Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Suha koža na zgornji veki

Suha koža na zgornji veki

Pozdravljeni, star sem 26 let in pol. Že nekaj tednov je minilo od prvega pojava suhe kože na zgornji veki na levem očesu. Koža je tam suha in se lušči. Suh je le manjši del proti nosu. Desno oko je normalno. Stanje se umiri po večkratnem tuširanju oz. umivanju obraza, a le za kratek čas. Opažam pa tudi, da je na spodnjem delu veke koža nekoliko ‘nagubana’. To se najbolje opazi, ko se stanje umiri. Na desni veki (desno oko) teh gub ni. Suh predel me ne peče, ne srbi. Imam tudi seborični dermatitis, ki pa ga imam trenutno pod kontrolo. Težava ni samo estetska. Problem je, ker mi delci kože kdaj zaidejo v oko in ga dražijo.

Kaj menite, da bi to bilo? Zakaj suha koža ne izgine? Ali je to povezano z dermatitisom? Nisem se še namazal z nobeno kremo, ker je preblizu očesa.

Hvala in lep pozdrav

 

Pozdrav!

Da, vse kar se lušči in kar je vneto je dermatitis. Bolj je pomembno zakaj, kaj ga sproža in kaj pomagati.

Lahko gre za atopijski dermatitis, lahko za diseboroični  dermatitis, zdravljenje se razlikuje, zato priporočam obisk pri dermatologu.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdrav še enkrat

Hvala za odgovore. Bom šel k dermatologu samoplačniško.

Imam pa še eno težavo. Na desni roki, v bližini ramena se mi je konec avgusta pojavila manjša rdeča lisa. Izgledala je kot pik komarja in tudi srbela je. A sem dokaj hitro ugotovil, da to ni od pika komarja. Lisa je postala večja in se še veča. Konec septembra je bila velika cca 1 cm, zdaj pa je še malo večja. Na videz izgleda, kot da bi cigaret ugasnil na tem mestu. Na prvi pogled izgleda okrogle oblike, ampak ni povsem. Tri četrt lise je malo temnejše rdeče barve, četrtina pa svetlejše. Občasno se koža tu lušči. Temnejši del se tudi malce svetlika. Občasno tudi rahlo srbi, ampak zelo redko.

Kaj bi to lahko bilo? Ali bi lahko bila ta sprememba nevarna, glede na to, da se kar hitro veča?

Upam, da sem dovolj natančno opisal težavo. Bi prilepil sliki od septembra in danes, ampak mi ne uspe. Nekaj nagaja.

Hvala in lp

 

Pozdrav!
Ko boste pri dermatologu bo pogledal še to spremembo- glede na to, da se povečuje menim, da bi bilo pametno, da to uredite čimprej.

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni

K izbranemu dermatologu nisem šel, ker bi bil na vrsti šele januarja.

Sem pa šel k osebni zdravnici.

Kar se tiče težav na veki, je rekla, da gre za neke vrste manjši ekcem. Predpisala mi je kremo Maxidex in stanje se je hitro (po parih dneh) umirilo. Zdaj se ne mažem več. Je pa koža tam še vedno nekoliko rdečkasta oz. temnejša od okolice. Ali bo ta zabarvanost sčasoma izginila in bo koža tam spet normalne barve?

Glede lise/znamenja pa je sprva posumila, da je to posledica glivic. Pregledala mi je tudi hrbet, če imam tudi tam slučajno kaj podobnega (rekla je, da imajo pacienti s to težavo ponavadi tudi na hrbtu več takšnih izpuščajev). Na hrbtu ni bilo nič podobnega. Poslala me je na odvzem ostružka, če so slučajno glivice. Izvid je bil negativen. Čez slab mesec bodo tudi bolj podrobni izvidi glede glivic (če sem prav razumel). Do takrat moram to znamenje opazovati, če se slučajno še spreminja. Tudi slikal sem. Znamenje še ni izginilo, se je pa še za malenkost povečalo. Nato grem še enkrat na pregled. Kakšna diagnoza bi lahko še bila glede na to, da verjetno niso glivice? Ali še vedno obstaja možnost, da gre za kaj nevarnega?

Lep pozdrav

Pozdrav!

žal vam ne morem kaj dosti pomagati. Opisi, pa naj so še tako dobri ne bodo dovolj. Še celo slike so včasih premalo.

Boste opravili kontrolni pregled pri zdravnici pa se bo odločila kaj in kako naprej.
Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

Pozdravljeni

Kar se tiče lise, se je ta k sreči izkazala za popolnoma nenevarno zadevo, ki je že izginila.

    Suha koža na veki oz. po mnenju zdravnice manjši ekcem pa se še vedno ponavlja. Sprva sem mislil, da je po nekajdnevnem mazanju s kremo Maxidex konec s tem, ampak ni. Suha in luščeča koža, ki malce srbi in peče, se na vsake nekaj dni znova pojavi. Sicer jo takrat namažem s to kremo in težave izginejo. Le barva kože je tam vedno nekoliko temnejša in nagubana. Kot kaže, mi ta krema pomaga. Ampak zanima me, ali bo kdaj tega konec? Ali je to kronično, doživljensko (kot seboroični dermatitis, ki so mi ga diagnosticirali pred 10 leti)?

Hvala in lep pozdrav

Pozdrav!

Predvidevam lahko kaj je. Vsekakor pa krema Maxidex ni za dolgo uporabo- nekaj dni, nato pa mastna krema za redno vzdrževanje. Ozadje  ali vzroki pa so lahko tako alergične reakcije , lahko po stresu… Spet je to le predvidevanje- na daljavo ni zdravljenja, je lahko le posvet!

Lp

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close