Triki, ki vam bodo pomagali, da otroke odvrnete od “ekranov”

U. L., 25. september 2022
Prosti časŽivljenjski slog
Profimedia

To ne bo še en članek o tem, kako škodljivi so telefoni in tablični računalniki za otroke.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj trikov, ki bodo pomagali, da telefon le ne bo več tako zanimiv.

Po raziskavah sodeč naj bi veliko desetletnikov izgubilo 8 do 10 ur tedensko zaradi različnih omrežij, igric itd.

Raziskava, katere avtor je dr. John Shaw, psiholog iz Univerze v Montfortu, je preučevala vlogo uporabe družbenih omrežij in kakovost spanja v pred najstniških letih.

Pokazala je, da otroci, stari 10 let, ki pred spanjem uporabljajo telefon z namenom spremljanja družbenih omrežij, spijo manj ter pri njih obstaja večje tveganje za razvoj anksioznosti.

Po raziskavi sodeč, otroci med 10. in 11. letom spijo 7 do 8 ur na noč, kar se sliši dobro, pa vendar je za ta leta priporočljivo, da spijo vsaj 10 ur.

Zastrašujoče je dejstvo, da kar 70 % sodelujočih, na družabnih omrežjih preživi okoli 4 ure, polovico od tega pred spanjem.

Kako jih torej odvrniti od telefona?

Obstajati morajo pravila, ki se jih morajo držati tudi starši. Velikokrat se namreč zgodi, da starši nekaj prepovejo, potem pa svoje besede dobesedno požrejo in se sami ne držijo dogovorov.

Prakticirajte, kar prepovedujete

Če starši neprestano držijo telefon v roki in hkrati otrokom govorijo, naj ga odložijo, to ni dober zgled. Najprej torej pometite pred svojim pragom in se striktno tudi sam držite tega, da telefon odložite.

Lahko predlagate družinski digitalni detoks, pa četudi le za nekaj ur. V tem času se pogovarjate, igrajte družabne igre, pojdite v naravo, berite. Telefone pa pospravite v črno škatlo.

Profimedia

Na telefonu vključite črno-belo funkcijo

Če ima vaš otrok po sili razmer telefon, lahko s tem trikom ta postane manj zanimiv. Predvsem pri mlajših, ki še niso vešči uporabe telefona, bo to lažje izvedljivo.

Uvedite omejitve

Če ne gre drugače, postavite omejitve oziroma namestite aplikacijo, ki omogoča, da se telefon po določenem času zaklene. Še bolje pa je, da se otrok sam nauči, da po izteku dogovorjenega časa telefon odloži.

Samo eno družabno omrežje

Predvsem mlajši naj si izberejo eno platformo, ki jo bodo spremljali. Vedno bodite tudi pozorni, katere vsebine otrok spremlja in tudi kdo sledi vašemu otroku.

Škatla za telefone

Škatlo smo že omenili. Je dober trik in način, da se vsi za nekaj časa osvobodite telefona. Na začetku bo verjetno težko, a sčasoma boste ugotovili, da je to dobra odločitev.

Zaposlite otroke

Dolgčas je velikokrat razlog, da otroci in tudi odrasli posežejo po telefonu. Ker se tam vedno nekaj dogaja. Zato otroci (in odrasli) potrebujejo druge zadolžitve, opravila.

Z otrokom lahko skupaj spečete pecivo, pospravite kopalnico, ga naučite zlikati majice.

Z uvedbo nekaj trikov bo cela družina zmagovalka v bitki proti ekranom.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,668
28.10.2022 ob 14:48
2,906
17.04.2024 ob 13:19
51,227
14.07.2024 ob 19:42
32,548
16.07.2024 ob 08:50
24,676
13.05.2021 ob 11:44
Preberi več

Več novic

New Report

Close