Nas, tako kot Avstralce, čaka najhujša zima zadnjih let?

N.M., 11. oktober 2022
Aktualno

Kako resne so napovedi o zgodnjem in močnem valu gripe?

Zadnje dve leti o gripi skoraj nismo slišali, pretežno zaradi priporočil za omejevanje epidemije virusa Covid-19, s katerim smo preprečili tudi širjenje ostalih respiratornih bolezni.

Izkušnje iz južne poloble, kjer imajo zimo pred nami, strokovnjakom služijo za napoved, kakšne in kako močne izbruhe gripe lahko pričakujemo pri nas. Angleški BBC na podlagi Avstralskih poročil tako opozarja na “velik in zgoden val gripe”. V veliki meri intenzivnost pripisujejo zmanjšani imunosti po tem, ko sevom gripe toliko časa nismo bili izpostavljeni.

Kot je razvidno iz poročil avstralske vlade o resnosti, aktivnosti, učinku in razširjenosti v posameznih starostnih skupinah ter virološke podatke, je imela ta letos res najhujšo sezono gripe v zadnjih petih letih.

Od sredine aprila je povprečno število potrjenih primerov v Avstraliji preseglo petletno povprečje, razkrivajo javno dostopna poročila. Največkrat potrjen virus influence je bil A(H3N2), najvišja obolevnost pri otrocih, kar je običajno.

Kaj pravijo naši epidemiologi?

Napovedovanje poteka sezone gripe je negotovo, priznavajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja (NIJZ)

Kroženja gripe po marcu 2020 v Sloveniji (in tudi v Evropi) ni bilo, tudi leto 2021 je bilo zelo skromno, kar zadeva število obolelih z gripo. Pojavnost primerov se je povečala v februarju, marcu 2022, vendar ni dosegla enake ravni kot v predpandemskih sezonah, pravijo.

“Zaključili bi lahko, da bo zaradi manjšega prekuževanja ob intenzivnih nefarmacevtskih ukrepih (maske, socialno distanciranje, izobraževanje na daljavo) zaradi epidemije covid-19, prišlo do slabše imunske zaščite pred virusi influence in posledično bo sezona 2022/2023 težka,”

so z NIJZ komentirali za naš medij.

“Ta skrb nedvomno obstaja, vprašanje pa je, kako intenzivni bodo nefarmacevtski ukrepi, kolikšna bo precepljenost proti gripi (pri nas v Sloveniji je bolj slaba), kakšen sev bo krožil (tak, ki povzroča bolj ali tak, ki povzroča lažjo gripo), oziroma kako dobro bo ujemanje s tistim virusom gripe, iz katerega je narejeno cepivo,” so še pojasnili.

Zaščita pred ‘twindemijo’

Direktor, pristojen za cepljenja in presejalne preglede angleške nacionalne zdravstvene službe (NHS) Steve Russell, je za BBC komentiral: “To zimo bi lahko prvič videli učinke tako imenovane ‘twindemije’ (dvojne epidemije, op. a.) s Covidom in gripo v polnem obtoku, zato je ključnega pomena, da se tisti, ki so najbolj ogroženi za težak potek, cepijo najprej, da zaščitijo sebe in vse okoli njih.”

Pri nas bo tudi letos cepljenje proti gripi brezplačno za vse z zdravstvenim zavarovanjem. Z njim bodo predvidoma začeli v sredini oktobra.

Cepljenje proti pnevmokoknim okužbam pa bo brezplačno za osebe, stare 65 let ali več in kronične bolnike.

Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,917
26.07.2024 ob 16:27
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close