Sladkorna bolezen: Robotska tabletka bi lahko nadomestila injekcije inzulina

U. L., 10. oktober 2022
Zdravje
Foto: Traverso lab/MIT and BWH

Robotska tableta, ki poskrbi za vnos inzulina neposredno v črevesje, bi lahko nadomestila številne boleče injekcije za bolnike s sladkorno boleznijo.

Raziskovalci s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu pravijo, da bi na ta način lahko vnašali tudi antibiotike, kar daje upanje za boj proti bakterijam s peroralnimi zdravili.

Za bolnike in zdravnike je peroralno jemanje zdravil bolj zaželeno. Pogoltne tablete so varnejše, priročnejše in manj invazivne kot druge metode. Pogosta težava je želodčna kislina, ki razgradi učinkovine in tako postanejo manj učinkovita.

Kapsula, imenovana RoboCap, bi lahko korenito spremenila sodobno medicino. V poskusih na prašičih se je izkazala za učinkovitejšo, saj je povečala prepustnost za inzulin za več kot 10-krat. Podobni rezultati so bili opaženi pri tabletah, ki vsebujejo vankomicin, antibiotik, ki se običajno daje intravenozno.

“Peptidi in proteini so pomembna zdravila, vendar sta razgradljivo okolje prebavnega trakta in slaba absorpcija omejila možnost peroralne uporabe teh zdravil,” je povedal soavtor raziskave dr. C. Giovanni Traverso.

Prašiči so anatomsko, fiziološko in biokemično podobni ljudem, zato so idealni za raziskave.

“RoboCapovi gibi za čiščenje sluzi in premikanje so zasnovani tako, da premagujejo te ovire in pomagajo dostavljati zdravila tja, kjer so potrebna,” dodaja Traverso.

Kako deluje RoboCap?

Cenovno ugodna naprava, velika približno kot borovnica, je izdelana iz biorazgradljivega polimera in sestavnih delov iz nerjavečega jekla. Naprava se prebije skozi težko okolje želodca, se upre napadom encimov in prodre skozi sluzno pregrado tankega črevesa ter druge ovire.

Profimedia

Trenutno je treba številna običajna zdravila, vključno z inzulinom, aplicirati na druge načine. Avtorji študije pravijo, da se želatinasta prevleka zdravila RoboCap v želodcu raztopi, ko bolnik zaužije novo tableto. Okolje tankega črevesa aktivira RoboCap, ki vibrira in se vrti, da odstrani sluz. S tem se poveča mešanje in tovor zdravila se odloži v tankem črevesu, kjer ga telo absorbira.

Raziskovalna ekipa pravi, da je bila njihova motivacija bolnikom olajšati jemanje zdravil, zlasti tistim, ki potrebujejo pogoste injekcije. Klasičen primer je inzulin, vendar je še veliko drugih zdravil, ki jih ljudje trenutno ne morejo jemati v obliki tablet.

Sladkorna bolezen je svetovni problem

Številni sladkorni bolniki za obvladovanje svojega stanja dnevno potrebujejo več odmerkov inzulina. Standardna metoda je vbrizgavanje z majhnimi iglami večkrat na dan. To je lahko še posebej neprijetno, okorno in težje kot jemanje tablet.

Sladkorna bolezen se v Sloveniji pojavlja vse pogosteje, od leta 2010 do 2019 je za kar 25,9% naraslo število oseb, ki prejemajo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
16.07.2024 ob 21:34
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 21:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close