Nova raziskava: To je najboljši način, kako vzeti tableto

U. L., 22. september 2022
Zdravje
Profimedia

Nova znanost razkriva najboljši način jemanja tablet.

Kaj se zgodi, če bodisi zaradi zaspanosti, hitenja ali drugega vzroka, vzamete tableto brez vode?

Verjetno boste v nekaj trenutkih začutili pekoč občutek v prsih, ki se lahko razvije v hudo bolečino. Traja lahko tudi dlje časa in je videti kot srčni napad.

Zato je pomembno, kako in v kakšnem položaju vzamete zdravilo.

Kdo je Duke?

Duke je računalniška podoba 34-letnega anatomsko normalnega moškega, ki so jo ustvarili računalniški znanstveniki iz Fundacije IT’IS, neprofitne skupine s sedežem v Švici, ki se ukvarja z različnimi projekti na področju zdravstvene tehnologije. Dr. Rajat Mittal, profesor medicine na Johns Hopkins School of Medicine v Baltimoru, je s pomočjo Duke-a ustvaril računalniški model, imenovan “StomachSim”, da bi raziskal proces prebave.

Raziskava, objavljena v reviji Physics of Fluids , je pokazala več presenetljivih ugotovitev o dinamiki požiranja tablet – najpogostejšemu načinu uporabe zdravil po vsem svetu.

“Ko sem želel začeti raziskave v nekaterih novih smereh, so mi postale jasne posledice biomehanike želodca za zdravstvena stanja, kot so sladkorna bolezen, debelost in gastropareza,” pravi. “Jasno je bilo, da bioinženirske raziskave na tem področju zaostajajo za drugimi bolj ‘privlačnimi’ področji, kot so srčno-žilni tokovi, za vsaj 20 let, in zdelo se je, da je tu velika priložnost, da opravimo vplivno delo.”

Vaša drža lahko pripomore k boljšemu delovanju tablet

Na sposobnost tablete, da se njena vsebina razprši v črevesju in jo telo uporabi, vpliva več znanih stvari, kot sta vsebina želodca (obilen zajtrk, mešanica tekočin, kot so sok, mleko in kava) in gibanje sten organa. Vendar je Mittalova skupina ugotovila, da ima pomembno vlogo tudi Dukeova drža.

Raziskovalci so Duka v računalniških simulacijah preizkusili v različnih držah: pokončno, nagnjeno desno, nagnjeno levo in nagnjeno nazaj, medtem ko so ostali deli analiz (kot so zgoraj omenjene stvari) ostali enaki.

Ugotovili so, da drža določa kar 83 % tega, kako hitro se tableta razprši v črevesju. Najučinkovitejši položaj je bil nagnjen v desno. Najmanj učinkovit je bil nagnjen levo, kar je preprečilo, da bi tableta dosegla preddvor ali spodnji del želodca, in tako preprečilo, da bi vse raztopljeno zdravilo, razen sledov, vstopilo v dvanajstnik, kjer se želodec priključi tankemu črevesu. (Zanimivo je, da se Judom, ki obhajajo pasho, svetuje, da se med obrokom nagnejo na levo, kar simbolizira svobodo in prosti čas.)

Image credit: Khamar Hopkins, / JOHNS HOPKINS UNIVERSITY

Vse to je smiselno, če pomislimo na obliko želodca, ki je podoben fižolu in se zvija z leve na desno stran telesa. Zaradi gravitacije bo vaš položaj spremenil to, kje bo tablete pristala.

Raziskovalci so na koncu ugotovili, da je lahko drža enako pomemben dejavnik pri raztapljanju tablet kot gastropareza, stanje, pri katerem želodec izgubi sposobnost pravilnega praznjenja.

Kako bi to lahko pomagalo ljudem

Mittal pravi, da bi takšne študije najverjetneje koristile starejšim ljudem, ki zaužijejo veliko tablet in imajo zaradi starostnih sprememb v požiralniku več težav s požiranjem, ter priklenjenim na posteljo, ki ne morejo zlahka spremeniti svoje drže. Ugotovitve lahko vodijo tudi k izboljšanju možnosti zdravljenja ljudi z gastroparezo, ki je posebna težava pri ljudeh s sladkorno boleznijo.

V prihodnjih študijah z računalniškim modelom Duke in podobnimi simulacijami bodo preučevali, kako prebavni sistem prebavlja beljakovine, ogljikove hidrate in mastne obroke, pravi Mittal.

“Če morate vzeti tableto leže, ostanite na hrbtu ali na desnem boku. Po zaužitju tablete se izogibajte ležanju na levem boku,”

svetuje Mittal.

Nepravilno jemanje tablet (brez vode in v napačnem položaju) lahko sproži napad ezofagitisa zaradi tablet, draženja, ki je lahko posledica zdravil, ki poslabšajo sluznico prehranjevalne cevi. Čeprav je ezofagitis boleč, ni smrtno nevaren. Bolečina v prsih pa je lahko prisotna še nekaj časa.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 14:05
Preberi več

Več novic

New Report

Close