Najhujši stres, ki ga človek lahko izkusi, poveča tveganje za umrljivost

K.Ž. , 01. september 2022
ZdravjeŽivljenjski slog
Profimedia

Nekateri ljudje, ki so izgubili ožjega družinskega člana, imajo večje tveganje za smrt.

Skoraj 6.2 milijona Američanov ima srčno popuščanje, ta številka pa se še zvišuje. Dejavnik tveganja za srčno popuščanje je tudi stres, ki je prepoznan kot vzrok za umrljivost pri osebah s srčnim popuščanjem. Izguba družinskega člana pa je vzrok za najhujši stres, ki ga človek lahko izkusi, navaja Medical News Today, ki povzema nedavno opravljeno raziskavo o vplivu stresa ob izgubi bližnjega na umrljivost med osebami s srčnim popuščanjem.

Dejavniki tveganja

O srčnem popuščanju govorimo, kadar srce ne poganja krvi po telesu tako učinkovito kot pri zdravih ljudeh, zaradi česar so organi slabše preskrbljeni s kisikom in hranilnimi snovmi.

Vzrokov za srčno popuščanje je več, denimo koronarna srčna bolezen, visok krvni tlak, napaka na srčnih zaklopkah in bolezni srčne mišice (kardiomiopatije). Dodatni dejavniki tveganja so kajenje, prekomerna telesna teža, telesna neaktivnost, čezmerno pitje alkohola in visoke ravni škodljivega holesterola. Tudi depresija in anksioznost sta dejavnika tveganja za razvoj ali poslabšanje srčnega popuščanja, ki sta povezana z umrljivostjo.

Simptomi srčnega popuščanja

  • Zadihanost
  • Zmanjšana zmogljivost, povečana utrudljivost
  • Kopičenje tekočine, ki se kaže kot zatekanje nog, gležnjev in zadrževanje vode v trebušni votlini

Srčno popuščanje in hud stres

»Raziskave so pokazale, da depresija, anksioznost, slaba socialna mreža oziroma podpora, skupaj s povečanim stresom poslabšujejo srčno delovanje in so povezani s slabšimi izidi pri osebah s srčnim popuščanjem,« je dejala kardiologinja dr. Suzanne Steinbaum z neprofitne organizacije American Heart Association.

Nova raziskava, ki jo je vodila dr. Krisztina László z inštituta Karolinska (Stockholm), je pokazala povezavo med izgubo ožjega družinskega člana in povečanim tveganjem za smrtni izid pri osebah s srčnim popuščanjem. To tveganje je večje ob izgubi otroka, partnerja, vnuka, brata ali sestre, kot kaže pa ne ob izgubi starša.

Največje tveganje ob izgubi partnerja

Za potrebe raziskave so pregledali kartoteke iz švedskega registra srčnega popuščanja med leti 2000 in 2018 ter podatke iz švedskega registra pacientov med leti 1987 in 2018. Analizirali so podatke skoraj 500.000 oseb s srčnim popuščanjem.

Tekom raziskave je umrlo 383.674 pacientov s srčnim popuščanjem, 12 % sodelujočih pa je izgubilo ožjega družinskega člana – otroka, partnerja, vnuka, brata ali sestro, starša.

Največje tveganje za smrt se je pokazala po izgubi partnerja (20 %), sledijo izguba brata ali sestre (13 %), otroka (10 %) in vnuka (5 %). Če je oseba izgubila več kot enega bližnjega, se je tveganje še povečalo. Prav tako so imeli dodatno povečano tveganje tisti, ki so bili starejši od 75 let. Tveganje za smrt je bilo največje v prvem tednu žalovanja.

»Predhodno opravljene raziskave so pokazale, da je izguba partnerja povezana s slabo prognozo pri osebah z rakom, amiotrofično lateralno sklerozo (ASL) in akutnimi srčnimi napadi.«

dr. Krisztina László z inštituta Karolinska (Stockholm)

Ugotovitve raziskave kažejo, da osebe s srčnim popuščanjem ob izgubi bližnjega potrebujejo dodatno podporo družinskih članov, prijateljev in zdravstvenih delavcev.

Avtor
Piše

K.Ž.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 18:27
Preberi več

Več novic

New Report

Close