Imate zelo mlade ali zelo stare starše? Preverite kakšno je vaše tveganje za to bolezen!

U. L., 24. oktober 2022
Zdravje
Profimedia

Če imate zelo mlade ali zelo stare starše, obstaja večja verjetnost, da boste imeli bipolarno motnjo, kažejo raziskave.

Če postanete mama najstnica ali oče v srednjih letih, se tveganje za nastanek biopolarne motnje pri otrocih poveča do 30 %.

Pri starših, mlajših od 20 let, je verjetnost, da bodo imeli bipolarnega otroka, za 20-30 % večja

Enako velja za matere, starejše od 35 let, in očete, starejše od 45 let, je pokazala svetovna študija

Raziskovalci ne vedo, zakaj je tako, vendar pravijo, da bi to lahko bilo posledica pomanjkanja podpore ali stresa

Mednarodna skupina raziskovalcev je pregledala podatke o skoraj 14 milijonih ljudi iz obstoječih študij in primerjala stopnjo bolezni s starostjo staršev.

Ugotovili so krivuljo v obliki črke U, pri kateri sta bili najmlajša in najstarejša starost povezani z največjim tveganjem.

Pri očetih, starejših od 45 let, je bila skoraj 30 odstotkov večja verjetnost, da bodo imeli otroka, ki bo kasneje v življenju postal bipolaren, v primerjavi z očeti, starimi od 25 do 29 let.

Tudi pri ženskah, starejših od 35 let, je bila verjetnost, da bodo imele otroka z bipolarno motnjo, za 20 odstotkov večja.

Pri mladih starših, mlajših od 20 let, je bilo tveganje večje za 23 odstotkov (pri materah) in 29 odstotkov (pri očetih).

Dr. Giovanna Fico, psihiatrinja z Univerze v Barceloni, je povedala: “To, kar smo ugotovili, je nekoliko nenavadno, saj je tako pri mlajših kot pri starejših starših povečano tveganje, da bodo imeli otroka z bipolarno motnjo.

Povečano tveganje je zmerno, vendar resnično.

Dr. Fico je še dodala, da raziskovalci “v resnici ne vedo”, zakaj so mlajši in starejši starši bolj ogroženi.

Dejala je, da bi lahko pri mlajših starših to bilo posledica okoljskih dejavnikov, kot so socialno ekonomske težave, pomanjkanje podpore in stres.

Pri starejših starših pa je to lahko posledica genetskih dejavnikov.

Bipolarna motnja je ena najpogostejših resnih duševnih bolezni, pri kateri ljudje trpijo zaradi velikih nihanj razpoloženja od navdušenja do skrajne depresije. Z njo je povezano veliko tveganje za samomor in prezgodnjo smrt, znana pa je tudi močna genetska povezava.

Če ima eden od staršev bipolarno motnjo, obstaja od 15 do 30-odstotna verjetnost, da se bo ta prenesla na otroke.

Raziskovalci iz Španije, Italije, Avstralije in Nizozemske so pregledali študije z vsega sveta, ki so obravnavale bipolarno motnjo in starost.

Študije so vključevale skupno 13 424 760 udeležencev – 217 089 jih je imelo to motnjo.

Prof. Maj Vinberg, profesorica psihiatrije na Univerzi v Kopenhagnu, ki ni sodelovala v raziskavi, je dejala, da bi bila lahko povezava med starostjo in tveganjem za bipolarno motnjo posledica tega, da imajo mlajši ljudje s to motnjo v maničnih fazah večjo verjetnost nezaščitenega spolnega odnosa in jo zato prenašajo naprej.

Dodala je še: “Študija odpira več zanimivih raziskovalnih vprašanj, vključno z možnostjo zgodnjega preprečevanja in posredovanja.”

“Na primer, v vsakodnevnih kliničnih okoljih se je treba nujno zavedati, da imajo mladi posamezniki z bipolarno motnjo v maničnih fazah bolj tvegano spolno vedenje, kar je lahko povezano s povečanim tveganjem za nosečnost.”

Dr. Fico je dodala: “Poudariti moramo, da je to tveganje zmerno in da ga je treba upoštevati.

Za tiste, ki so že izpostavljeni tveganju, pa je starost še en dejavnik, ki ga je treba upoštevati, zato se lahko zgodi, da bodo morali zdravniki svetovati tako mlajšim kot starejšim parom, če imajo tveganje za bipolarno motnjo.

Ugotovitve so bile objavljene v reviji European Neuropsychopharmacology.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 14:05
Preberi več

Več novic

New Report

Close