Če imate to krvno skupino, obstaja večje tveganje za možgansko kap!

Profimedia

Možganska kap je resen, nenaden dogodek, ki lahko povzroči vrsto težav, na tveganje za možgansko kap pa lahko vpliva vrsta dejavnikov.

Nedavna študija, objavljena v reviji Neurology, je pokazala, da imajo ljudje s krvno skupino A večje tveganje za možgansko kap pred svojim 60. letom v primerjavi z ljudmi s krvno skupino O.

Krvne skupine ne morete spremeniti, vsi pa lahko zmanjšamo tveganje za možgansko kap tako, da nadzorujemo spremenljive dejavnike tveganja, kot so visok krvni tlak, ravni holesterola v krvi in ohranjanje zdravega življenjskega sloga.

Krvne skupine, ki vplivajo na tveganje za možgansko kap

Določeni dejavniki povečujejo tveganje za možgansko kap, so pa tudi dejavniki, ki jih strokovnjaki še niso prepoznali in dejavniki, ki jih ne razumejo v celoti. Eden takih je vpliv krvne skupine na povečano tveganje za možgansko kap.

To so strokovnjaki preučevali v metaanalizi asociacijskih študij na ravni celotnega genoma. Vključevali so podatke 48 raziskav, na koncu pa so analizirali podatke 16.730 primerov možganske kapi in 599.237 kontrolnih udeležencev brez možganske kapi.

V tej študiji so strokovnjaki preučevali krvno skupino in z njo povezano tveganje za zgodnjo ishemično možgansko kap (EOS). Zgodnje možganske kapi so kapi, ki se zgodijo pri ljudeh pred šestdesetim letom starosti.

Ob vključitvi vseh v analizo je bila največja povezava s tveganjem za možgansko kap povezana s krvnima skupinama A in O.

Študija je pokazala, da so imeli ljudje s krvno skupino A največje tveganje za zgodnjo možgansko kap. Pri ljudeh, ki so imeli možgansko kap, je bila v primerjavi s kontrolno skupino večja tudi verjetnost, da imajo krvno skupino B. Nasprotno pa so imeli ljudje s krvno skupino O manjše tveganje za možgansko kap, vključno z zgodnjo možgansko kapjo.

To tveganje za možgansko kap bi lahko bilo povezano s povečanim tveganjem za nastanek krvnih strdkov pri ljudeh s krvno skupino A.

Dr. Mitchell je za MedPageToday še pojasnil, da rezultati kažejo, da lahko krvne skupine označujejo večjo dovzetnost za zgodnjo možgansko kap, morda zaradi večje dovzetnosti za trombozo.

Pomembno je, da omenimo omejitve te študije, v katero so bili vključeni predvsem udeleženci evropskega porekla, kar nakazuje, da je potrebno bolj raznoliko vzorčenje in spremljanje. Ravno tako v študiji ni bilo mogoče ugotoviti vzroka te povezave med krvnimi skupinami in možgansko kapjo, zato se lahko nadaljnje zbiranje podatkov osredotoči na vzročne dejavnike in ne na povezavo. Tudi velikost vzorca je bila omejena, kar je raziskovalcem omejilo možnost preučevanja edinstvenih podtipov in podrobnejših dejavnikov.

Kako dokazano zmanjšati tveganje za možgansko kap

Krvne skupine ne moremo spremeniti, spremenimo oziroma vplivamo pa lahko na ostale dejavnike tveganja, tudi če imamo krvno skupino, ki je glede na omenjene izsledke raziskave bolj dovzetna za pojav možganske kapi.

Povzemamo priporočila za preprečevanje možganske kapi Društva za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni:

Med najučinkovitejše preventivne ukrepe za zdrave ljudi zanesljivo sodi pravočasno prepoznavanje dejavnikov tveganja. Ti so navadno prisotni že davno prej, preden bolnik zboli za možgansko kapjo.

Pomembno je, da poznamo vrednosti krvnega tlaka, glukoze in holesterola.

Priporočene vrednosti krvnega tlaka:

  • za bolnike z arterijsko hipertenzijo: 130-139 / 80-85 mmHg
  • za bolnike z možganskožilnimi boleznimi: 130-139 / 80-85 mmHg
  • za starejše bolnike: pod 150 / 90 mmHg

Priporočena vrednost krvne glukoze: 3,6-6,1 mmol/l

Priporočena vrednost serumskega holesterola LDL: manj kot 3,0 mmol/l

Možgansko kap lahko preprečimo s preprostimi spremembami življenjskega sloga:

  • prenehajmo kaditi
  • vsaj pol ure na dan se ukvarjajmo s telesno vadbo,
  • jejmo veliko sadja in zelenjave,
  • vzdržujmo pravilno telesno težo,
  • v hrani omejimo sol, maščobe in sladkor,
  • izogibajmo se čezmernemu uživanju alkohola,
  • redno si merimo krvni tlak,
  • kontrolirajmo krvne maščobe in krvni sladkor,
  • če občutimo nereden srčni utrip, pojdimo po nasvet k zdravniku.
Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 18:28
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close