Nevarno: V tem primeru ni dobro imeti “orodja pod streho”

Foto: Profimedia

Ta maščoba je najbolj nevarna.

S “pivskim trebuščkom”, po katerem se tako radi potrepljamo (ali nas trepljajo), ni šale. Maščoba okoli trebuha namreč velja za zelo nevarno, saj ne gre le za podkožno maščobo, ampak visceralno, ki se nabira globoko v trebušni votlini in okoli organov.

Ne glede na vašo težo bo velika količina maščobe na trebuhu povečala tveganje za razvoj:

  • srčno-žilnih bolezni
  • inzulinske rezistence in sladkorne bolezni tipa 2
  • Kolorektalnega raka
  • Spalne apneje
  • Visokega krvnega tlaka
  • Prezgodnjo smrt

Na težo najbolj vplivajo trije dejavniki: starost, število zaužitih kalorij na dan in koliko kalorij na dan pokurite. Če radi jeste, neradi pa se gibate, se boste po vsej verjetnosti zredili. Veliko je odvisno tudi od hitrosti presnove. Ta z leti postane počasnejša. S starostjo izgubljamo tudi mišično maso, še hitreje, če se ne gibamo. Tudi to dejstvo slabo vpliva na presnovo – več mišic, več kalorij bo telo porabilo.

Po ameriških smernicah za zdravo prehrano bi morali moški v petdesetih na račun izgube mišične mase zaužiti 200 kalorij manj, kot so jih v svojih tridesetih.

Na težo in na to, kje se na vašem telesu kopiči maščoba, vplivajo tudi geni, a naj to ne bo izgovor za odvečne kilograme. Če boste šteli kalorije in se gibali, lahko vzdržujete zdravo težo, ne glede na gene in starost.

Foto: Profimedia

Je vaš trebuh preveč okrogel?

Zmerite obseg svojega pasu. Stojte vzravnano in položite merilni trak okrog svojega golega trebuha, in sicer tik nad kolčno kostjo. Prepričajte se, da je merilni trak poravnan. Sprostite se, izdihnite in izmerite obseg. Na spletni strani Mayo klinike navajajo, da obseg moškega trebuha, ki je večji od 102 cm, kaže na nezdravo kopičenje maščob in posledično na povečano tveganje za razvoj zdravstvenih težav.

Kaj lahko storite?

Trebušne mišice lahko okrepite s trebušnjaki ali drugimi vadbami, za izgubo maščobe pa to ni dovolj. “Bližnjic ni. Najprej je treba spremeniti način življenja in zase najti tisto pot, ki ji bomo lahko dolgoročno sledili. Se pravi, poiskati si moramo aktivnosti, v katerih bomo uživali in v njih dalj časa vztrajali. Le z doslednostjo bomo prišli do rezultatov. Izbrane aktivnosti morajo biti dovolj intenzivne, vključevati moramo tako vadbo za moč, gibljivost kot tudi kardio vadbo. Zagotovo bi morali biti aktivni vsaj 3-krat tedensko. Z vidika efektivnosti in ciljne usmerjenosti pri preoblikovanju telesa je vadba v fitnesu najučinkovitejša, saj je lahko prilagojena vsakemu posamezniku in njegovim ciljem, potrebam, morebitnim poškodbam in mišičnim neravnovesjem,” pravi osebni trener Mitja Doljak, ki ob tem opozarja tudi na pomen zdrave prehrane. “Najti je treba tudi pravi način prehranjevanja. Nekomu bo ustrezalo, da na dan poje pet obrokov, nekomu tri … To načeloma niti ni toliko pomembno, kot sta pomembna red in doslednost, ter da posegamo po hrani, ki ni predelana, je sveža in nam bo zagotovila dovolj energije. Obroki naj bodo redni. Razmerje maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin mora biti primerno, predlagam pa, da se vnos ogljikovih hidratov pozno popoldne in zvečer omeji. Največ energije potrebujemo dopoldne, zvečer pa v večini primerov bistveno manj.”

Foto: Profimedia

Izogibajte se alkoholu

Mnogi zmotno menijo, da je kalorično le pivo. Kalorične so vse vrste alkohola, zato v njem uživajte zmerno. Za moške do 65. leta zmernost pomeni do dve pijači na dan. Za moške, starejše od 65 let, pa ena pijača na dan. Manj ko pijete, manj kalorij boste zaužili in manjša je verjetnost, da se boste borili z maščobo na trebuhu.

Pri hujšanju pa ni pomembna le doslednost, ampak tudi potrpežljivost. Sprememb ne boste opazili čez noč. “Vsaka sprememba pri prehranjevanju in aktivnostih potrebuje svoj čas, da so rezultati tudi vidni, zato je tako pomembno, da smo vztrajni in nismo neučakani ter da se držimo načrta prehranjevanja in vadbe,” še pravi Doljak.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close