Ni treba, da v starosti izgubimo zobe: 7 zapovedi slovenskega zobozdravnika

nasmeh, zobje
Foto: Lesly Juarez, Unsplash

Je res mogoče obdržati svoje zobe do konca življenja? Kako?

Ideja vzdrževanja zdrave ustne votline, je da se naša in dentalna starost (staranje naših zob) ujameta in ohranimo svoje zobe do konca življenja,” pravi zobozdravnik Matej Praprotnik, dr. dent. med., iz dentalnega medicinskega centra Praprotnik.

Pove, da so k možnosti ohranitve zob do konca življenja (ozobljenost) pomembno prispevali napredek v stomatologiji, ozaveščenost in izboljšano preventivno ravnanje. Ozobljenost je tudi eden od kazalnikov kakovosti življenja posameznega naroda. “Ozobljenost v Sloveniji je na visokem nivoju, kljub temu pa ni tam, kjer bi si želeli, in se da marsikaj še narediti,” pravi Praprotnik.

Za Med.Over.Net je pripravil sedem zapovedi, za katere pravi, da če se jih bomo dosledno držali, smo na zelo dobri poti, da obdržimo svoje zobe do konca življenja.

1. zapoved: spoštuj svoje zobe

Pregovor, ne veš kaj imaš dokler tega ne izgubiš, velja tudi za zobe. Kako dragoceno je imeti lastne zobe, se običajno zavedo tisti, ki jih izgubijo. Zobozdravniki si želimo, da bi ljudje spoštovali svoje zobe že prej, saj nikomur ne želimo, da bi se moral navaditi na življenje s protezo. Če se to zgodi, je naloga zobozdravnika, da pomaga, vendar je kakovost življenja s protezo nižja, kot če ima človek lastne zobe.

2. zapoved: ne laži si

Ljudje včasih zmanjšujemo obseg svojih težav, zaradi sramu, strahu pred posegom ali kakšnega drugega razloga. Kadar se pojavijo težave v ustni votlini, je dobro, da čim prej odreagiramo in poiščemo pomoč, saj se z odlašanjem težava praviloma le poglablja.

Ko opazimo, da se nekaj dogaja v ustni votlini, pa naj bo to zadah, občasna bolečina, neprijetni okus, krvavenje iz dlesni … vsakemu »dogajanju« namenimo pozornost in si ne lažimo, da je vse v redu. Bodimo radovedni in pojdimo do zobozdravnika preveriti, kaj se dogaja.

3. zapoved: pomagaj si sam in zobozdravnik ti bo pomagal

Odgovornost zobozdravnika se začne, ko človek prestopi prag zobozdravstvene ambulante. Odgovornost, da se nekdo preventivno ali v primeru težav naroči na pregled pri zobozdravniku, pa je na vsakemu posamezniku. Bodimo odgovorni do sebe, v primeru težav se naročimo na pregled in ne spuščajmo dodeljenih terminov.

Tudi redna skrb za čisto in zdravo ustno votlino je naša odgovornost. Če nimamo težav, vidimo zobozdravnika enkrat na leto, ves preostali čas pa je skrb, da redno skrbimo za ustno higieno, naša odgovornost.

4. zapoved: čisti samo tiste zobe, ki jih želiš obdržati

Pri sodobnem, hitrem tempu življenja ljudje marsikaj počnemo na ‘avtopilotu’, brez posebne pozornosti. Denimo, ko so vozimo s kolesom ali avtom iz službe domov, razmišljamo kaj vse nas še čaka, kaj je treba postoriti. Podobno je pri čiščenju zob – razmišljamo o drugih stvareh, včasih se celo pogovarjamo. Vendar to ni dobro, ker smo zaradi tega površni in se rado zgodi, da dobro očistimo le tiste zobe, ki so najbolj na dosegu leve ali desne roke.

Zobe si čistimo zavestno – razmišljajmo, katere dele smo že očistili, katere še moramo in bodimo pri tem natančni. Največ zobnih oblog se običajno nahaja tik ob dlesni in v medzobnih prostorih, saj se težje čistijo in so manj dostopni tudi zobni ščetki. Te obloge odstranjujmo tudi z nitko ali medzobno ščetko. Tako tudi najmanj dostopna mesta ne bodo ostala najslabše očiščena, ne bo se začela nabirati hrana in ne bomo pustili prostora za razvoj zobne gnilobe ali parodontalne bolezni.

5. zapoved: poznaj svojo ahilovo peto

Vsak posameznik mora poznati svoje šibke točke ustnega zdravja, ki zahtevajo, da jim namenimo več pozornosti. Če se nekomu bolj nabira zobni kamen, to pomeni, da mora redno hoditi k ustnemu higieniku. Če se nekomu hitro dela karies, naj si zobe umiva trikrat na dan in hodi k zobozdravniku pogosteje kot enkrat na leto.

Če vemo, kaj škoduje našemu ustnemu zdravju, lahko preventivno ravnamo in preprečujemo nastanek težav.

6. zapoved: hitrost ni vrlina

Pri čiščenju zob zmagovalec ni tisti, ki je najhitrejši. Pomembno si je vzeti čas in čiščenje opraviti temeljito.

7. zapoved: čas, ki ga ‘zapraviš’ za ustno zdravje, je investicija

Skrb za ustno zdravje je čas za redno čiščenje, kontrolne preglede, ali več obravnav, ko je treba zdraviti težavo. Z vsako intervencijo v ustno votlino za nedoločen čas podaljšate trajanje vaših naravno danih zob. Investicija se vam bo povrnila v obliki dobrega počutja, z samozavestnim ugrizom,  užitkom v dobri hrani, s sproščenostjo med govorom in z lepim nasmehom.

Pacienti nas včasih sprašujejo, »Kolikokrat bom še moral priti, zakaj je potrebnih toliko obravnav?« Redno jemo, naše razvade so vsakodnevne in to lahko zahteva tudi redno obravnavo. Čas, ki ga posvetimo ustnemu zdravju, je investicija za ohranitev zob.

Avtor
Piše

Noemi Kandus

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
15.07.2024 ob 09:15
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close