Kako oddati stanovanje v najem v Ljubljani?

Oglasno sporočilo , 22. september 2022
Novice
Powered by:
Foto: Erasmus

Kako oddati stanovanje v najem študentom na izmenjavi? S pomočjo Erasmus-HOME.com enostavno in za vas čim bolj donosno. Vas zanima kako?

Ali ste lastnik stanovanja, ki bi ga radi oddajali v najem, pa ne veste, kako? Mogoče pa se zanimate za investicijski nakup nepremičnine in ne veste ali se to izplača? Želite izvedeti, kako oddati stanovanje v najem študentom na izmenjavi? Vse odgovore na ta vprašanja lahko najdete tukaj!

Študij v tujini je mnogim študentom izkušnja, ki jim spremeni življenje, saj jim odpre pogled na drugačne načine življenja, kjer spoznajo nove prijatelje in ustvarijo spomine za vse življenje!

Z razmahom privatnih univerz, vedno večjega števila fakultet in priliva tujih študentov preko mednarodnih programov izmenjave je povpraševanje po tako imenovanih univerzitetnih stanovanjih visoko kot še nikoli. Navedeno ponuja veliko priložnosti za dodaten zaslužek.

Ali je investicijski nakup stanovanja donosen?

Stanovanja v privatni lasti so najbolj priljubljena izbira namestitve med študijskim časom. Zaradi tega in vedno večjega števila tujih študentov pri nas je vlaganje v nepremičnine, specifično za namen oddajanja študentov postalo izredno priljubljeno med institucionalnimi in zasebnimi vlagatelji.

Ob nesporno dokazanem naraščajočem povpraševanju stanovanj za najem in visokih donosih najemnin, je razumljivo, da se vedno več vlagateljev odloča za nakup nepremičnin za oddajo. Povpraševanje po najemu bo vedno visoko v univerzitetnih mestih. Nakup nepremičnine za oddajo študentom je najenostavnejši način vlaganja v študentsko nastanitev. V kolikor kupljena nepremičnina ustreza splošnemu pričakovanju študentov se bo takšen nakup dolgoročno zagotovo izplačal. O tem kako oddati stanovanje v najem, da se bo vaša investicija povrnila in da boste lahko dosegli maksimalen donos pa bomo govorili v nadaljevanju članka.

Zakaj so tuji študentje dobri najemniki?

Foto: Erasmus

Če imate stanovanje v centru mesta oziroma v neposredni bližini univerz in fakultet je oddajanje  študentom, ki so na izmenjavi najbolj smiselno in dobičkonosno.

Predvsem tuji študentje si danes želijo vrhunsko opremljeno nastanitev, za katero so tudi pripravljeni plačati ustrezno nadomestilo. Splošno pravilo je, da imajo tuji študenti večjo kupno moč, kot lokalni študentje. Posledično dosegajo najemnine pri oddaji  nepremičnin tujim študentom v primerjavi z domačimi študenti višji dohodek. Prav tako tuji študentje zaradi relativno visokih najemnin in varščin bolj skrbno ravnajo z najetimi nepremičninami. Ob vzpostavljenih mednarodnih programih izmenjave tuji študentje tudi predstavljajo redno skupino najemojemalcev, kar zagotavlja možnost neprekinjenega oddajanja stanovanj različnim tujim študentom.

Ko pomislimo, kako oddati stanovanje v najem tujim študentom, ne smemo pozabiti splošne prakse, da plačilo najemnine zagotovijo starši, kar se običajno posebej navede v pogodbi, kar predstavlja dodatno varovalo za najemodajalca.

Kakšna nepremičnina je zanimiva študentom na izmenjavi?

Dobra lokacija je najbolj iskana lastnost, ki jo študenti iščejo, ko vstopijo v nori lov na stanovanje. Čeprav je povpraševanje po stanovanjih v bližini fakultet veliko, bodo mladi najemniki upoštevali značilnosti, kot je oddaljenost od trgovin, restavracij, kavarn, lekarn, knjižnic… Enako pomembna jim je prav tako soseska, v kateri se stanovanje nahaja saj ima veliko študentov raje stanovanja v mirnih predelih, da se lahko učijo in počivajo brez motenj.

Prepričajte se, da lahko ponudite video ogled stanovanja – in celo soseske, pri čemer poudarite najbolj zanimive kraje v okolici nepremičnine, kot so parki, trgovine z živili in drugi bistveni objekti.

