Starši pozor: Prestroga vzgoja je lahko vzrok za visoko telesno maso ali prenajedanje otrok

U. L., 20. oktober 2022
ZdravjeŽivljenjski slog
Profimedia

Po podatkih nove študije je pri zelo strogih starših večja verjetnost, da se bodo njihovi otroci prenajedali in postali debeli.

Znanstveniki iz Imperial College v Londonu trdijo, da mame in očetje z “avtoritarnim” slogom vzgoje svojim otrokom ne dovolijo, da bi pravilno uravnavali svojo prehrano – tako, da bi dobili prigrizek, ko ga potrebujejo, ali prenehali jesti, ko so siti. Menijo, da bi lahko tečaji vzgoje odraslim pomagali razumeti, da je od tega, kako vzgajajo svoje otroke, odvisno, kako težki bodo otroci kasneje v življenju.

“Za avtoritarne matere je značilno, da so zahtevne in nadzorujejo, hkrati pa nimajo topline in niso odzivne. To lahko vodi do tega, da se ne odzivajo na otrokove znake lakote, na primer tako, da mu ne dovolijo izbrati prigrizka, ko je lačen, in/ali uveljavljajo nadzor nad otrokovim vnosom hrane, na primer tako, da izvajajo pritisk, naj pospravi svoj krožnik, ko ni lačen,” je povedala avtorica študije Alexa Segal.

“Ta nadzor pomeni, da otrok ne razvije lastne sposobnosti uravnavanja vnosa energije, kar pomeni, da lahko pretirava, ko ima to možnost,” dodaja Segalova.

Ugotovitve dopolnjujejo nedavno študijo, ki je pokazala, da lahko strogo starševstvo poveča tudi verjetnost, da bodo otroci pozneje razvili depresijo.

Enak učinek ima lahko tudi zanemarjanje staršev.

Raziskovalci Imperial College London so ugotovili bodo imeli višjo telesno maso tudi otroci, ki jih starši zanemarjajo, jim ne izkazujejo naklonjenosti in imajo malo pravil. Mladostniki z avtoritarnimi starši ali starši, ki zanemarjajo, so bili za približno 1,5 kilograma od otrok z ljubečimi, a odločnimi starši.

Ta povezava je bila ugotovljena pri vseh starostnih skupinah in se je ohranila tudi ob upoštevanju spremenljivk, kot so starost, spol in višina. V študiji je ekipa analizirala podatke o več kot 10 000 britanskih otrocih, ki so sodelovali v Avonski longitudinalni študiji staršev in otrok.

Preučili so povezave med starševskimi slogi vzgoje in težo otrok, ko so bili stari 7, 11, 13, 16 in 23 let. Starši so odgovarjali na vprašalnike o tem, kako so vzgajali svoje otroke, nekatere izmed njih pa so posneli v interakciji z otroki.

Kako se strogi starši razlikujejo od drugih?

Ekipa je starševske sloge vzgoje razdelila v štiri kategorije: avtoritativni, avtoritarni, permisivni in “zanemarjani“. Avtoritativni starši so ohranjali jasne meje in hkrati izkazovali toplino, medtem ko so bili avtoritarni starši strogi in so otrokom izkazovali le malo naklonjenosti.

Permisivni starši so bili prijazni, vendar so upoštevali malo pravil, starši, ki so svoje otroke bolj kot ne zanemarjali in niso bili čustveno povezani z otroki in so imeli malo pravil. Permisivni starši so imeli tudi težje otroke, vendar ekipa pravi, da ta povezava “ni statistično pomembna” in se s starostjo zmanjšuje.

“Vpliv starševskega sloga na otrokovo težo pogosto velja za tabu temo,” pravi Segalova. “Vendar ima celovito razumevanje povezav med starševskim slogom ter debelostjo otrok in mladostnikov, velik potencial za oblikovanje politike boja proti debelosti in prispevanje k razvoju učinkovitejših zdravstvenih in prehranskih programov.”

“Te ugotovitve lahko pomagajo pri informiranju programov preprečevanja in zdravljenja debelosti, saj so opomnik oblikovalcem politik, da imajo spremenljivi dejavniki tveganja za debelost pri otrocih pomembne korenine doma.”

“Prihodnji posegi in študije bi lahko raziskali, ali je mogoče starševske stile prilagoditi tako, da bodo toplejši in bolj avtoritativni. Programi za preprečevanje debelosti pri otrocih bi lahko vključevali podporne tečaje za starše, kjer bi starši spoznali pomen starševskega sloga pri preprečevanju debelosti. V primerih, ko otrok že živi z debelostjo, bi lahko zdravniki in drugi, ki nudijo podporo, razmislili o poudarjanju vpliva pomanjkanja starševske topline na otrokovo težo.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,174
17.09.2024 ob 11:18
3,284
17.09.2024 ob 07:01
24,487
16.09.2024 ob 22:27
13,216
28.07.2024 ob 16:00
143,612
17.09.2024 ob 12:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close