Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihoterapija Psihoterapija za hipohondrično motnjo

Psihoterapija za hipohondrično motnjo

Pozdravljeni,

zaradi hipohondrije že leto in pol obiskujem psihoterapijo, vendar mi zadeva ne pomaga oz. je čedalje huje. Pred začetkom sem bila v boljšem stanju kot sedaj. Je možno, da ni pravi psihoterapevtski pristop? Kakšna vrsta terapije je najboljša za omenjeno motnjo? Razmišljam o menjavi terapevta, vendar ne vem kam se obrniti. Mi lahko vi koga svetujete?

Hvala in lp.

Pozdravljeni!

Ali je pravi psihoterapevtski pristop oz. ali vam psihoterapevt ne pomaga ne morem podati svojega mnenja, saj ne poznam podrobnosti. Za to bi moral vedeti za kakšno vrsto psihoterapije gre, predvsem pa kako poteka psihoterapija in njeno vsebino.

Iz vidika psihoanalitične psihoterapije je hipohondrija, kot skoraj vsi moteči simptomi, le del težave, vrh ledene gore. Spodaj pa se skriva veliko bolj zapletena slika. Zato je psihoterapevtska obravnava v tem primeru dolgotrajna in večplastna.

Iz vidika vedenjsko-kognitivne terapije pa bi šlo za zmanjšanje motečih simptomov. Tam se obravnava odnos do simptomov in ne razrešuje vzrokov za nastanek kot pri psihoanalitični psihoterapiji.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close