Za študente je najpomembnejše, kako bodo prišli iz točke A do točke B brez težav in varno. Za tiste, ki imajo avto, javni prevoz ni prioriteta. Za te bo seveda pomembna informacija ali se v stavbah stanovanja nahajajo garaže ali druge parkirne možnostmi. Toda večina študentov, predvsem tistih, ki so tukaj na izmenjavi, je bližina javnega prevoza ali dostop do kolesarskih stez nujna.

Zato torej, preden navedete svoje stanovanje, se prepričajte, da oglas vsebuje podrobnosti o garaži stavbe, če obstaja, in o možnostih javnega prevoza v bližini.

Številne univerze so se med pandemijo obrnile na spletni pouk, kar je povečalo povpraševanje po varni in dosledni internetni povezljivosti. Samoumevno je, da mora vaša lastnina imeti hiter, varen in cenovno ugoden dostop do interneta.

Dobro pohištvo in funkcionalni gospodinjski aparati so namenjeni olajšanju študentovega vsakdana. Klimatske naprave so nujne za stanovanjske zgradbe v regijah s toplejšim podnebjem, medtem ko so zanesljivi ogrevalni sistemi ena najbolj iskanih dobrin na območjih, kjer so zime dolge in mrzle. Storitve pranja perila ali bližina pralnic so nujne za študente, ki se pogosto bojijo teh dolgotrajnih opravil.

Stanovanje z najmanj 3 spalnicami in velikimi skupnimi prostori (bivalni prostor in kuhinja) bo privlačna številnim študentom, ki si želijo doživeti pristno mednarodno izkušnjo. Več kot eno stranišče ali kopalnica bo odlična dodatna prodajna točka, prav tako majhen vrt, ki ga spremenite v zabavno teraso in ga na primer opremite z žarom, kar bo za  študente še bolj privlačno.

Najemniki študenti prav  tako pričakujejo, da bo nepremičnina v celoti opremljena. Tukaj je seznam osnovne opreme za najemodajalce, ki želijo oddati študentom:

  • Pralni stroj
  • Hladilnik/ zamrzovalnik
  • Štedilnik
  • Preproge/zavese/senčniki
  • Postelje
  • Garderobne omare
  • Pisalna miza in stol za vsako sobo
  • Kavč
  • Sesalec

Presenetljivo je, da imajo študentje veliko stvari – od koles in športne opreme do oblačil in škatel  – zato bodo potrebovali dodaten prostor za shranjevanje. Ali vaša nepremičnina to ponuja? Ali pa so v bližini kakšne samo skladiščne naprave? Kaj pa varna območja za shranjevanje pošte in vhodnih paketov?

Vsekakor je priporočljivo dobro preučiti vse zgoraj naštete dejavnike, kako oddati stanovanje v najem, da bo le-to najbolj profitabilno za vas.

Kako oddati stanovanje v najem s pomočjo Erasmus Home?

Foto: Erasmus

Verjetno ste že večkrat slišali, da je oddaja stanovanja študentom, ki so na izmenjavi, eden najbolj dobičkonosnih načinov, kako izkoristiti vaše stanovanje.  Vendar pa je marsikoga tega strah, bodisi ne zna tujega jezika ali ne ve, kako bi komuniciral s tujci, in se zaradi tega oddaje tujim študentom sploh ne loti. V ta namen je bila v Sloveniji ustanovljena spletna platforma Erasmus Home, ki na eni strani pomaga najemodajalcem, kako oddati stanovanje v najem, in na drugi strani študentom olajša iskanje primerne nastanitve.

Erasmus Home tako poskrbi za vse. Vaša naloga je le, da izpolnite njihov obrazec in omogočite ogled svoje nepremičnine. Po podpisani pogodbi bo Erasums Home najprej preveril ali ima v njihovi bazi že ustreznega najemnika, sicer pa bo pričel z oglaševanjem vaše nepremičnine.

Takoj ko se nekdo zanima za vaše stanovanje, vas o tem tudi obvestijo. Študentje bodo tudi seznanjeni z vašimi zahtevami glede hišnega reda in ostalih posebnostih vaše nepremičnine. Ko se odločite za sklenitev najemne pogodbe z ustreznim študentom, Erasmus Home poskrbi tudi za celoten postopek priprave, podpisa in sklenitve najemne pogodbe.

Običajno se z najemojemalcem še pred njegovim prihodom in pričetkom Erasmus izmenjave, sklene pogodba, prav tako pa se ob podpisu poravnajo vse predhodne finančne obveznosti do lastnikov nepremičnin (depozit, varščina, predhodno plačilo deleža najemnine).

Torej, kako oddati stanovanje v najem? Enostavno. S pomočjo Erasmus-HOME.com!

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close