolgotrajna uporaba tehnologije.

Navdihnili so jih izsledki ankete, ki so pokazali, da tipični Američan uporablja internet sedem ur na dan. Pri snovanju so upoštevali številne znanstvene študije in mnenja strokovnjakov, ki so preučevali telesne in duševne spremembe, ki nastanejo zaradi stalne izpostavljenosti pametnim telefonom, prenosnim računalnikom in televiziji. Rezultati so bili šokantni.

Ljudje s sključenim hrbtom

V sklopu raziskovalnega projekta so v podjetju Toll Free Forearding razvili 3D model z imenom “Mindy“. Raziskovalci predvidevajo, da bomo zaradi pisarniškega dela in iztegovanja vratu pri gledanju pametnih telefonov v prihodnosti imeli sključen hrbet.

Model “Mindy” Foto: Toll Free Forwarding

“Če ure in ure gledate v telefon, s tem obremenjujete vrat in hrbtenico, kar vas spravlja iz ravnotežja. Zato morajo mišice v vratu vložiti dodatne napore, da podpirajo glavo. Dolgotrajno sedenje pred računalnikom v pisarni prav tako pomeni, da je trup potegnjen pred boke, namesto da bi bil postavljen naravnost in poravnan,” pravi Caleb Backe, strokovnjak za zdravje in dobro počutje pri Maple Holistics, v izjavi za TollFreeForwarding.

Težave z rokami in komolci

Ena od najbolj opaznih sprememb je razvoj “tekstovnega kremplja” – videz roke, ki začne zaradi nenehnega držanja pametnega telefona, dobivati obliko kremplja.

Ljudje v prihodnosti bodo morda zaradi pretirane uporabe mobilnih telefonov za opravljanje klicev imeli tudi 90-stopinjski komolec. Zaradi tega bi bil komolec lahko tudi trajno upognjen pod kotom 90 stopinj.

“Način, kako držimo telefone, lahko povzroči obremenitev na določenih stičnih točkah, kar povzroča ‘tekstovni krempelj’ in ’90-stopinjski komolec’, znan tudi kot sindrom kubitalnega tunela,” pravi doktor Nikola Djordjević iz podjetja Med Alert Help.

“Ta sindrom nastane zaradi pritiska ali raztezanja ulnarnega živca, ki poteka na notranji strani komolca. To povzroča odrevenelost ali mravljinčenje v prstancu in mezincu, bolečine v podlakti in šibkost v rokah – če komolec dlje časa ostane upognjen.”

Bo ljudem zrasla druga veka?

Zanimivo je, da “Mindy” napoveduje, da bodo ljudje na koncu morda razvili edinstveno obrambo pred modro svetlobo iz digitalnih naprav – drugo veko.

Prejšnje študije so pokazale, da lahko izpostavljenost modri svetlobi moti vzorce spanja, kar vodi v nespečnost in druge zdravstvene težave. Prekomerna raba zaslonov lahko povzroči tudi glavobol, obremenitev oči in celo slabši vid – zlasti pri otrocih.

“Ljudje bi lahko razvili večjo notranjo veko, da bi preprečili izpostavljenost prekomerni svetlobi, ali pa bi bila očesna leča evolucijsko razvita tako, da bi blokirala prihajajočo modro svetlobo, ne pa tudi drugih svetlob z visoko valovno dolžino, kot so zelena, rumena ali rdeča,” pravi Kasun Ratnayake z univerze v Toledu.

“Tehnični vrat” in manjši možgani

Nazadnje, “Mindy” razkriva, da bodo ljudje v prihodnosti verjetno trpeli za hudim primerom “tehničnega vratu”, kjer mišice rastejo, da bi omejile poškodbe zaradi slabe drže. Poleg tega je Mindyjina lobanja debelejša, da bi pomagala zaščititi človeško telo pred škodljivimi radiofrekvenčnimi valovi, ki naj bi prihajali iz pametnih telefonov.

Študije kažejo, da lahko sedeči način življenja zmanjša zmogljivost človeških možganov. Glede na to ima tudi Mindy manjše možgane kot današnji ljudje. Vse to pa bi po mnenju raziskovalcev privedlo do tega, da bodo prihodnji ljudje bolj izpostavljeni duševnim boleznim, kot sta tesnoba in depresija.

“Tehnologija nam daje veliko. Priročnost, povezljivost, zabavo in še mnogo več – vendar je to kompromis. Prevelika izpostavljenost tehnologiji lahko včasih škoduje našemu zdravju, Mindy pa je naš vizualni prikaz naraščajočih znanstvenih raziskav,” pravi Jason O’Brien, operativni direktor podjetja TollFreeForwarding.com.

Čeprav so prednosti tehnologije za posameznike in podjetja prevelike, da bi jih prezrli, je vredno oceniti uporabo in se prepričati, da dolgoročno ne škoduje vašemu zdravju.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 14:05
Preberi več

Več novic

New Report

Close