Najdi forum

Pozdravljeni,

 

 

V upanju, da mi boste znali pomagati vam pošiljam naslednje sporočilo..

 

22.9.2022 sem v službi kar naenkrat začutila mravljinčenje in nemoč, ki je potovala v desnem stopalu proti kolenu, v kratkem času nisem mogla normalno hoditi in sem vlekla za seboj stopalo. Poslali so me domov. (bolečine so bile prisotne kot kljuvajoče v kolenu in kolku.)

Isti dan sem šla do osebne zdravnice, katera mi je napisala nujno napotnico za nevrokirurga, dejala je diagnoza padajoče stopalo.

Naslednji dan (23.9.) sem bila sprejeta na KO za nevrokirurgijo zaradi pareze dorzifleksije desnega stopala (bolečin ni bilo)

status ob sprejemu:

Desna spodnja okončina- zaznavam slabšo moč v predelu dorzifleksije desnega stopala, le-ta je ocenjena z 3/5. Plantarna fleksija je sicer ohranjena v celoti, tonus primeren, refleksi sicer simetrično izzivni in ohranjeni obojestransko. Ugotavljam pa hipestezije pretežno po poteku dermatoma l5 desnostransko.

Ob sprejemu je bolnica napravila MRI L/S, ki pokaže začetne znake degenerativne bolezni torakalne in ledvene hrbtenice brez prepričljivih utesnitev nevralnih struktur v spinalnem kanalu ali foraminalno.

Odpuščena sem bila isti dan, saj niso zaznali potrebe po njihovem zdravljenju.ž

 

Kasneje )v parih dnevih) so se pojavile hude bolečine, ki sevajo v preponi prstov in v prve tri prste na nogi. (bolečine se iz dneva v dan stopnjujejo), zadnje dni je tako hudo, da ponoči jokam od bolečin. Tudi odeja se ne sme dotakniti stopala saj me zelo zapeče. Nemorem se obuti normalno nogavice da ne bi zraven morala stisniti zobe ker me tako zapeče na zgornjem delu stopala. Tudi v obutvi nemorem biti.

Dne 3.10 sem opravila MRI desnega stopala, saj mi ni dalo miru ker me je stopalo čedalje bolj bolelo, vendar na zgornji strani.

IZVID: Preiskava je opravljena diastalno od navikulokuneiformnih sklepov. Suspektna ruptura plantarne plošče 1.MTF sklepa distalno.

 

Kasneje, dne 5.10 sem opravila EMG diagnostiko,

 

povzetek nevrofiziološke preiskave:

Latence patelarnih in Ahilovih refleksov so enake, emplitude T valov so obojestransko primerljive. Amplituda vala M za desno fibularis je nižja kot za levi, prevajanje preko capit.fibule pa je v mejah normale, brez upada amplitude vala M pri proksimalnem draženju.

Nevrogram suralnega živca zanesljivo detektiramo. Nevrogram fibularnega živca je desno nižje amplitude kot levo.

Pri igelni preiskavi mišic najdemo v mišici tibialis ant. in peroneus long. redukcijo intereferenčnega vzorca, v tibialis post. pa primerne PME.

Mnenje: EMG preiskava pokaže znake aksonske okvare desnega fibularnega živca. najverjetneje v področju glavice mečnice.

 

Čakam tudi na pregled pri ortopedu.

Zdravnica mi je predpisala Zaldiar šumeče tablete 1x na 6-8ur. Vendar mene kljub tableti močno boli.

Mi lahko prosim poveste svoje mnenje.. osebna zdravnica je še vedno prepričana da je od hrbtenice, jutri pričnem z fizioterapijami, vam povem po pravici da nevem kako bom opravljala pri teh bolečinah.

 

Se opravičujem za zelo dolg zapis in v upanju odgovora vas lepo pozdravljam.

 

Lep pozdrav Renata

 

Spoštovani!
Glede na MR  preiskavo hrbtenice in stopala ni vzrok pareze in bolečinam v ledveni hrbtenici in tudi ne v stopalu. EMG je pokazal prizadetost peronealnega živca v predelu kolena, kar je lahko posledica stresa na koleno, včasih tudi od položaja (lahko tudi med spanjem), ko se živec stisne ob kost. Zdravljenje je konzervativno, brez operacije in traja kar dolgo časa, da se živec regenerira. Lahko tudi eno leto. Svetujem fizioterapijo in stimulacijo živca. Svetujem tudi zdravila za nevropatsko bolečino, ki naj vam jih predpiše osebni zdravnik.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close