Najdi forum

Koleno-Bakerjeva cista

Pozdravljeni.

Pred 3 meseci me je med kolesarjenjem začelo boleti v zadnjem delu kolena. To koleno je bilo operirano 17 let nazaj (strgane prednje križne vezi). Stanje je že 3 mesece isto, kdaj tudi slabše.

Izvid MR pa je;

– manjši izliv in Bakerjeva cista

-stanje po rekonstrukciji ACL( graf videti ohranjen)

-posamezne fisure 2. stopnje hrustanca patele

– hondralna fisura 3. stopnje lateralnega femoralnega kondila ter 7 mm velika hodralna lezija 3. stopnje lateralnega platoja tibije.

Prosim za razlago in nasvet/mnenje.

 

Lep pozdrav.

Monika

Spoštovani!

MR ne navaja predvsem hrustančne poškodbe. Sicer kolesarjenje samo po sebi ni ravno šport pri katerem bi pričakovali pomembne dodatne poškodbe, tako da so se verjetno le razkrile težave, ki so nastajale že dalj časa.

V osnovi so navedene okvare 3 hrustančnih površin:

– hrustanec pogačice ima posamezne fisure, ki so opisene kot 2. stopnje, kar je precej začetno in glede na to, da so pri odraslih ljudeh pogosto prisotne okvare višjih stopenj, je stanje tukaj še kar zadovoljivo,

– na zunanjem delu kolena sta okvarjeni obe sklepni površini (tako stegnenice kot golenice). Na stegnenici gre za poko (fisuro), na golenici pa za področje navedene velikosti 7 mm. 3. stopnja pomeni že kar precejšnjo okvaro – nad kostjo je ohranjena le tanka plast hrustanca. 3. stopnja okvare, pogosto že povzroča bolečine.

Glede na to, da v izvidu MR ni navedeno nič drugega, kar bi bilo nenavadno oz. bi nas vodilo, k razmišljanju, da je vzrok Vaše bolečine, bi se oprijel najdbe okvare lateralnega (zunanjega) kompartmenta. Seveda bi za natančnejšo določitev mesta/vzroka bolečine bil potreben pregled v ambulanti.

Pojavi se vprašanje, kako lajšati bolečine, ki so povezane s hondralno lezijo 3. stopnje na kolenu. Odgovor je, da zelo uspešne oz. zanesljive metode ni. Vsaj ne takšne, ki bi Vam jo predlagal in Vam bi zagotavljal, da boste izkusili pomembno olajšanje težav. Seveda lahko poizkusite s splošnimi ukrepi za omejitev bolečine (prilagojena aktivnost, hlajenje ob bolečini in otekanju, jemanje nesteroidnih protivnetnih/protibolečinskih zdravil). Včasih pomaga dodatna zunanja opora kolena, kot npr. elastična kolenska ortoza. Kot bolj specialna oblika zdravljenja obstajajo injekcije, ki jih v osnovi delimo v 3 skupine:

– protivnetne (kristalni kortikosteroidi) oz. bolj poznane kot “blokada” (te delujejo po principu protivnetnega kortikosteroidnega učinka, kar včasih zelo učinkovito umiri bolečino, seveda pa ne popravi vzroka težav. Delujejo negativno na samo kvaliteto tkiv v kolenu zaradi njihovega katabolnega/razgradnega učinka). Pri Vas ne bi bile, po mojem mnenju, prva izbira.

– hialuronati (izpeljanke iz hialuronske kisline, ki je pomembna sestavina zdravega sklepnega hrustanca in delujejo kot nekakšno “mazivo” v sklepu. S tem pri nekaterih pomembno omilijo težave.)

– trombocitna plazma (PRP, trombocitni gel … gre za podobne preparate s podobnim učinkom, ki delujejo po principu aktiviranja provnetne/regenerativne kaskade, ki jo sprožijo krvne ploščice. Metoda ima mnoge privržence in pa tudi nasprotnike, kar izvira predvsem iz dejstva, da je na voljo pretežno samoplačniško, nima pa povsem predvidljivega delovanja.)

