V boj proti jesenski utrujenosti: 9 nasvetov za več energije

U. L., 12. september 2022
Življenjski slog

Krajši dnevi, spremenljivo vreme in konec dopustov s seboj prinesejo tudi jesensko utrujenost. Zbrali smo 9 preprostih načinov za povečanje energije, s katerimi lahko začnete že danes.

1. Izključite zdravstvene težave

Utrujenost je pogost simptom številnih bolezni, vključno s sladkorno boleznijo, boleznimi srca, artritisom, anemijo, boleznimi ščitnice in apnejo med spanjem. Če se počutite nenavadno utrujeni, se posvetujte z zdravnikom.

K utrujenosti lahko prispevajo tudi številna zdravila. Med njimi so nekatera zdravila za krvni tlak, antihistaminiki, diuretiki in druga zdravila. Če po začetku jemanja novega zdravila začnete čutiti utrujenost, to povejte svojemu zdravniku.

2. Izberite jogo

Čeprav je priporočljiva vsak oblika vadbe, je joga še posebej učinkovita za povečanje energije. Po šestih tednih vadbe joge enkrat tedensko so prostovoljci v britanski študiji poročali o izboljšanju bistrega uma, energije in samozavesti.

Profimedia

Nikoli ni prepozno, da poskusite. Raziskovalci Univerze v Oregonu so 135 moškim in ženskam, starim od 65 do 85 let, ponudili vadbo joge. Po šestih mesecih so udeleženci poročali o boljšem počutju in povečanju splošne energije.

4. Pijte veliko vode

Dehidracija zmanjšuje energijo in slabša telesno zmogljivost. “Naše raziskave kažejo, da športniki zaradi dehidracije težje opravijo trening z utežmi,” pravi dr. Dan Judelson, docent kineziologije na kalifornijski državni univerzi v Fullertonu. “Smiselno je pomisliti, da dehidracija povzroča utrujenost tudi pri ljudeh, ki samo opravljajo gospodinjska opravila.”

Dokazano je tudi, da dehidracija zmanjšuje budnost in koncentracijo.

Kako veste, ali pijete dovolj vode? “Urin mora biti bledo rumene ali slamnate barve,” pravi Judelson. “Če je temnejši od tega, morate piti vodo.”

5. Zgodaj se odpravite v posteljo

Pomanjkanje spanja povečuje tveganje za nesreče in je eden glavnih vzrokov za dnevno utrujenost. Rešitev: V posteljo se odpravite dovolj zgodaj, da boste spali vso noč.

Ko so ljudje, vključeni v študijo Univerze Stanford iz leta 2004, lahko spali toliko časa, kolikor so želeli, so poročali o večji energičnosti in manjši utrujenosti. Dobre spalne navade imajo lahko tudi pomembne koristi za zdravje. Stoletniki poročajo o boljšem spancu od povprečja.

Če vam primanjkuje spanca, si privoščite kratek popoldanski spanec. Dremanje obnovi budnost ter spodbuja učinkovitost in učenje. Desetminutni dremež običajno zadostuje za povečanje energije. Vendar pa ne smete dremati dlje kot 30 minut, sicer boste imeli ponoči težave s spanjem. Po podatkih Ameriške akademije za medicino spanja lahko dremež, ki mu sledi skodelica kave, zagotovi še večji dvig energije.

6. Jejte ribe

Olja omega-3 so dobra za vaše srce in lahko povečajo budnost. Po podatkih študije, ki so jo leta 2009 izvedli znanstveniki z italijanske univerze v Sieni, so prostovoljci, ki so 21 dni jemali kapsule z ribjim oljem, pokazali hitrejše miselne reakcije. Poročali so tudi, da so se počutili bolj živahne.

7. Upoštevajte notranjo telesno uro

Nekateri ljudje dobijo energijo takoj zjutraj. Nočne ptice pa so ljudje, ki najboljše funkcionirajo ob koncu dneva.

Te individualne razlike v dnevnih energijskih vzorcih so odvisne od strukture možganov in genetike, zato jih je težko spremeniti. Namesto tega se zavedajte svojih cirkadianih ritmov. Zahtevne dejavnosti načrtujte takrat, ko je vaša energija običajno na vrhuncu.

8. Zmanjšajte odvečno telesno težo

Izguba odvečne telesne teže lahko močno poveča energijo, pravi Stewart z univerze Johns Hopkins. Že majhno zmanjšanje telesne maščobe izboljša razpoloženje, vitalnost in kakovost življenja.

Večina strokovnjakov za hujšanje priporoča zmanjšanje velikosti porcij, uravnotežene obroke in večjo telesno aktivnost.

9. Jejte pogosteje

Nekaterim ljudem lahko koristi pogostejše uživanje manjših obrokov čez dan. To lahko pripomore k ustalitvi ravni sladkorja v krvi.

Profimedia

Prednost dajte polnozrnatim žitom in drugim kompleksnim ogljikovim hidratom. Ti se prebavljajo dlje kot rafinirani ogljikovi hidrati, kar preprečuje nihanje sladkorja v krvi.

Če začnete jesti pogosteje, pazite na velikost porcij, da se izognete povečanju telesne teže.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close