Presenetilo vas bo, pri katerih letih otrok prepozna, ali ste trezni ali ne

Profimedia

Življenje otrok alkoholikov bi bilo mnogo lažje, če bi bili v otroštvu nagovorjeni ter opremljeni z informacijami in orodji za lažje soočenje z domačo situacijo, poudarja Sonja Gerič Bevec, ustanoviteljica društva, ki pomaga otrokom alkoholikov.

Biti otrok alkoholika je tako, kot da žaluješ smrt nekoga, ki ni umrl, ampak se je tako zelo spremenil.

Izjava odraslega otroka alkoholika

Kaj si najpogosteje želijo otroci, ki odraščajo ob staršu alkoholiku?

Starš alkoholik je lahko najboljša, najčudovitejša, zabavna, ljubeča oseba, ki pa jo alkohol preoblikuje v tujo osebo.

Raziskave kažejo, da že petleten otrok prepozna razliko med trezno in vinjeno osebo. Otrok alkoholika pogreša svojega starša v svoji izvorni obliki. Pogreša pristno bližino, ki je starš v opitem stanju ne more nuditi. Pogreša zanesljivost, stabilnost, predvidljivost. Pogreša njihovo vodenje, odziv na njihove fizične in čustvene potrebe. Otrok alkoholika ni zares otrok, otroška lahkotnost bivanja, sproščena igra, je nekaj česar otrok alkoholika ne pozna. Pogreša druženje s prijatelji – običajno ima zadržek pred tem, da bi pripeljal prijatelje domov, saj nikoli ne ve, v kakšnem stanju bo starš. Otrok alkoholika pogreša “normalnost”, ki jo vidi okrog sebe – “normalne” družine, “normalne” praznike, “normalna” družinska druženja.

S kakšnimi stiskami se najpogosteje srečujejo otroci staršev alkoholikov?

Pri otrocih alkoholikov je veliko občutkov krivde, strahu, sramu, občutkov osamljenosti, stigmatiziranosti in čustvene preobremenjenosti. Otroci alkoholikov prenesejo v odraslost težavo pri izražanju čustev. Lahko so pretirano rigidni in imajo potrebo po nadzoru. Nekateri so preveč odvisni od drugih.

Tudi v odraslosti imajo veliko strahu in občutkov krivde in nerazložljive občutke osamljenosti. Številni se srečajo z depresijo, anksioznostjo, imajo težavo pri vzpostavljanju intimnih odnosov in zdravstvene težave. Vse to močno vpliva na kvaliteto tako poklicnega kot zasebnega življenja odraslih otrok alkoholikov.

Kakšen odnos do alkohola imajo otroci alkoholikov?

Ena najpogostejši misli otroka alkoholika je, da je gotovo še kaj, kar bi lahko naredil (bolje), da bi starš nehal s popivanjem. Krivdo otrok alkoholika običajno išče pri sebi, v ostalih okoliščinah. Zato je tako pomembno, da se otroke opismeni o alkoholizmu – bolezni, o njegovih karakteristikah. Le tako lahko dobijo informacijo in spoznajo, da nikakor nimajo vpliva na staršev alkoholizem.

Avtorica Claudia Black je napisala knjigo s pomenljivim naslovom: “It will never happen to me” (“Meni se ne bo nikoli zgodilo”). S tem je ilustrirala misli, iskreno hotenje otroka alkoholika, ki si v otroštvu/mladosti na neki točki sigurno priseže, da se njemu kaj takega ne bo zgodilo.

Na žalost se precejšnjemu deležu otrok alkoholikov “to zgodi”, prenesejo družinski vzorec naprej in nadaljujejo žalostno družinsko dediščino, ali se morda poročijo z alkoholikom in na tak način prenesejo na otroke enaki družinski vzorec.

Žalostna statistika pravi, da je vsaj polovica alkoholikov otrok alkoholikov. Začne se zelo nedolžno. Najstniške zabave, popivanje ob vikendih. Za večino udeleženih pri tem ostane. Otroci alkoholikov so v veliko bolj rizičnem položaju, ko lahko ne bodo zmogli alkohola uživati nadzorovano ter občasno, in bodo razvili alkoholizem.

Na drugi strani pa imamo otroke alkoholikov, ki so uspeli pretrgali družinski vzorec in dediščine alkoholizma ne prenašajo naprej. A tudi ti otroci ugotovijo, da si zaslužijo veliko več, kot zgolj izogniti se alkoholizmu in si prizadevajo spremeniti vzorce, ki jim več ne služijo za izpolnjujoče življenje.

Kaj vas je nagovorilo, da ste se podali na področje socialno psihološke pomoči otrokom alkoholikov?

Ustanovitev slovenske veje organizacije NACOA (National Association for Children of Alcoholics) je sovpadalo z mojim osebnim soočanjem z družinsko dediščino alkoholizma. Takrat na iskalniku Google ob vpisu besedne zveze “otrok alkoholika” ni bilo skorajda nobenega zadetka. Na drugi strani je brskanje v angleščini prineslo veliko bogatih, informativnih rezultatov. Predvsem so me nagovorile spletne strani organizacij NACOA.

“Za osebo, živečo v Sloveniji, je bil pozitiven šok, ko sem ugotovila, da po svetu obstajajo organizacije, ki se ukvarjajo (zgolj) s tem, da nagovarjajo otroke alkoholikov.”

Navajeni smo angažmajevna področju zdravljenja alkoholikov in preprečevanja alkoholizma. Področja otrok alkoholikov pa sama v razpravah o problematiki alkoholizma skorajda nisem zaznala. Ta manko, ki sem ga čutila sama kot otrok alkoholika, in na drugi strani primer odlične prakse v tujini, sta botrovala k temu, da sem se določila, da ustanovimo slovensko vejo organizacije NACOA.