Kot zadnja opcija ostaja kirurgija s tehnikami poprave hrustanca, ki pa ravno tako niso zelo uspešne in jih pri Vas v tej fazi, kolikor lahko ocenjujem preko sporočila, ne bi priporočal.

Sam bi se verjetno na Vašem mestu ravnal sledeče:

Fizično aktivnost bi prilagodil, kolikor je možno in koleno poizkušal hladiti, če bi otekalo/bolelo. V kolikor ne bi šlo na bolje bi verjetno poizkusil s kombinacijo hialuronske kisline/PRP. V kolikor tudi po seriji teh injekcij (pogosto so potrebni 3 odmerki PRP) ne bi bilo zadovoljivega izboljšanja, pa bi razmišljal o ev. operativnih posegih, če bi seveda stanje bilo dovolj slabo. Občasno se sama kost pod okvarjenim hrustancem s časom zadovoljivo prilagodi obremenitvam, postane manj občutljiva, včasih rečemo sklerotična in tako bolečina s časom postane bolj obvladljiva.

V kolikor boste še potrebovali kakšen odgovor, sem na voljo.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

Objava čaka odobritev

Pozdravljeni!

Bakerjeva cista je bolj posledica drugih težav s kolenom kot pa “bolezen” sama po sebi. Nastane, ker se mora sklepna tekočina, ki jo producira nadražena sklepna ovojnica, nekam umakniti. Pogosto se umakne v žep sklepne kapsule za kolenom, ki se s časom zaradi povečane količine tekočine, raztegne, postane moteč in ga takrat imenujemo Bakerjeva cista.

Bolj je vprašanje, kako k vašemu kolenu pristopiti, da bi se stanje izboljšalo. Od FTH pomembnega dolgotrajnega izboljšanja ne pričakujem. Če imate kakšen kilogram preveč, ga lahko poizkusite izgubiti in kolenu bo nekoliko lažje. Splača se ukvarjati s športi, ki ustvarjajo ponavljajoče gibe v kolenu, ki pa niso preveč stresni (npr. plavanje prostega sloga, kolesarjenje/spinning, ne (pre)težko pohodništvo). Odsvetuje se športe, ki močneje obremenjujejo sklepni hrustanec (skakalni športi – npr. odbojka, tek), čeprav so tudi tukaj individualne razlike pri tem, kaj posamezniku ustreza.

 

ko se izčrpa vpliv prilagoditve aktivnosti pa sledi “zdravljenje”. Bolečine se lahko lajša s per oralnimi analgetiki skupine nesteroidni antirevmatiki (Brufen, Nalgesin, Naklofen …). Če je stanje hujše, se lahko v sklep aplicira različne učinkovine, ki imajo vpliv na vnetne procese (PRP, kortikosteroidi, matične celice), regeneracijo (čeprav ta ni čudežna; PRP, matične celice) ali funkcionalno podprejo sklepni hrustanec (hialuronska kislina). Obstajajo tudi per oralna prehranska nadomestila, ki podprejo sklepni hrustanec (najbolj znan glukozamin, pa tudi kolegan …). Uporaba marsikatere izmed naštetih metod znanstveno ni povsem utemeljena, vendar marsikomu še vedno prinese olajšanje.

Ko so izčrpane tudi zgoraj naštete opcije pa prihaja v poštev operativno zdravljenje. “Blažji” poseg je artroskopska toaleta kolena, ki pa ima omejen učinek in pogosto stanja ne popravi občutno, zato smo pri odločanju zanjo zadržani. Končna opcija je kolenska endoproteza, kjer se sklep nadomesti s kovinskimi in polietilenskimi komponentami, s čimer se povrne pogosto porušena anatomija sklepa in odvzame bolečina.

To je kratek pregled možnosti, ki se Vam obetajo. Za natančno določitev, kaj je za Vas v tej fazi najbolj primerno pa Vam predlagam pregled pri kolensko usmerjenem specialistu, kjer boste dorekli, kako boste pričeli z zdravljenjem.

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close