Kaj se zgodi, če redno uživamo pistacije?

I. K., 15. oktober 2022
Prehrana
Foto: Profimedia

Uživanje pistacij izboljšuje sistolični krvni tlak, trigliceride in glukozo v krvi na tešče.

Pistacije so slastne in tudi zdrave. Vsebujejo veliko nenasičenih maščob, vlaknin ter vitaminov in mineralov, med drugim so bogat vir kalija, vitamina E, vitamina B6 in B1 ter magnezija.

Že dalj časa je torej znano, da imajo ti oreščki pozitiven vpliv na naše zdravje. Sedaj je na voljo še več dokazov, ki potrjujejo, da se pistacij upravičeno drži zelo dober sloves.

V 17 raziskavah, ki so se ukvarjale z učinki teh oreščkov na označevalce zdrave presnove, je sodelovalo 940 oseb, starih med 22 in 60 let. Udeleženci so imeli dislipidemijo, gre za skupno oznako za motnje v ravnovesju lipoproteinov, presnovni sindrom, prediabetes, erektilno disfunkcijo ali pa so veljali za zdrave.

Raziskave so trajale med 2 do 24 tednov in so preverjale, kakšen je učinek 25 do 126 gramov zaužitih pistacij na dan. Sodelujoči so se držali različnih diet, pistacije pa so zamenjale živilo s podobno kalorično vrednostjo, kot so čips, piškoti, maščobe, olja ali preste. Pred in po raziskavi so preverili indeks telesne mase, obseg pasu, sistolični krvni tlak, diastolični krvni tlak, trigliceride, HDL-C (dobri holesterol) in raven glukoze v krvi na tešče (8 poskusov).

Foto: Profimedia

Metaanaliza teh raziskav je ugotovila, da uživanje pistacij zmanjšuje sistolični krvni tlak (-2.89 mmHg), trigliceride (-18.76 mg/dL) in tudi raven glukoze na tešče (-3.62 mg/dL), povečuje pa dobri holesterol (+1.43 mg/dL). Pistacije niso vplivale na indeks telesne mase, obseg pasu ali diastolični krvni tlak. Ta analiza sicer ni preverila sprememb v vrednostih slabega holesterola, a obstoječi podatki kažejo, da pistacije znižujejo tudi ravni tega lipida v krvi.

Do znižanja sistoličnega krvnega tlaka pa po vsej verjetnosti prihaja zaradi kalija, ki ga je v pistacijah veliko. Poudariti pa je treba, da noben test ni bil specifično izveden na osebah, ki trpijo za visokim krvnim tlakom.

Uživanje pistacij bi lahko povezovali z boljšo presnovo in zmanjšanjem dejavnikov tveganja za razvoj kardiovaskularnih bolezni.

Kljub temu previdno!

Preiskovalci sicer opozarjajo na nekatere pomanjkljivosti pri izvedbi teh raziskav in njenih izsledkov.
Poudariti je treba tudi negativne učinke pistacij, ki lahko pri nekaterih povzročijo težave s prebavili. Prekomerno uživanje oreščkov lahko vodi v bolečine v trebuhu in napihnjenost, možna je tudi alergija na pistacije.

Avtor
Piše

I. K.

Več novic

New Report

Close