NACOA je skozi več desetletij delovanja izluščila tisto, kar je bistveno v kontekstu podpiranja in informiranja otrok alkoholikov. Ugotovili so, kako pomembno je, da se nagovarja vse starostne skupine otrok alkoholikov – otroke, najstnike, odrasle. Na starosti primeren način, s starosti primernimi informacijami in programi. Ugotovili so tudi, da je bistveno, da gremo iz “mehurčka” in postanemo aktivisti, ki ozaveščamo širšo družbo o zakonitostih in posledicah življenja v družini zaznamovani z alkoholizmom.

Izjemno pomembno je, da otrok alkoholika sliši iz različnih ust in zapisov, da ni sam, da ni kriv in da sliši zgodbe odraslih otrok alkoholikov. Tako tistih, ki so potrebovali veliko ovinkov, da so si uredili življenje, kot tudi tistih funkcionalnih, uspešnih, ki se ob misli na preteklost potrepljajo po ramenih – preživel sem!

Življenje otrok alkoholikov bi bilo mnogo lažje, če bi bili v otroštvu nagovorjeni ter opremljeni z informacijami in orodji za lažje soočenje z domačo situacijo.

Je pri zdravljenju travme pomembnejša strokovna izobrazba ali prisotnost osebe s podobno izkušnjo?

K sreči živimo v času, ko imamo veliko možnosti, kako nasloviti naše stiske in travme. Imamo širok nabor strokovnjakov, ki izvajajo raznovrstne terapije in prepričana sem, da se za vsako osebo v slovenskem prostoru najde strokovnjak, ter “veja” terapije, ki mu ustreza.

Travme lahko naslavljamo ter razrešujemo na različne načine. Vsekakor uspešnost skupin Anonimnih alkoholikov, ter Alanon (podporne skupine za svojce alkoholikov) dokazujejo, da je velika dodana vrednost, če se lotiš procesa zdravljenja ob osebah, ki imajo podobne izkušnje.

Eno od pomembnih orodij organizacij NACOA je delitev zgodb odraslih otrok alkoholikov. Brati oz. poslušati o podobni izkušnji, o podobnem konglomeratu čustev, s katerimi se nekdo sooča, je zdravilno. Morda celo odstre kak prostor, ki je bil dolga leta zapečaten, ter naplavi na plano spomine, čustva, ki so vedno nekje nezavedno vplivala na kakovost življenja.

Potrebujemo spoznati smisel, da lahko predelamo travmo?

Osebe, polne življenjskih izkušenj – takih in drugačnih – izžarevajo neko posebno luč in globino. Do “borcev”, “preživelih”, gojim posebno simpatijo. Do tistih, ki so bolečino preoblikovali v prijaznost, ki so trdoto situacij predelali v mehkobo, ki so se odločili, da verjamejo v dobro. Teh, ki bi glede na vse lahko bili zagrenjeni, a so se odločili, da bodo sijali optimizem in podpirali druge.

Vedno bolj pa čutim in opažam, da ni nujno, da so samo “velike življenjske preizkušnje” tiste, ki osebo prekalijo, ter poglobijo. Vsi se borimo z vsakodnevnimi izzivi, ki terjajo pogum, moč, vztrajnost. Sama se močno strinjam z Viktorjem Franklom, ki je na pediestal postavil pomen močnega smisla življenja in čutim veliko hvaležnost, da vse moje delovanje, odnosi, aktivnosti, zasledujejo to vrednoto. Škoda bi se bilo “zbuditi” pri čez 30 let in ugotoviti, da je manjkalo bistveno.

Vsako bolečino je mogoče najprej izbrskati, jo pogledati in korak za korakom pozdraviti. Obstajajo osebe, ki so preživele nepredstavljivo in živijo polno, osrečujoče življenje. Splača se podati na pot zdravljenja. Načinov je veliko, ni enega zveličavnega. Morda se nekdo najbolje počuti znotraj terapevtskega okolja. Drugi osebi bo veliko pomenila podporna skupina, tretji bo prebiral strokovno literaturo ipd.

NACOA Slovenija

NACOA Slovenija, Društvo za pomoč otrokom alkoholikov, je podporna organizacija za otroke alkoholikov vseh starosti. Njeno poslanstvo je pomoč, podpora in informiranje otrok alkoholikov ter detabuizacija otrok alkoholikov v javnosti. Je del mednarodne mreže organizacij NACOA (National Association for Children of Alcoholics), ki že od leta 1983 pomaga otrokom alkoholikov po svetu.

V svoje programe vključuje otroke alkoholikov vseh starosti, jih informira, podpira, da se opolnomočijo, ne glede na to ali njihov starš poišče pomoč zase. Več informacij najdete na spletni strani: www.nacoa.si.

Potrebujete nasvet ali bi radi izmenjali izkušnje anonimno? Obiščite forum Zasvojenost in pomoč.

Vabilo na dogodek za starše: Z zgledom vzgajam za zmeren odnos do alkohola

Slovenska karitas vabi na spletni dogodek. Svoje izkušnje bodo predstavili družinska psihoterapevtka, mama dveh šolskih otrok in zazdravljen alkoholik in soustanovitelj programa Vrtnica. Dogodek bo 2. novembra 2022, od 17. do 18. ure. Prijavite se preko povezave https://forms.gle/DNZqxNC4uBxERXvb7.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
08.07.2024 ob 16:11
1,059
04.03.2024 ob 11:32
360
23.05.2024 ob 20:50
784
09.07.2024 ob 08:28
1,188
04.01.2023 ob 19:09
Preberi več

Več novic

New Report

Close