Najdi forum

ne vem če bi o tem sploh pisala tukaj gor pa bom vseeno poskusila.

 

bom poskusila razložit na približno za kaj gre.

imam babico staro 86 let ki je popolnoma sposobna skrbet zase, ni dementna in zraven še svojega prijatelja zrihta brez problemov. zanjo po potrebi v smislu kakšne pomoči in prevoza skrbi večinoma moja mama.  babica živi sama.

skrbi pa me nekaj drugega in sicer iščem pomoč zase ne za babico, da bom vedela kako odreagirat.

moja babica je avgusta imela blažji infarkt. ima pa tudi diagnosticirano že dolgo srčno popuščanje kar je normalno pri starejših ljudeh,  in so ji nazadnje vstavili neke opornice v telo v predel srca.  izvedela sem da so ji nabili cel kup zdravil nekaj nujnih nekaj pa vsaj po mojem mnenju nepotrebnih.

mama mi je povedala da ima babica zaradi zdravil hude stranske učinke tudi psihične narave ( sicer babica nima psiholoških težav in je tudi s pomočjo hipnoterapije delala na sebi) in sicer nespečnost, razdražljivost, pretirana čustvena reakcija.  stanje se ji menja pogosto in problem je razdražljivost ker je mama rekla da v takšnem stanju potem babica ‘teži’ pa vsi vemo da je to zaradi zdravil in zaradi ničesar drugega.

čudi me da recimo njen zdravnik ni ukrepal in ji ukinil vseh zdravil ki jih babica ne rabi nujno.  zato, ker to ni normalno, bojda jemlje vsaj 10 različnih vrst zdravil in logično da ima po tem hude stranske učinke.  kolikor vem ljudje če imajo takšne učinke zaradi zdravil ne smejo zdravil več jemat.

mene najprej zanima ali babičina razdražljivost zaradi zdravil pride nenadoma, brez predhodnik znakov ali pa recimo to izgleda tako da je babica prvo v redu, potem pa se ji čez dan zamenja razpoloženje?

sprašujem zato da bi jaz znala odreagirat če bi se slučajno zgodilo da bi se babici zamenjalo razpoloženje ko bi bili pri njej in bi imela razdražljivost da bi ohranili psihološko mirnost in se še naprej normalno pogovarjali z njo.

naj še omenim da se v familji noben ne ukvarja s psihologijo samo jaz se ker imam psihične težave in sicer težave s samopodobo in samozavestjo in že kar nekaj let delam na tem tudi s pomočjo raznih psiholoških metod.

zavedam se da je to kar se dogaja babici zaradi zdravil hud psihološki problem in da takšne stvari navadni ljudje ne moremo reševat. zato bi rada vsaj samo sebe psihično pripravila na to, da bi ustrezno odreagirala.

meni ni problem se sprostiti predno kam grem, če sem recimo slabe volje, to znam rešit.

ali je možno da se lahko babici stanje zaradi zdravil tako poslabša da bi potem kdo v familji dobesedno izgorel ker ne bi več zdržal pritiska? to se je namreč zgodilo pri moji drugi zdaj že pokojni babici ki je bila dementna, nezmožna skrbet zase,  in predno so jo končno dali v dom upokojencev je dohtar moji  teti, babičini hčerki, diagnosticiral izgorelost, ker teta zaradi same skrbi za babico ni več psihično zdržala in se je pretirano obremenjevala zaradi tega?

seveda upam da pri moji babici do tega ne bo prišlo. jaz sem vesela da je po vsem tem sranju z raznimi zdravili sploh še zmožna se sama rihtat in naprej živet sama.  sicer pa ima rezerviran plac v domu upokojencev da ko ne bo več mogla se sama rihtat, da bo šla v dom upokojencev kar je tudi prav.

hvala za odgovore.

 

Martina

Pozdravljena Martina39,

veseli me, da je vaša babica pri svojih letih še pri močeh in da ima ob sebi ljudi, ki skrbite za njeno dobrobit. Glede zdravil, ki jih je predpisal zdravnik pa bi se morali posvetovati z njim.  Spremembe pri človeku so možne že tudi po opravljenem posegu na srcu, vsekakor pa lahko svoje pridodajo tudi zdravila, Vendar pa ne gre enačiti demence z občasnim nerazpoloženjem ali slabo voljo, verjamem, da boste sami najbolje opazili kako je z babico in do kdaj bo zmožna skrbeti zase in z vašo pomočjo ostati v vaši sredini čim dalj časa brez da bi tvegali izgorelost.

Želim vam vse dobro, lp

Bernarda

 

 

 

 

New Report

Close