Nevrologa odgovarjata: Z vitaminom B12 nad eno najtežjih nevroloških bolezni?

N.M., 26. september 2022
Aktualno
Foto: Profimedia.

Vse več študij preiskuje vpliv visokih odmerkov vitaminov pri različnih boleznih in stanjih. Kaj visoki odmerki vitamina B12 pomenijo za bolnike z eno najtežjih nevroloških bolezni, sta komentirala slovenska zdravnika.

Zdravljenje z ultravisokimi odmerki metilkobalamina – fiziološko aktivne oblike vitamina B12 – je učinkovito upočasnilo funkcionalni upad pri ljudeh z zgodnjo fazo amiotrofične lateralne skleroze (ALS) in zmernim napredovanjem, kažejo podatki sicer manjše japonske študije, objavljene v ugledni publikaciji Jama Nevrology.

Ugotovitve sicer potrjujejo izsledke predhodne študije, a kot opozarjajo tudi raziskovalci sami, bodo potrebne nadaljnje študije, ki bodo potrdile rezultate.

Bistvenih premikov pri zdravljenju žal ni

Da res potekajo testiranja tega vitamina (pa tudi drugih), če bi lahko kakor koli vplival na potek bolezni, nam je potrdil tudi prof. dr. Janez Zidar s Kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo UKC Ljubljana. A do sedaj, kot dodaja, nobena žal ni nič kaj obetavna, do kakšnih bistvenih premikov pri zdravljenju te bolezni žal ni.

Tudi zdravila zaenkrat niso posebej učinkovita, pravi nevrolog, saj prave rešitve za to težko bolezen še niso našli.

Če bolnik sedaj dobi diagnozo, bo zelo težko, da bo dočakal zdravilo, ki bo zaustavilo bolezen, čeprav se prav v zadnjih letih dela veliko na razvoju zdravil in raziskovanju same bolezni, dodaja doc. dr. Blaž Koritnik, predstojnik Kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo na UKC Ljubljana.

Do zadnjih 10 do 15 let skorajda ni bilo raziskav na tem področju, je konkreten sogovornik, zdaj pa se krivulja drastično dviga, predvsem zaradi izjemnega razvoja genske in celične terapije. “ALS ostaja ena najtežjih nevroloških bolezni, vendar nas razvoj nevroznanosti in genetike navdaja z optimizmom, saj so se končno pričele pojavljati nove možnosti zdravljenja.

Ključna ostaja ustrezna nega

Oba sogovornika poudarjata, da se bolnikom lajša bolezen z ustrezno nego in pomočjo, ker bolezen hitro napreduje in bolniki tudi hitro postanejo zelo nemočni. 

V Sloveniji je sicer med 150 in 160 bolnikov z ALS. Najbolj izrazit znak te boleuni je mišična šibkost, ki se lahko začne kjerkoli v telesu in nazadnje zajame večino mišic. Potek bolezni je dokaj predvidljiv: bolniki izgubijo sposobnost govora, požiranja, gibanja udov in dihanja. ALS velja za bolezen z majhnim preživetjem (v povprečju 3 do 4 leta).

Vsekakor pa ostaja timska obravnava, ki jo v Skupini za ALS UKC Ljubljana izvajamo že dvajset let, najpomembnejši element obravnave bolnikov z amiotrofično lateralno sklerozo, ki dokazano izboljša kakovost življenja in potek bolezni,

poudarja nevrolog doc. dr. Blaž Koritnik.

Več o obravnavi si lahko preberete v tem članku.

Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close